Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Opinie Hildo Laman, 26 aug 2021 14:00

Angst voor het t-woord

0 0 Leestijd ongeveer

Vrouwen en kinderen eerst! Het t-woord is gevallen! En Jackson Hole draagt maar wat bij aan de angst voor dit woord: tapering. Het woord doet de beurs op de grondvesten schudden en maakt van beleggers angstige hoopjes ellende. In goed Nederlands: afbouwen.

Een vrij onschuldig woord. Als het om je hypotheek gaat juist een heel positief woord. Maar als het gaat om het obligatie-opkoopprogramma van een centrale bank, de Amerikaanse Fed in dit geval, lijken sommigen in een stuip te schieten. En er zijn ongetwijfeld mensen die in het woord het begin van de volgende grote crash zien, bijvoorbeeld zij die menen dat het beleid van centrale banken de enige reden is dat de beurzen staan waar ze nu staan.

Bijeenkomst Jackson Hole

De verwachting is dat Fed-voorzitter Jerome Powell de jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole aan zal grijpen om meer te laten weten over het afbouwen van het lopende monetaire programma. Op het moment van schrijven is niet bekend wat hij zal gaan zeggen. Maar de Amerikaanse economie draait goed, de arbeidsmarkt ligt er sterk bij en de inflatie ligt (op dit moment) vrij hoog. Dat zijn geen omstandigheden waaronder een groot steunprogramma van de centrale bank nodig zou moeten zijn. Het afbouwen zou dus geen verrassing moeten zijn, noch reden voor een serieuze koersdaling.

We hebben dit afbouwen al eens eerder gezien: in 2013, op 22 mei, begon de Fed de markt klaar te maken voor een begin van het afbouwen van het opkoopprogramma. De S&P500 daalde vanaf die dag met 5,8% in iets meer dan vier weken tijd. Dat is geen daling waar beleggers van wakker zouden moeten liggen. Voor de AEX was de schade groter, 10,8%, maar ook dat is nog steeds niet schokkend.

Het herstel volgde toen snel. De S&P500 stond in juli alweer hoger dan op 22 mei. De AEX had een paar weken meer nodig voor het herstel, maar herstellen deed de index. In de maanden hierna bleef de markt gunstig. Vanaf de bodem van de ‘taper-tantrum’, zeg maar de afbouw-hysterie, tot het einde van 2013 steeg de S&P500 met ruim 17%. De AEX steeg zelfs met meer dan 20%, zij het vanaf een iets dieper dal.

Geen zorgen voor Jackson Hole-tapering

Ik maak me niet druk over de Jackson Hole-tapering. Sterker nog, ik denk dat het goed nieuws is als er een einde komt aan de monetaire stimulering. Dat betekent namelijk dat het economische leven dusdanig hersteld is dat de zijwieltjes eraf mogen. Afbouwen dus, en opbouwen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.