Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden

Zes ‘Chinese’ beleggingen onder de loep

0 0 Leestijd ongeveer

De beurs van China schudde even op zijn grondvesten nadat de autoriteiten in Peking hun gezag onverbiddelijk deden gelden. Tijd voor een goede blik op de Chinese aandelen én op onze tips van het voorjaar.

Op vrijdag 23 juli en maandag 26 juli verloor de Nasdaq Golden Dragon China Index – de 98 Chinese bedrijven die genoteerd staan aan de Nasdaq maar bijna al hun omzet uit China behalen – $234 mrd of 16,7% aan waarde. Dit was de grootste koersdaling van Chinese aandelen in twee dagen tijd sinds de mondiale financiële crisis van 2008. Aanleiding voor de minicrash was een nieuwe richtlijn van de Chinese overheid voor beursgenoteerde Chinese online educatiebedrijven. Die moeten hun winstoogmerk laten varen en verder gaan als non-profit organisaties.

Die ingreep kwam niet helemaal onverwacht. In maart had de Communistische Partij al gezegd dat de prijzen voor educatie te hoog waren opgelopen. Onderwijs is belangrijk voor China. Ondanks de waarschuwing voerden de online educatie-bedrijven de afgelopen maanden onvoldoende aanpassingen door, waarna de regering in Peking dus ingreep. Gevolg daarvan was dat de koersen van drie belangrijke educatiebedrijven, Tal Education Group ADR, New Oriental Education ADR en China Online Education ADR, in deze twee dagen met respectievelijk 78,6%, 69,7% en 58,1% onderuit gingen.

Het besef dat de almachtige Communistische Partij kan doen en laten wat ze wil drong ook door bij beleggers in Baidu, Tencent en Alibaba, Deze aandelen leverden de bewuste twee dagen respectievelijk 11,6%, 18,2% en 13,1% in. Uiteraard ging de grootste aandeelhouder van Tencent, het in Nederland genoteerde Prosus, ook hard onderuit (17,0% in € of 16,5% in $).

Chinese beleggingen onder de loep


In dit omslagartikel nemen wij de vier laatstgenoemde beleggingen onder de loep. Daarnaast kijken we naar twee andere koopadviezen. Dit zijn de Chinese A-aandelen (CSI300 China SWAP ETF, ISIN: LU0779800910) en de Chinese aandelen die zitten in de opkomende markten-ETF (iShares Core MSCI EM IMI ETF, ISIN: IE00BKM4GZ66)

CSI300 China SWAP ETF | Chinese A-aandelen

De analyse van de Chinese A-aandelen is de minst gecompliceerde. Deze A-aandelen hebben een aantal voordelen ten opzichte van andere Chinese aandelen. Zo kennen ze bijvoorbeeld een betere blootstelling aan de sterk ontwikkelde groei van de Chinese middenklasse. Daarnaast zijn deze fondsen nog sterk onderwogen in de belangrijkste mondiale aandelenindices. Met automatisch gevolg dat indexbeleggers onderwogen zitten. Dit zal in de toekomst zeker ten positieve veranderen, waardoor een golf van ETF-beleggers hun China-weging zal zien toenemen. Dat is uiteraard positief voor de koersen.

Chinese A-aandelen maken deel uit van de CSI300-index. Dat is één van de strengste indices ter wereld als het gaat om toetredingsvoorwaarden. Er worden alleen, zoals China dat noemt, ‘goede bedrijven’ in toegelaten. Een ‘goed bedrijf’ is in de ogen van de Chinese toezichthouder een onderneming die geen geld verliest. Blijkt uit de jaarrapportage dat een bedrijf wel in de rode cijfers duikt, dan komt de toezichthouder kijken wat er aan de hand is. Bij twee opeenvolgende verliesjaren wordt het bedrijf onder speciaal toezicht geplaatst. Dan worden allerlei beperkingen van kracht, zoals een verbod op het beleggen met geleend geld. Na een derde verliesjaar op rij verdwijnt het bedrijf van de beurs.

