Updates

Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden

BlackRock | Inflatieverwachtingen

0 0 Leestijd ongeveer

De recente prijsstijgingen herinneren sommige beleggers aan de stagflatie in de jaren zeventig, maar volgens BlackRock is het tegenovergestelde het geval.

Wereldwijd zijn de prijzen de afgelopen periode opgelopen en de Amerikaanse inflatie staat op het hoogste niveau in dertien jaar tijd. De Federal Reserve verwacht dat de verhoogde inflatie in de Verenigde Staten waarschijnlijk tot ver in 2022 aanhoudt.

Het is weliswaar de eerste keer sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw dat een aanbodschok de hoofdoorzaak van inflatiestijging is, maar daar houdt de vergelijking volgens BlackRock wel op. Destijds was stagflatie vooral het gevolg van de hoge olieprijzen, die de economische bedrijvigheid schaadden en de economische groei drukten. Maar in plaats van dat de huidige groei door de hogere energieprijzen stagneert, neemt deze juist snel toe als gevolg van de opgeleefde economische activiteit.

BlackRock stelt daarbij dat de ruimte voor groei van de mondiale activiteit ver onder haar langetermijnpotentieel ligt. De analisten rekenen erop dat het aanbod uiteindelijk zal stijgen om aan de vraag te voldoen, waar in de jaren zeventig de vraag juist daalde om aan het aanbod te voldoen. BlackRock verwacht dat de druk van de economische herstart tot ver in 2022 aanhoudt, om uiteindelijk af te nemen naarmate de onevenwichtigheid tussen vraag en aanbod daalt.

Naast de economische herstart spelen er volgens BlackRock nog andere factoren een rol: consolidatie in de grondstoffensector, kapitaaldiscipline bij producenten, jarenlang te lage investeringen in productiecapaciteit en de verschuiving naar duurzamere energiebronnen. Door de transitie naar een duurzamere wereld houdt BlackRock er rekening mee dat de volatiliteit van grondstoffen overslaat naar andere activaklassen, met als gevolg een stijging van de risicopremies. Het risico bestaat dat de markten en centrale banken de huidige schokken verkeerd interpreteren, wat de verwachtingen van een snel stijgende inflatie voedt. BlackRock denkt dat centrale banken die zich hier zorgen over maken, de monetaire teugels eerder zullen aantrekken. De vermogensbeheerder rekent er echter op dat de prijsdruk uiteindelijk uit zichzelf oplost en centrale banken met degelijke inflatieraamwerken dit grotendeels zullen doorzien.

BlackRock is onderwogen in staatsobligaties, omdat de analisten verwachten dat de rendementen geleidelijk aangepast zullen worden aan de realiteit van de sterke economische herstart en de koersen dus zullen dalen. Vanwege aanhoudende kostendruk en gezien het ongekende stimuleringsbeleid van overheden blijft BlackRock vooralsnog de voorkeur geven aan inflatiebeschermende effecten.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.