Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Advies van de dag Hein Praats, 29 okt 2021 10:18

Shell | Aandeelhouders trekken meer aandacht dan cijfers

0 0 Leestijd ongeveer

Shell heeft in het derde kwartaal geprofiteerd van de hogere olieprijs. De vrije kasstroom kwam veel hoger uit dan verwacht, maar de nettowinst viel tegen. Intussen zijn de klimaatdoelstellingen aangescherpt.

Olie- en gasconcern Shell heeft het afgelopen kwartaal een aangepaste nettowinst (exclusief eenmalige lasten) van $4,13 miljard geboekt. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar – toen maar $955 miljoen winst werd gemaakt – was dit een forse verbetering, maar ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar daalde de winst met 25%. Ook bleef het derde kwartaalresultaat achter bij de consensusverwachting van $5,3 miljard.

Kasstroom op recordhoogte

De operationele kasstroom kwam met $16 miljard echter wel veel hoger uit dan door analisten werd verwacht. Daarover zei Shell-topman Ben van Beurden: Dit kwartaal hebben we een recordkasstroom gegenereerd, de kapitaaldiscipline gehandhaafd en onze intentie aangekondigd om $7 mrd uit te keren aan onze aandeelhouders door de verkoop van onze bezittingen in het Perm-bekken.’

Grotere focus op klimaat

Tevens werden de klimaatinspanningen verder opgevoerd. De doelstelling is nu om de CO2-uitstoot van de eigen activiteiten in 2030 te hebben gehalveerd ten opzichte van de niveaus van 2016. Desalniettemin liet pensioenfonds ABP twee dagen voor bekendmaking van de cijfers weten te gaan stoppen met beleggen in de fossiele brandstoffensector en daarmee ook afscheid te nemen van haar aandelenbelang in Shell (zie kader).

Opsplitsen?

Hedgefonds Third Point maakte een dag voor de cijfers juist bekend in het tweede en derde kwartaal voor $750 miljoen aan Shell-aandelen te hebben gekocht. Wel liet oprichter Daniel Loeb Shell meteen weten een opsplitsing van het bedrijf voor ogen te hebben in een entiteit die zich alleen bezighoudt met fossiel, en eentje die zich juist alleen maar richt op hernieuwbare energie.

Hoewel Shell aangaf in gesprek te zullen gaan met Third Point liet Van Beurden meteen doorschemeren daar weinig heil in te zien, vooral omdat een deel van de olie- en gasinkomsten nu kan worden aangewend ter financiering van de energietransitie.

Aandeel Shell blijft koopwaardig

Ik denk dat Shell met het aangescherpte klimaatbeleid goed op weg is in de energietransitie en handhaaf mede vanwege de fors gestegen kasstroom en solide resultaten mijn koopadvies.

‘ABP bedrijft symboolpolitiek’
Pensioenfonds ABP maakte onlangs bekend te stoppen met beleggen in (producenten van) fossiele brandstoffen, en dus ook in Shell. ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortmann noemde het een noodzakelijke koerswijziging om de aarde te behoeden voor te snelle opwarming. Daarmee heeft ze gekozen voor uitsluiting in plaats van engagement (het uitoefenen van groene invloed door als grote aandeelhouder het gesprek aan te gaan).

Het is saillant dat ABP op aandeelhoudersvergaderingen van Shell nooit vóór een van de vele klimaatresoluties van de activistische beleggersclub Follow This stemde. Shell-ceo Ben van Beurden sprak bij de presentatie van de cijfers dan ook van symboolpolitiek die contraproductief is ten aanzien van de energietransitie.

Kerncijfers derde kwartaal  
2021 2020
Winst* $4,130 mrd $955 mln
Nettoschuld $57,49 mrd $73,46 mrd
Dividend per aandeel $0,24 $0,1665
* Exclusief eenmalige lasten en voorraadwijzigingen

De beleggerspodcast Voorkennis begint altijd met de terugblik. Ook daar konden we in de terugblik niet om het aandeel Royal Dutch Shell heen.

Een deel van dit artikel is niet beschikbaar. Accepteer eerst marketing cookies om de volledige inhoud te bekijken.

Tijdschema per onderwerp:


  • Terugblik – Royal Dutch Shell en FlowTraders | Tot 12:00
  • “De chemiegiganten” DSM en AkzoNobel | Tot 20:00
  • De dip van  de nutsaandelen |  Tot 29:00
  • Philips versus Siemens | Tot einde

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!