Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Advies Jeff Thijssen, 5 okt 11:24

Tesla | Beleggers rekenen zich al rijk met zelfrijdende auto

0 0 Leestijd ongeveer

Tesla leverde in het derde kwartaal een recordaantal voertuigen af en hield in de zomer een presentatie over de voortgang die het bedrijf boekt op het gebied van autonoom rijden. Tijd om het aandeel opnieuw tegen het licht te houden.

Tesla organiseerde afgelopen zomer een dag die in het teken stond van kunstmatige intelligentie, waarmee de producent van elektrische auto’s een kijkje gaf in de progressie die het bedrijf boekt op het gebied van autonoom rijden (zie video onderaan).

Tesla stond stil bij haar zelfontwikkelde D1-chip en supercomputer genaamd Dojo. Beide worden ingezet om de toekomstige stroom aan data van de (semi)zelfrijdende auto’s te analyseren en de software voor autonoom rijden verder te optimaliseren. Tesla lijkt op basis van de presentatie nog altijd een flinke voorsprong te hebben op de traditionele autofabrikanten.

Toch zal ook Tesla nog flink wat stappen moeten zetten en duurt het waarschijnlijk nog jaren voordat overheden toestemming zullen geven om auto’s zonder bestuurder de weg op te laten gaan. Mocht Tesla als eerste een volledig zelfrijdende auto op de markt weten te brengen dan zijn beleggers in het aandeel natuurlijk spekkoper.

Robottaxinetwerk

Bij zelfrijdende auto’s verandert namelijk het verdienmodel naar software-abonnementen en wordt naar verwachting een robottaxinetwerk gelanceerd. Voorlopig zal Tesla het echter vooral moeten hebben van de verkoop van elektrische auto’s en dat voorloopt voorspoedig gezien het sterke derde kwartaal (zie kader). Daarmee heeft het bedrijf voor het negende kwartaal op rij naar verwachting winst weten te boeken.

Het aandeel Tesla is een interessant belegging. Eén van de redenen dat we het aandeel tijdens de coronacrisis van een koopadvies voorzagen, is dat de klanten van Tesla zich vaak positief uitlaten over het bedrijf en toch wel een beetje als fans kunnen worden gezien. Dat is te vergelijken met de klanten van Apple. Tegelijkertijd kijken velen op tegen CEO Elon Musk en wordt hij als een van de meest visionaire ondernemers gezien.

Aandeel Tesla blijft op ‘verkopen’

Het besef dat Tesla meer is dan alleen een fabrikant van elektrische auto’s heeft het aandeel in korte tijd naar een flinke hoogte gestuwd. Tesla kan daardoor in vergelijking tot de concurrentie eenvoudig kapitaal op halen en dat is een duidelijk competitief voordeel.

Er zit veel toekomstmuziek in Tesla, maar dat moet er natuurlijk nog wel allemaal uitkomen. De hoge waardering een geschatte k/w 2021 van 142 en toenemende druk van de concurrentie zijn nu de voornaamste redenen om het verkoopadvies op het aandeel Tesla te herhalen.

Tesla beleeft opnieuw een topkwartaal
Tesla heeft het derde kwartaal van dit jaar 241.300 voertuigen afgeleverd. Dat is een toename van 19,9% ten opzichte van het tweede kwartaal. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar gaat het zelfs om een stijging van 73%. Tesla wist toen 139.300 voertuigen af te leveren. De aanzienlijke verbetering wordt gedreven door de Model Y die sinds augustus ook verkrijgbaar is in Europa.

Tesla komt daarmee in de buurt van een mooie mijlpaal: het jaarlijks in de markt te zetten van meer dan 1 miljoen voertuigen. Het bereiken van dit doel is een kwestie van tijd. Tesla zal namelijk nieuwe productiecapaciteit toevoegen in de VS en in Duitsland. Tegelijkertijd blijft de vraag naar de voertuigen hoog en dat komt mede door de subsidies die het kopen van een Tesla aantrekkelijk maken.

Aantal geleverde Tesla’s in het derde kwartaal
2021 Q3 2020 Q3
Model S/X 9275 15200
Model 3/Y 232025 124100
Totaal 241300 139300

Aandeel Tesla kerngegevens

Een deel van dit artikel is niet beschikbaar. Accepteer eerst marketing cookies om de volledige inhoud te bekijken.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!