Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Advieswijziging JET | Europa op peil, VS valt tegen

0 0 Leestijd ongeveer

Het aandeel Just Eat Takeaway staat dit jaar fors onder druk en ook de update over het derde kwartaal werd negatief ontvangen. Voor aandeelhouders is het wachten op betere tijden. Wellicht zorgt de Capital Markets Day voor een nieuwe impuls.

De versoepelingen van de coronamaatregelen leidden zoals verwacht tot een afvlakking van de ordergroei bij Just Eat Takeaway (JET). De maaltijdbezorger verwerkte in het derde kwartaal wereldwijd 265,8 miljoen orders, wat een toename is van 25% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In het tweede kwartaal kwam de ordergroei nog uit op 47%. Met name de prestaties in de VS vallen tegen.

JET nam eerder dit jaar het Amerikaanse Grubhub over en de groei van het aantal orders in het derde kwartaal in de VS kwam uit op slechts 3%. Daarmee zullen steeds meer beleggers zich afvragen of JET geen kat in de zak heeft gekocht. Met name ook doordat de staat New York enkele maanden geleden een permanente fee cap invoerde op orders. Hierdoor mag de maaltijdbezorger slechts 5% aan kosten in rekening brengen voor bemiddeling en een fee van 15% voor de bezorging van een order.

Groei Europa op peil

De investeringen in het Verenigd Koninkrijk lijken vooralsnog wel hun vruchten af te werpen. De ordergroei daalde weliswaar van 60% in tweede kwartaal naar 51% in het derde kwartaal, maar blijft daarmee hoog. Ook in Duitsland waar JET winstgevend is, bleef de groei met 35% naar 38,2 miljoen orders goed op peil.

In een toelichting liet het management weten vast te houden aan haar groeiverwachting van het aantal orders voor dit jaar wereldwijd met minimaal 45% exclusief Grubhub. Om dit te bewerkstelligen mag de groei in het vierde kwartaal niet verder afzwakken. Het is dan ook afwachten of JET hierin gaat slagen. De concurrentie blijft namelijk hevig. Amazon dat een belang heeft in Deliveroo maakte bijvoorbeeld vorige maand bekend dat leden van Amazon Prime een jaar lang geen bezorgkosten betalen in het Verenigd Koninkrijk wanneer ze kiezen voor Deliveroo bij orders vanaf £25.

Aandeel JET naar ‘houden’

Het aandeel JET behoort met een koersdaling van 31,3% sinds de start van het jaar tot de slechtst presterende aandelen binnen de AEX-index. Veel pijn lijkt inmiddels in de koers te zijn verwerkt en dat is ook terug te zien in de waardering die zeer aantrekkelijk lijkt ten opzichte van vergelijkbare bedrijven.

Teleurstellende groeicijfers in de VS, fee caps, hevige concurrentie en een management dat niet altijd even consistent is in haar communicatie geven momenteel de doorslag om het advies op het aandeel JET ondanks de positieve groeivooruitzichten voor de sector te verlagen van ‘kopen’ naar ‘houden’.

Capital Markets Day
JET houdt op 21 oktober een beleggersdag en daarmee hopen investeerders meer inzicht te krijgen in de toekomstige strategie van JET en haar plannen in de VS. Het management zal in ieder geval moeten overtuigen. In het verleden was de communicatie niet altijd even consistent. Een voorbeeld daarvan is dat ceo Jitse Groen zich in het verleden negatief uitliet over de bezorging van boodschappen en daar enkele maanden later al weer van terugkwam door bekend te maken dat JET start met het bezorgen van boodschappen in Duitsland.

Daarnaast hopen beleggers ook op meer duidelijkheid over een mogelijke verkoop van haar belang in het Braziliaanse IFood. Verder gaat het gerucht dat JET mogelijk de activiteiten in Australië en New Zeeland zou kunnen verkopen. De opbrengst zou gebruikt kunnen worden voor de inkoop van eigen aandelen.

Aantal orders
In miljoenen kw3 2021 kw3 2020
Verenigd Koninkrijk 69,9 46,4
Duitsland 38,2 28,3
Nederland 14,5 12,5
VS 63,5 61,5

Aandeel JET kerngegevens

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!