Het strenge beleid van de toezichthouder leidt ertoe dat Chinese bedrijven massaal winstcijfers produceren die lager liggen dan de werkelijke resultaten. Het ‘overschot’ gaat in reserves, die worden ingezet als het eens tegen zit. Het gevolg hiervan is dat Chinese beursgenoteerde bedrijven zelden verliezen boeken.

Chinese A-aandelen als outperformers

Chinese aandelen zijn bovendien een stuk goedkoper dan Amerikaanse aandelen. De Shiller k/w in China bedraagt 17, minder dan de helft van de 39 in de Verenigde Staten. Feitelijk is het verschil nog veel groter door de boekhoudtrucs. Daarnaast groeiden de winsten van Chinese A-aandelen de laatste vijftien jaar drie keer zo snel als die van Amerikaanse aandelen. Al het bovenstaande overziend, denken wij dat Chinese A-aandelen de komende tien jaar een hoger rendement zullen behalen dan Amerikaanse aandelen.

De aandelen Tencent, Alibaba en Baidu


Ook over de beleggingen Alibaba, Tencent en Baidu blijven we voor de lange termijn positief. We gaan ervan uit dat de Chinese toezichthouder deze bedrijven geen extreem zware beperkingen zal opleggen. Dit zou namelijk betekenen dat op het gebied van zoeken Google het definitief heeft gewonnen van Baidu, dat Alibaba op het gebied van online winkelen heeft verloren van Amazon en dat Facebook in de strijd om de sociale netwerken Tencent heeft verslagen.

Daarnaast maken we de inschatting dat deze bedrijven niet hun beursnotering in de Verenigde Staten hoeven op te geven. Ondanks de aankondiging van China dat de regels voor buitenlandse beursnoteringen zullen worden herzien.

Angst bij beleggers van Tencent

Op zaterdag 24 juli werd bekend dat Tencent Music Entertainment (TME) afstand moet doen van haar muziekrechten. Daarnaast kreeg het bedrijf een boete van omgerekend circa €65.000 opgelegd door de toezichthouder. Daarmee blijft de schade voor Tencent beperkt. Tencent bezit 55,1% van de aandelen van TME. De beurskoers van TME is dit jaar met 45% gedaald, wat erop neer komt dat het belang van Tencent dit jaar circa $8 mrd minder waard is geworden.

Zetten we dit af tegen de marktkapitalisatie van Tencent, die de laatste weken eveneens flink is afgenomen maar nog altijd $587 mrd bedraagt, dan blijft de impact beperkt tot iets meer dan 1%.

De koersdaling van het aandeel Tencent van meer dan 10% in vijf dagen na de bekendmaking dat TME haar rechten moet vrijgeven, vloeide dan ook voornamelijk voort uit de angst onder beleggers voor nog meer maatregelen. Afgelopen maandag zat de schrik er dan ook weer even goed in, nadat er berichten verschenen in de Chinese staatsmedia dat online gaming verslavend is. Tencent verloor op dagbasis nogmaals 7%. Of er daadwerkelijk nog strengere maatregelen komen blijft vooralsnog onduidelijk.

Online gaming en betaaldiensten van Tencent

Het enige dat analisten kunnen doen is een inschatting maken. Tencent haalt een groot deel van haar inkomsten uit online gaming en online betaaldiensten. Kijken we naar online gaming, dan is dit een sector waar de Chinese overheid in 2018 al met strenge maatregelen kwam. Tencent heeft destijds in overleg met de toezichthouder maatregelen genomen om verslaving onder minderjarige gamers tegen te gaan. De kans dat er nieuwe zware ingrepen volgen voor deze specifieke sector lijkt daardoor wat kleiner.

Ook over de online betaaldiensten die Tencent aanbiedt maak ik me geen grote zorgen. Bij de laatste kwartaalcijfers liet het management weten dat de nieuwe Chinese regelgeving voor haar fintech-activiteiten behapbaar is.

Aandeel Tencent blijft koopwaardig

Mocht Tencent voor deze fintech-activiteiten een aparte holding moeten oprichten dan heeft dit vooral gevolgen voor de structuur van de organisatie, maar de impact op de resultaten zal naar verwachting klein zijn. Tencent is goed gepositioneerd om de druk van de Chinese overheid te weerstaan. Bij een geschatte k/w 2021 van 30 is Tencent, dat eigenaar is van WeChat, de grootste socialenetwerksite van China met meer dan 1 miljard actieve gebruikers, aantrekkelijk gewaardeerd. Het koopadvies wordt herhaald.

