Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Advies Michiel Pekelharing, 15 sep 2021 15:32

Advieswijziging | Intertrust kent dubbele uitdaging

0 0 Leestijd ongeveer

Intertrust worstelt met margedruk en met een imagoprobleem. Die eerste uitdaging is gelukkig makkelijker aan te pakken dan de tweede, maar toch stelt het aandeel het geduld van beleggers op de proef.

Sinds de beursgang van bijna zes jaar geleden heeft Intertrust beleggers verschillende keren aan het schrikken gemaakt met teleurstellende omzetontwikkelingen. De laatste keer lag de onderliggende omzetgroei van 4,8% naar €143,4 mln echter aanzienlijk hoger dan verwacht. Helaas kwam uit een andere hoek wél een tegenvaller: door eenmalige posten daalde de ebita met 10% naar €39,9 mln.

De eenmalige posten houden vooral verband met een boete op de Kaaimaneilanden voor het niet volledig naleven van witwasregels. Voor het lopende kwartaal heeft Intertrust €10 mln opzij gezet voor de juridische afhandeling van mogelijk vergelijkbare zaken, waar het bedrijf de eigen boeken nu extra scherp op naloopt. De ebita-marge daalde hierdoor van 31,9 naar 27,8%.

Door de tegenvaller wordt de verwachte marge voor heel 2021 bijgesteld naar 31 à 32%. Aanvankelijk was dat nog 34 à 35%. De onderneming hield echter vast aan de voorspelling van een onderliggende omzetgroei van 2 à 4%. Daarmee lijkt Intertrust het groeitempo van 3,1% uit de eerste jaarhelft door te trekken.

Imago werkt niet mee

Behalve de margedruk, speelt ook het imago van de trustsector de onderneming parten. Het valt Intertrust in zekere mate aan te rekenen dat de kabinetsplannen (zie kader) de koersdaling in een stroomversnelling hebben gebracht. Er is de afgelopen jaren veel energie gestoken in overnames en het stroomlijnen van de organisatie, en hierdoor was in het beleid weinig ruimte voor het uitleggen van de activiteiten aan het bredere publiek.

Ook speelt mee dat er veel wisselingen waren aan de top. Topman Shankar Iyer is nog geen jaar geleden aangetreden, terwijl zijn voorgangster Stephanie Miller minder dan drie jaar aan het roer stond.

Aandeel Intertrust naar ‘houden’

De voorziening die Intertrust neemt voor lopende zaken, is een aanwijzing dat Iyer een buffer opbouwt om nieuwe tegenvallers te voorkomen. Als het hem lukt om de omzet in lijn met de eigen doelstelling te laten groeien en om de ebita-marge op te schroeven, kan Intertrust zich ontpoppen als goede belegging. Beleggers betalen dan 12 maal de verwachte genormaliseerde winst in 2022 voor een bedrijf waarvan de winst met ruim 10% kan toenemen.

Met het oog op het negatieve sentiment rondom het aandeel is het echter verstandiger om met kopen te wachten tot er meer duidelijkheid komt over de kabinetsplannen en over de plannen van Iyer. Het advies op het aandeel Intertrust wordt verlaagd naar ‘houden’.

Het einde van de trustsector?
In augustus werd bekend dat het kabinet een volledig verbod op trustkantoren zou overwegen. Uit onderzoek komt namelijk naar voren dat strengere regelgeving ertoe heeft geleid dat veel kleine partijen onder de radar zijn verdwenen. Ze hebben hun dienstenpakket creatief opgeknipt, zodat ze in juridische zin geen trustkantoor meer zijn.

Hoewel Intertrust vanuit Nederland opereert, verschuift de balans al enige tijd van typische trustactiviteiten naar meer financiële dienstverlening. De afgelopen jaren zijn focusdivisies Funds en Capital Markets de belangrijkste groeimotoren. Het omzetaandeel van deze afdelingen is sinds 2018 al opgelopen van 46 naar 56%. Als de onderneming die verschuiving beter over de bühne weet te brengen, is dat een goede stap richting een mogelijk hogere waardering.

Intertrust in cijfers H1 2021 H1 2020
Omzet €283,7 mln €281,6 mln
Ebita €74,7 mln €81,6 mln
Nettowinst €31,8 mln  -€10,7 mln

Aandeel Intertrust kerngegevens

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