Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Opinie Michiel Pekelharing, 19 aug 2021 16:00

India | Aandacht van beleggers uit binnen- en buitenland

0 0 Leestijd ongeveer

De aandelenmarkt van India is een van de verrassende winnaars van beursjaar 2021. In eerste instantie was dat te danken aan buitenlandse investeerders die een alternatief zoeken voor China. Maar nu nemen binnenlandse beleggers het stokje over.

Bij beleggen in opkomend Azië, denken beleggers al snel aan de opkomst van de Chinese economie. Met een verwachte groei van naar schatting meer dan 8% in het lopende jaar en circa 6% in 2022, ligt het land op koers om rond 2030 de Verenigde Staten in te halen als grootste economie ter wereld. Ook omliggende landen in Zuidoost-Azië trekken de aandacht.

Vietnam en Indonesië proberen de succesformule van China te kopiëren door een groeiende exportsector te gebruiken als katalysator voor de opkomst van een welvarende middenklasse. India neemt binnen de regio echter geen prominente plek in op de radar van beleggers.

Aandelenmarkt India blijkt veerkrachtig

Het land heeft met meer dan 1,3 miljard inwoners weliswaar een enorme bevolking, maar omdat het overgrote deel daarvan in grote armoede leeft legt India in economisch opzicht weinig gewicht in de schaal. Het bbp van circa $2,8 mrd is bijvoorbeeld vergelijkbaar met dat van het Verenigd Koninkrijk. De Chinese economie is ruim vijf maal zo groot. Ook qua groeisnelheid staat India in de schaduw van de grote buur, onder meer als gevolg van de sterke bureaucratie.

Maar sinds de jaarwisseling is daar op de beurs helemaal niets van te merken. De BSE Sensex is year-to-date met ruim 16% gestegen. Middelgrote en kleinere aandelen zijn zelfs nog een stuk sneller omhoog geschoten. Die opleving is des te opmerkelijker omdat het land in het voorjaar weer hard getroffen werd door de coronapandemie. Begin mei lag het aantal besmettingen nog op meer dan 400.000 per dag.

Indrukwekkende winstgroei

Om te snappen waarom de beurskoersen ondanks de coronamaatregelen toch snel stijgen, hoeven beleggers niet verder te kijken dan de winstgroei. Analisten rekenen voor dat beursgenoteerde bedrijven de winst in 2021 met ruim 30% zien stijgen. Voor volgend jaar komt die toename op meer dan 15%. Een belangrijke reden voor die toename is dat de pijn van coronamaatregelen vooral bij eenmanszaken en mkb-ondernemingen zit.

De toenemende winst trekt de aandacht van beleggers uit zowel binnen- als buitenland. Die laatstgenoemde groep heeft met name in het voorjaar veel geld in Indiase aandelen gestoken. De instroom in april lag bijvoorbeeld 60% hoger dan in 2020. Inmiddels tekent zich langzaam maar zeker een omslag af.

In juli verkochten buitenlandse institutionele beleggers voor $1,4 mrd aan Indiase aandelen. Ze maken zich zorgen over de inflatie die is opgelopen tot meer dan 5,5% en over het flinke begrotingstekort. Ook speelt mee dat de hoge waardering het wat makkelijker maakt om winst te nemen. De verwachte k/w van de MSCI India Index kwam eind juli uit op 21,8. Voor de vergelijkbare index van aandelen uit alle opkomende markten is dat 13,0.

Toegegeven: de Indiase aandelenmarkt is traditioneel behoorlijk hoog gewaardeerd. Maar de huidige premie van 68% is zelfs aanzienlijk hoger dan het historische gemiddelde van 40%.

Wie trapt op de rem?

Het verleden wijst echter ook uit dat een hoge waardering altijd nog hoger kan worden. De wijze waarop binnenlandse beleggers het stokje overnemen van buitenlandse partijen, wijst erop dat dit ook in India kan gebeuren. Een paar weken terug was de beursintroductie van maaltijdbezorger Zomato bijvoorbeeld ruim veertig maal overtekend. De koers schoot op de eerste handelsdag met ruim 80% omhoog.

Bovendien maken beleidsmakers weinig aanstalten om op de rem te trappen. Minister van Financiën Nirmala Sitharaman vertelde vorige week dat het nog te vroeg is voor de centrale bank om de liquiditeitskraan dicht te draaien. Het sterke momentum maakt een ETF voor een belegging in India in ieder geval tot een intrigerende gedachte voor de tweede jaarhelft.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.