Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Advies van de dag Koen Lauwers, 18 aug 2021 14:34

Rio Tinto | Beleggers kunnen rekenen op recorddividend

0 0 Leestijd ongeveer

De hogere inkomsten uit ijzererts overschaduwden de operationele problemen waar Rio Tinto mee te maken heeft. Aandeelhouders kunnen met een forse dividendstijging meegenieten van de prijshausse.

De ijzerertsprijs ontplofte in de eerste jaarhelft door het beperkte aanbod uit Brazilië en de sterke Chinese vraag naar staal. De prijs piekte in mei op meer dan $233 per ton. Rio Tinto ontving in de eerste helft van 2021 gemiddeld $168,4 per ton, bijna twee keer zoveel als een jaar eerder. Daardoor klom de omzet met 71% op jaarbasis naar $33,1 mrd. De onderliggende winst kwam uit op $12,17 mrd, boven de verwachte $12,01 mrd en 156% hoger dan een jaar eerder.

Van die onderliggende winst kwam 85% op rekening van ijzererts. Volgens topman Stausholm is een ijzerertsprijs boven $200 per ton niet duurzaam. Toch is ook de tweede jaarhelft veelbelovend want de totale productiekost per ton ijzererts bedraagt amper $75. Ook bij iets lagere prijzen blijft de marge nog heel hoog.

Weer en arbeid

Operationeel ging het iets minder met een productiedaling van 5% als gevolg van ongunstige weersomstandigheden en een tekort aan arbeidskrachten. Ook Oyu Tolgoi in Mongolië (koper en goud) blijft een zorgenkind met vertragingen en budgetoverschrijdingen. De activa van Rio Tinto leverden gezamenlijk een kasstroom van $12,2 mrd op.

Het grootste deel daarvan komt op rekening van de afdeling ijzererts ($9,1 mrd). Aluminium en bauxiet ($0,9 mrd) en koper ($0,6 mrd) volgen op een ruime achterstand.

Sterke balans

Eind vorig jaar was de nettoschuld afgebouwd naar $664 mln. Dank zij de hoge kasstromen maakte de schuld plaats voor een netto kaspositie van $3,1 mrd. De sterke balans geeft Rio Tinto verschillende opties. De kapitaaluitgaven liggen vrij laag en de mijnbouwer koestert momenteel geen grote overnameambities. Daarom werd besloten een groot deel van de kasstromen aan de aandeelhouders uit te keren.

Rio Tinto betaalt een tussentijds dividend van $9,1 mrd of $5,61 per aandeel. Dit bestaat uit een gewoon dividend van $3,76 aangevuld met een bijzonder dividend van $1,85. In 2020 bedroeg het tussentijds dividend maar $1,55. Na de uitkering (23 september) zou de schuld weer oplopen naar $6 mrd. Dat is zonder rekening te houden met de kasstromen.

Aandeel Rio Tinto blijft koopwaardig

Ondanks de goede cijfers en de hoge uitkering laat een herwaardering van de mijnbouwers op zich wachten. Tegen amper 2,4 keer de boekwaarde en 4 keer de bedrijfswinst handhaaf ik voor het aandeel Rio Tinto het koopadvies.

Wie A zegt moet ook BHP zeggen
Dankzij de recordhoge ijzerertsprijs klom de onderliggende winst van BHP Group in het gebroken boekjaar dat eindigde in juni met 88% naar $17,08 mrd, iets onder de consensusverwachting van $17,46 mrd. BHP Group bouwde de nettoschuld af van $12 mrd naar $4 mrd. De olie- en gasactiva worden in een aandelentransactie aan Woodside Petroleum verkocht.

Er komt na twintig jaar een einde aan de duale structuur van het bedrijf. In de praktijk zal de Australische Limited de Britse Plc overnemen. Dit betekent dat het aandeel ook uit de FTSE100 verdwijnt. De noteringen in Londen en New York blijven wel behouden. BHP keert een slotdividend van $2 uit tegenover $0,55 een jaar eerder. Dit brengt de totale uitkering over het boekjaar 2021 op $3,01. Ik behoud ook voor het aandeel BHP Group het koopadvies .

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!