Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

ING | Beleidsrotatie in aantocht

0 0 Leestijd ongeveer

Nu steeds meer landen leren leven met het coronavirus denkt ING dat fricties in de aanbodketen, knelpunten op de arbeidsmarkt en inflatie kunnen leiden tot een grote beleidsrotatie.

ING gaat er in zijn basisscenario van uit dat de Verenigde Staten en Europa komende winter nieuwe lockdowns afwenden, maar dat de druk op de ziekenhuizen aanhoudt. De terugkeer naar normalere omstandigheden zal er volgens ING toe leiden dat er geleidelijk een einde aan de economische noodsteunmaatregelen komt, wat de vraag doet rijzen hoe het herstel op langere termijn zal verlopen. Een van de knelpunten is dat de toeleveringsketens nog lang verstoord blijven en we daardoor tenminste tot Kerstmis met tekorten te maken zullen hebben.

Verder heeft de recente stijging van de energieprijzen niet alleen de hoop de kop ingedrukt dat een hogere inflatie slechts van tijdelijke aard is, ook doet de beruchte term stagflatie de laatste tijd opgeld – een begrip dat de economische wereld in de jaren zeventig van de vorige eeuw de stuipen op het lijf joeg. Destijds was stagflatie het gevolg van diverse energiecrises, acute logistieke problemen en een ernstige aanbodcrisis. Als gevolg daarvan krompen de economieën, steeg de werkloosheid en kwamen valutaregimes onder druk te staan.

Economieën al op niveau van voor corona

ING wijst erop dat geïndustrialiseerde economieën inmiddels veel minder afhankelijk zijn geworden van energie. Daardoor heeft een stijging van de energieprijzen – hoe ongewenst ook voor producenten, consumenten en centrale bankiers – niet dezelfde economische impact als in de jaren zeventig. Daarnaast wijst ING erop dat de meeste geïndustrialiseerde economieën op dit moment al het niveau van vóór de coronapandemie hebben bereikt of daar dichtbij zitten, en dat de werkgelegenheid juist verbetert. De ING-analisten denken dat de arbeidsmarkt zich sneller zal herstellen dan na de financiële crisis van 2008. Wel zullen de huidige personeelstekorten afnemen doordat overheidssteun afloopt.

De jaren zeventig hebben beleidsmakers geleerd dat een steeds verder oplopende loonprijsspiraal, indien te laat onderkend, alleen kan worden gestopt met agressieve renteverhogingen. De over het algemeen hoge inflatie, snel stijgende energieprijzen en een aantal mondiale factoren die van desinflatoire krachten in inflatoire krachten zijn omgeslagen, hebben het voor beleidsbepalers moeilijker gemaakt om tegen enige vorm van beleidsnormalisatie te zijn.

ING verwacht dat de Fed geleidelijk aan zijn steunmaatregelen gaat afbouwen van de huidige $120 mrd per maand naar nul tegen het begin van de zomer 2022. Voor de ECB voorzien de analisten dat deze tegen het einde van dit jaar de eerste aankondiging over het afbouwen van de steunmaatregelen zal doen, maar dat deze nieuwe houding pas vanaf de tweede helft van 2022 zal leiden tot een snellere en sterkere vermindering van de maandelijkse activa-aankopen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.