Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Opinie Karel Mercx, 20 aug 2021 12:02

Berkshire | Hoe saaier hoe beter

0 0 Leestijd ongeveer

Een paar weken geleden schreef ik een column over één van de beste bedrijven van de vorige eeuw, te weten Radio Corporation of America (RCA). Maar toch bleek het bedrijf geen beste investering.

De column in een notendop: RCA deed het fantastisch in de jaren ‘20 waardoor de koers enorm opliep. Maar vanaf de crash van 1929 tot de beurs-exit in 1986 bleef rendement uit. Beleggers waren zó enthousiast geweest, dat ze toekomstig rendement naar voren hadden gehaald.

Investeren in spoorwegen?

Maar wat hadden ze anders moeten doen? Investeren in saaie spoorwegaandelen misschien. Deze hadden hun speculatieve bloei tussen 1830 en 1845. In 1900 bestond nog 63% van de totale waarde van de beurs van New York uit spoorwegaandelen. Vervolgens trad een enorm verval in en in 2015 zakte dit percentage tot onder de 1.

Maar de rendementen van de spoorwegaandelen over deze 115 jaar waren enorm, laat de London School of Economics zien. Een dollar geïnvesteerd in deze sector in 1900 was in 2015 goed voor $62.716. Lage waardering en hoge cashflows zorgen op lange termijn voor de hoogste rendementen. Hoewel er niets tegen saai in te brengen valt, kozen beleggers in de vorige eeuw voor wat hip en nieuw was zoals RCA.

Kwartaalcijfers op zaterdag

Topbeleggers Warren Buffett en Charlie Munger begrijpen hoeveel geld er te verdienen valt met spoorwegen. BNSF is het grootste spoorwegbedrijf van Noord-Amerika en eigendom van Berkshire Hathaway. En het Berkshire van Buffet doet er alles aan om zo saai mogelijk te zijn. Ze komen op zaterdag met kwartaalcijfers om te voorkomen dat er direct een koersreactie is.

Beleggers moeten eerst de cijfers op zich laten inwerken, zonder dat de koersen alle kanten op springen. Elk ander bedrijf komt meteen voor- of nabeurs in de handel, zodat een milliseconde nadat het persbericht de wereld is ingegooid er al een koersreactie is doordat algoritmes de informatie scannen en posities innemen. Dat leidt tot soms forse koersreacties.

Aandeel Berkshire waarderen

Door de unieke manier van boekhouden moet je het aandeel Berkshire waarderen op basis van de verhouding tussen koers en boekwaarde. Deze was vijf jaar geleden 1,40 en dat is nu nog steeds zo. Het totaalrendement over deze vijf jaar is 98%, wat laat zien hoe goed Berkshire presteert.

De beste manier om naar de S&P500 te kijken is via de CAPE-ratio. Deze is gestegen van 27 naar 38. De S&P500 is 41% duurder geworden en boekte de afgelopen vijf jaar een totaalrendement van 120%, maar iets boven dat van Berkshire.

Berkshire Hathaway draait nog steeds geweldig terwijl de waardering van de S&P500 niet altijd maar zal stijgen. Het saaie bedrijf van Warren Buffett zal daarom op de lange termijn een hoger rendement behalen dan de hippe S&P500.

Een deel van dit artikel is niet beschikbaar. Accepteer eerst marketing cookies om de volledige inhoud te bekijken.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!