Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Advies Hein Praats, 14 sep 2021 15:30

TotalEnergies | Goed op koers in de energietransitie

0 0 Leestijd ongeveer

Het voormalige Total is dit jaar niet alleen in naam getransformeerd. Door grotere focus op gas, hernieuwbare energie en elektriciteit wordt de Franse energiereus een steeds dynamischer speler in de energiesector.

Na een bijna unaniem besluit van de aandeelhouders werd de naam van het Franse energieconcern Total eind mei van dit jaar gewijzigd in TotalEnergies. Topman Patrick Pouyanné maakte bij de bekendmaking duidelijk dat de naamswijziging deel uitmaakt van een bredere strategische koers: ‘Wij transformeren,’ zo verklaarde hij, ‘omdat het onze ambitie is een ​​speler van wereldformaat te zijn in de energietransitie’.

Ook daden

Dat het ten aanzien van de energietransitie niet slechts bij ambitieuze woorden blijft, laat TotalEnergies al langere tijd zien. Zo bouwt het bedrijf al jaren aan een stevige aardgasportefeuille, aangezien aardgas veel schoner is dan olie. Tevens zijn al vele al miljarden in zonne- en windenergie gestoken. Een voorbeeld hiervan is het door de jaren heen opgebouwde meerderheidsbelang in de belangrijkste Amerikaanse producent van zonnepanelen en thuisbatterijen, SunPower.

Een ander voorbeeld is de overname in 2016 van het Franse Saft, een fabrikant van batterijen voor onder meer de opslag van groene stroom van zonnepanelen en windmolenparken. Niettemin blijft Pouyanné – naar mijn mening terecht – tegelijkertijd het belang van fossiele brandstofactiviteiten benadrukken. Deze moeten immers helpen om geld voor groene investeringen te genereren.

Investeringen in Iraakse olie, gas en zon

Wat dat aangaat is de vorige week aangekondigde deal met de Iraakse overheid het perfecte voorbeeld van de ‘nieuwe’ manier van zakendoen van TotalEnergies: het combineren van conventionele én hernieuwbare activiteiten. Het Franse energieconcern heeft een contract getekend ter waarde van in totaal $27 mrd voor de productie en exploitatie van olie, gas en zonne-energie in Irak.

Daarbij gaat TotalEnergies Iraaks aardgas gebruiken voor de gebrekkige stroomvoorziening in het land, maar ook installaties neerzetten die zeewater injecteren in de olievelden om die onder voldoende druk te houden waardoor er meer olie kan worden opgepompt. Tot slot voorziet het contract in de opwekking, via zonnepanelen, van stroom die moet worden geleverd aan het regionale stroomnet van Basra.

Dat TotalEnergies steeds beter gepositioneerd raakt in de energietransitie kwam ook tot uiting in de prima eerstehalfjaarcijfers. Daarin liet het resultaat van de divisie Integrated Gas, Renewable & Power een sterke verbetering zien ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Er werd geprofiteerd van zowel hogere prijzen voor vloeibaar gas als van de stijgende winstbijdragen uit activiteiten op het gebied van hernieuwbare energie en elektriciteit.

Conclusie

Al met al lijkt TotalEnergies een steeds betere balans te vinden tussen fossiele en groene activiteiten, waarbij het Franse energiebedrijf mijns inziens uitstekend is gepositioneerd om de naar verwachting stijgende vraag naar energie de komende jaren op te vangen en hier goed aan te verdienen.

Daarbij helpen niet alleen het relatief lage break-evenpunt ten opzichte van de olieprijs (rond $50) en de flinke portefeuille in vloeibaar aardgas (waardoor TotalEnergies inmiddels de op een na grootste LNG-speler ter wereld is), maar ook de gezonde balans, dalende schuldratio en grote focus op kostenbesparingen om hernieuwbare energieactiviteiten als batterijen, zonnepanelen en windparken te kunnen blijven financieren.

Aandeel TotalEnergies blijft koopwaardig

Ik zie TotalEnergies in de energietransitie dan ook gedisciplineerd en winstgevend doorgaan met verduurzamen, en handhaaf met overtuiging mijn koopadvies voor het aandeel Total.

Aandeel totalenergies kerngegevens

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!