Updates

Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Educatie Ivan SNURER, 1 okt 12:00

Hoe belangrijk is het dividend bij beleggen?

0 0 Leestijd ongeveer

De meningen over dividend versus koerswinst lopen behoorlijk uiteen. Dividend is volgens de critici een sigaar uit eigen doos, maar toch zijn er in de beleggingswereld hele volksstammen die zweren bij dividendaandelen.

In de beleggingsleer is het dividend sigaar uit eigen doos, maar ook in coronatijd is beleggen in dividendaandelen zo gek nog niet. Het rendement van een belegging in aandelen bestaat uit twee componenten: de koersontwikkeling en eventuele dividenden. Sommige bedrijven betalen echter helemaal geen dividend. Vaak zijn dit jonge bedrijven. Een start-up zal nooit dividend uitkeren en hoort dit ook niet te doen. De focus ligt daar op autonome groei. Als ze al winst maken, dan wordt die geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe producten of in het veroveren van marktaandeel.

Volgens de beleggersboeken maakt het niet uit of bedrijven wel of geen dividend betalen. Het dividendbeleid is irrelevant omdat aandeelhouders bij verkoop van hun stukken hun deel van de restwaarde van de onderneming krijgen. Die waarde wordt bepaald door de verwachte kasstroom. Als al het overige gelijk blijft, geldt dat de waardestijging van aandelen die geen winst uitkeren net zo groot is als die van bedrijven die wel dividend betalen. In de praktijk zie je dan ook dat direct na de dividenduitkering de beurswaarde daalt met een bedrag ongeveer gelijk aan het uitgekeerde bedrag omdat het kapitaal aan de onderneming onttrokken is – wat op zijn beurt een negatieve impact heeft op de vermogensstructuur.

De dividendtheorie van Nobelprijswinnaars Franco Modigliani en Merton Miller stelt dat de waarde van een aandeel los staat van de kapitaalstructuur van de onderneming. De achterliggende gedachte van de M&M-theorie is dat bedrijven hun winstuitkeringspercentage zo laag mogelijk moeten houden. Des te minder dividend zij betalen, des te meer zij kunnen investeren en des te groter de winst in de toekomst zal zijn. Kortom, de intrinsieke waarde van een onderneming wordt bepaald door de kasstroom die zij genereert. Het feit dat het bedrijf al dan niet dividend uitkeert, sorteert geen effect op de verdisconteerde waarde van het aandeel. Het is enkel van belang voor de manier waarop de huidige aandeelhouders hun rendement ontvangen: als dividend of als koerswinst.

Meningen lopen uiteen

De meningen over dividend versus koerswinst lopen behoorlijk uiteen, maar in de praktijk kunnen beleggers beter mikken op het dividend. Onderzoek leert immers dat winstgroei positief correleert met de payout-ratio. Ergo: hoe lager het uitkeringspercentage van het dividend, hoe lager de toekomstige bedrijfswinsten zullen zijn. Bedrijven die winst inhouden, komen in de verleiding om met dat geld activiteiten te ontplooien die niet altijd in het belang van de aandeelhouders zijn. Zij wagen zich aan laagrenderende projecten, die slechts tot doel hebben de omvang van de onderneming te vergroten. Of zij verspillen de middelen aan duur betaalde overnames, in plaats van zich te concentreren op het veiligstellen van toekomstige winstgroei.

Maar hoe belangrijk is het dividend bij beleggen? Op jaarbasis stelt het weinig voor. Dividend levert door de jaren heen wel een substantiële bijdrage aan het totaalrendement van aandelenbeleggingen. Als je voor de lange termijn belegt, dan is dividendgroei belangrijker dan dividendrendement. Een ander argument om niet te jagen op aandelen met een hoog dividendrendement is dat het in de praktijk vaak leidt tot een gebrekkige spreiding. Meestal worden producenten van verbruiksgoederen en levensmiddelen overwogen en komt de technologiesector er bekaaid vanaf.

Beleggen met meer dan aandelen
Wie beleggen gaat, krijgt te maken met een overdaad aan producten en thema’s. Voor wie meer wil dan beleggen in aandelen: dit artikel is onderdeel van een serie artikelen waarin we enkele opties belichten voor de belegger die wil investeren in andere soorten beleggingen.

Wel of geen dividend

Bedrijven die jaar op jaar evenveel of meer dividend uitkeren, hebben de reputatie erg betrouwbaar te zijn. Ze zouden niet snel het mes in hun dividenden zetten omdat beleggers anders weglopen. In normale tijden zijn concessies op het dividend een dwingende reden om die aandelen meteen te verkopen, maar niet tijdens de coronacrisis.

Vorig voorjaar, toen er nog veel onzekerheid was over de economische impact van de coronapandemie schrapten of verlaagden bedrijven wereldwijd uit voorzorg het dividend. Niet iedereen deed dit vrijwillig. Bepaalde bedrijven werden, net als Europese banken, ertoe gedwongen, zelfs als daartoe geen operationele noodzaak bestond.

Nu ziet het er qua dividend weer een stuk beter uit. Het zijn met name de bedrijven met een sterke balans en hoge cashflows die na het gedwongen uitstel van betaling hun dividendpolitiek voortzetten of hun gekort dividend versneld laten groeien.

Dividendbeleggen resultaat

Update: dit artikel is origineel gepubliceerd op 1-6-20 en bijgewerkt op 1-10-21

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.