Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Opinie Stephen Hendriks, 26 aug 2021 09:00

China in de portefeuille

0 0 Leestijd ongeveer

De opkomst van de China is een van de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen decennia op economisch, financieel en politiek gebied. Ook voor beleggers zijn de gevolgen van de Chinese opmars duidelijk.

Volgens BlackRock-strateeg Wei Li is de Chinese aandelenbeurs nu de op een na grootste ter wereld. Diezelfde positie heeft de Chinese obligatiemarkt. Het is dan ook tijd om China als een aparte beleggingscategorie te zien en niet meer als onderdeel van de opkomende markten, stelt de vermogensbeheerder. BlackRock schaart China nu overigens niet onder de ontwikkelde landen, maar noemt het land een ‘geval apart’.

China is beter uit de coronacrisis gekomen dan de westerse wereld, net zoals het ook sterker uit de financiële crisis van 2008 tevoorschijn kwam. Dat het land nu de monetaire- en begrotingsteugels aantrekt, en daarmee de economische groei op de korte termijn beperkt, vindt BlackRock alleen maar positief. Het beleid staat in schril contrast met dat van westerse overheden, die met hun ruime monetaire- en begrotingsbeleid de schulden tot recordniveaus hebben opgedreven. In dit opzicht onderscheidt China zich overigens niet alleen van het westen, maar ook van andere opkomende landen. Ook daar kan de economische groei de komende jaren nog getekend worden door de hard opgelopen schulden, meent BlackRock.

In een interview met de Financial Times stelde Wei Li dat beleggers een veel te kleine blootstelling aan Chinese aandelen en obligaties hebben. China is volgens de strateeg ook ondervertegenwoordigd in de brede aandelen- en obligatie-indices. Het is dus de hoogste tijd voor een hogere weging van Chinese activa, meent Wei Li, die op korte termijn nog wat voorzichtig is met Chinese aandelen maar op de lange termijn aantrekkelijke rendementen verwacht.

Maar voordat u de portefeuille met een flinke zwaai richting China beweegt, is het misschien raadzaam om eerst eens na te gaan welke rol het land nu al in uw portefeuille speelt. Bijvoorbeeld in de luxegoederensector, waar aandelen als LVMH en Kering recent fors onder druk kwamen na berichten over plannen voor eerlijker welvaartsverdeling, waardoor rijkere Chinezen misschien minder geld aan Louis Vuitton-en Gucciproducten kunnen uitgeven. Of bij grondstoffenaandelen als Rio Tinto en Anglo American, die deze maand 10-15% daalden mede als gevolg van lagere ijzerertsprijzen uit vrees voor kleinere vraag uit China. Om nog maar te zwijgen over de invloed van de Chinese overheid op Tencent, en daarmee op het in Amsterdam genoteerde Prosus. Misschien heeft China nu al een grotere invloed op uw portefeuille dan u dacht.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.