Updates

Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

TotalEnergies

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Advies van de dag Hein Praats, 2 nov 2021 11:27

Total en BP | Miljardenwinsten dienen balans en beleggers

0 0 Leestijd ongeveer

TotalEnergies en BP hebben in navolging van Shell ook flink weten te profiteren van de hogere energieprijzen. De opbrengsten werden vooral aangewend om de financiële posities te verbeteren en de aandeelhouders te belonen.

In het cijferseizoen beet TotalEnergies vorige week het spits af bij de buitenlandse olie- en gasmultinationals. Het Franse concern zag de winst in het derde kwartaal flink stijgen, en de omzet verdubbelde bijna ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. TotalEnergies boekte een aangepaste winst van bijna $4,8 mrd, meer dan 5,5 keer meer dan in het derde kwartaal van 2020.

De winst per aandeel kwam daarmee uit op $1,76. De omzet bedroeg ruim $49 mrd, wat neerkwam op een stijging van 81%, terwijl de operationele kasstroom met 30% steeg naar ruim $5,6 mrd. Ook werd de nettoschuld verder afgebouwd, waardoor de schuldratio daalde van 18,5% eind juni naar 17,7% nu.

Multi-energiemodel

Topman Patrick Pouyanné van TotalEnergies zei in een toelichting op de cijfers en resultaten dat het wereldwijde economische herstel, met name in Azië, alle energieprijzen in het derde kwartaal fors heeft opgedreven. Daarbij wees hij op de gasprijzen, die in Azië en Europa meer dan 85% hoger lagen dan in het voorgaande kwartaal, alsook op de met 7% gestegen olieprijzen. ‘Maar we hebben vooral geprofiteerd van ons multi-energiemodel, met name van onze leidende positie in gas.’

Het geïntegreerde segment Gas Renewables & Power genereerde een aangepast netto-inkomen van $1,6 mrd en een kasstroom van $1,7 mrd, beide records. De activiteiten op het gebied van hernieuwbare energie en elektriciteit groeiden ook door, waarbij de bruto hernieuwbare elektriciteitsopwekkingscapaciteit bijna 10 Gigawatt bereikte en het aantal elektriciteitsklanten de grens van 6 miljoen slechtte.

TotalEnergies had eind september al aangekondigd ter waarde van $1,5 miljard aan eigen aandelen in te kopen in het laatste kwartaal van dit jaar.

BP

De Britse energiegigant BP boekte de afgelopen drie maanden een onderliggende winst op basis van vervangingskosten van $3,3 mrd, ten opzichte van slechts $86 mln in het derde kwartaal van vorig jaar. Hiermee de consensusverwachting van $3 mrd verslagen.

Verder nam de operationele kasstroom toe tot bijna $6 mrd, vergeleken met $5,2 mrd een jaar eerder. De goede resultaten waren vooral te danken aan hogere energieprijzen, een verbeterde raffinagebeschikbaarheid en sterke prestaties van de gasmarketing en -handel.

Financiële positie

‘We doen wat we zeiden dat we zouden doen: onze financiële positie versterken, de uitkeringen aan aandeelhouders vergroten en investeren in onze strategische transformatie’, zei BP-ceo Bernard Looney in een toelichting op de cijfers. ‘Daarbij hebben de stijgende grondstofprijzen zeker geholpen.’ De nettoschuld daalde dan ook tot $31,9 mrd, vergeleken met $40,3 mrd een jaar eerder. De schuldratio daalde in dezelfde periode bijgevolg van 33 naar 26,4%.

BP liet verder weten dat het bedrijf  nog voor publicatie van de resultaten over het vierde kwartaal voor $1,25 mrd aan eigen aandelen zal inkopen. Het aandeleninkoopprogramma ter waarde van $ 1,4 mrd dat werd aangekondigd bij de resultaten over het tweede kwartaal is inmiddels al afgerond.

Beide aandelen blijven op ‘kopen’ staan

Het genereren van sterke kasstromen uit olie en gas maken het voor TotalEnergies en BP mogelijk om te blijven investeren in winstgevende groeiprojecten in hernieuwbare energie en elektriciteit. Op die manier kunnen beide ondernemingen zich blijven omvormen tot duurzame multi-energiebedrijven. Gezien de gecombineerde focus op schuldreductie, de energietransitie én het aandeelhoudersrendement blijven mijn koopadviezen voor zowel het aandeel TotalEnergies als het aandeel BP van kracht.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!