Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Methaanakkoord biedt beleggingskansen

0 0 Leestijd ongeveer

Het methaanakkoord op klimaattop COP26 is een grotere opsteker dan het lijkt. Dat geldt zowel voor de impact op klimaatverandering, als voor de beleggingskansen die door de beleidswijziging ontstaan.

Het sluiten van een methaanpact was dinsdag het eerste echte wapenfeit op klimaattop COP26. Bijna honderd landen hebben zich onder initiatief van Europa en de Verenigde Staten ertoe verplicht de methaanuitstoot met 30% te verlagen in de periode tot 2030. Op het eerste gezicht is dat een druppel op een gloeiende – of in ieder geval snel opwarmende – plaat. Zo vormde methaan in 2019 slechts een tiende van de totale Amerikaanse uitstoot van broeikasgassen.

Maar dat vertelt niet het hele verhaal. Methaan houdt namelijk de warmtestraling van de aarde effectiever tegen dan CO2. Afhankelijk van de periode waarnaar gekeken wordt, kan dat verschil volgens het KNMI oplopen tot een factor 30 tot 70. Mogelijk is de klimaatimpact van het methaanpact dus uiteindelijk groter dan afspraken die tijdens de top over CO2-uitstoot worden gemaakt.

Een groter verschil dan elektrisch rijden

Hoe belangrijk het inperken van methaanuitstoot is, blijkt uit allerlei rekenmodellen die becijferen hoe warm onze planeet wordt. Een goed voorbeeld is het EN-Roads-model, dat becijfert dat de aarde in 2100 3,6 graden warmer is dan in 2000. Als landbouw en industrie de uitstoot van methaan een flink stuk verlagen, komt de stijging uit op naar schatting 3,1 graden. Ter vergelijking: dat is dubbel zoveel als de omschakeling naar elektrisch rijden in een stroomversnelling komt en de efficiency van deze vervoersvorm aanzienlijk sneller verbetert dan het zich nu laat aanzien.

Toch ligt de focus in de beleggingswereld vooral op dit laatstgenoemde segment en op het aanpakken van fossiele brandstoffen. Zo goed als alle professionele beleggingsinstellingen houden in hun analyses rekening met de CO2-uitstoot van hun beleggingen. Door nieuwe regelgeving en de stijgende prijs van emissierechten, werkt dat direct door in de resultaatontwikkeling. De financiële wereld heeft echter weinig aandacht voor wat er gebeurt als er nieuwe regels komen voor methaanuitstoot.

Bedreigingen? Kijk naar de kansen!

Een belangrijke reden voor het gebrek aan aandacht is dat de beleggingsimpact van deze maatregelen naar verwachting klein is. De sector fossiele brandstoffen is een van de grootste bronnen van methaanuitstoot als gevolg van menselijk handelen. In de Verenigde Staten was die bijdrage in 2019 bijvoorbeeld 30%. Deze sector ligt al sterk onder druk door de hoge CO2-uitstoot. Grote bedrijven nemen al maatregelen om op eigen initiatief de methaanuitstoot te verlagen.

Bovendien hebben institutionele beleggers deze sector al in het vizier, zoals blijkt uit het besluit van ABP om niet langer te beleggen in producenten van fossiele brandstoffen. Andere sectoren die sterk bijdragen aan methaanuitstoot zijn de landbouwindustrie (27%) en afvalverwerking (17%). In belangrijke (inter)nationale beursindices wegen deze bedrijfstakken voor minder dan 1% mee.

Profiteren

Beleggers kunnen veel beter op zoek gaan naar bedrijven die profiteren van een scherper klimaatbeleid. Daarvoor hoeven ze niet eens de grens over. DSM fabriceert bijvoorbeeld diervoedingssupplement Bovaer, waarmee de methaanuitstoot van melkkoeien met 30% verlaagd kan worden.

Een ander voorbeeld is Grind2Energy van het Amerikaanse technologiebedrijf Emerson Electric (EMR). Bij deze technologie wordt bij restaurants, hotels en andere bedrijven een tank geïnstalleerd voor groente-, fruit- en ander biologisch afval. Dit wordt omgezet in water, kunstmest en methaan voor industriële toepassingen, in plaats van dat het als broeikasgas vrijkomt.

Positie kiezen boven uitsluiten

Bovaer en Grind2Energy vormen slechts een klein deel van de omzet voor DSM en Emerson. Maar dankzij het innovatieve karakter van deze bedrijven kan actief positie kiezen in dit soort aandelen meer impact hebben op het beleggingsrendement dan het uitsluiten van ondernemingen die niet meekomen met de snelheid van duurzame verandering.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!