Alibaba is een stapje verder

Ook het aandeel Alibaba zakte vorige week verder weg en dat is niet nieuw. Sinds de geannuleerde beursgang van de Ant Group eind vorig jaar ligt het aandeel er slecht bij. Wanneer de koers een bodem bereikt, is in het negatieve sentiment rond de Chinese techreuzen lastig te voorspellen. Toch kan niet ontkend worden dat Alibaba al in een vergevorderd stadium lijkt te zijn om aan nieuwe regelgeving in China te voldoen.

De fintech-activiteiten worden bijvoorbeeld geplaatst in een financiële holding onder toezicht van de Centrale bank van China. Daarnaast accepteerde Alibaba al een monopolieboete van circa $3 mrd en liet het weten maatregelen te nemen om oneerlijke concurrentie tegen te gaan. De boete kwam voort uit een anti-monopolieonderzoek van de Chinese toezichthouder.

Alibaba werd ervan beschuldigd dat het de mededingingswet meerdere jaren heeft overtreden door verkopers op haar platform te verbieden om producten ook op concurrerende platforms te verkopen. Inmiddels lijken de zwaarste maatregelen daarmee achter de rug te zijn.

Marktleider

Bij de eerstekwartaalcijfers werd dit ook bevestigd door het management. Dat gaf aan dat er op dat moment geen onderzoeken liepen naar andere activiteiten van het bedrijf. Daarmee komt de focus weer meer op de toekomst te liggen. Alibaba zou als marktleider naar mijn inschatting moeten kunnen blijven profiteren van de economische groei van China en de daarmee gepaarde toename van de koopkracht van de Chinese bevolking.

Aandeel Alibaba blijft koopwaardig

Flinke investeringen om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren en een verhoging van de marketinguitgaven zullen op korte termijn de winstgevendheid drukken, maar op de lange termijn moeten zorgen voor een verdere groei van het aantal gebruikers. Bij een geschatte k/w 2021 van 20 voor het lopende boekjaar is het aandeel aantrekkelijk gewaardeerd. ‘Kopen’ dus.

Baidu zoekt lekker verder

Net als bij Tencent en Alibaba is er fundamenteel de laatste weken weinig veranderd. De laatste cijfers van Baidu, dat dankzij haar zoekmachine bekend staat als het Google van China, waren wederom goed. De omzet kwam in het eerste kwartaal uit op $4,3 mrd, een toename van 25% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

De aangepaste ebitda-marge liep op van 13 naar 21%. De omzet uit niet-advertentie-inkomsten dikte met 70% aan. In zijn outlook liet het bedrijf weten over het tweede kwartaal te rekenen op een omzet tussen de $4,5-5 mrd.

Video en autonoom rijden

Baidu blijft ondanks alle onzekerheid een interessante belegging. Belegt u in Baidu, dan wedt u niet op één paard. Naast de zoekmachine heeft het bedrijf een meerderheidsbelang in het Chinese videoplatform iQIYU en werkt het bijvoorbeeld samen met het eveneens Chinese Geely Mobile aan een eigen autonoom rijdende auto.

Aandeel Baidu blijft koopwaardig

In dit project zit veel fantasie, omdat in verschillende steden in China al zelfrijdende taxi’s rijden met de software van Baidu. Bij een geschatte k/w 2021 van slechts 16 lijkt het aandeel vanuit een risico/rendementsperspectief aantrekkelijk gewaardeerd. We herhalen het koopadvies.

Op 17 februari adviseerden wij in het omslagverhaal Baidu, Tencent en Alibaba. Mocht u destijds de aandelen hebben gekocht dan is dat nu een tegenvaller, maar wij geloven dat op de lange termijn met deze techreuzen mooie rendementen te behalen zijn. Ook de Chinese A-aandelen bieden prima perspectief voor wie wil beleggen in China.

Prosus | Meer dan slechts beleggen in Tencent


Prosus is veel meer dan alleen Tencent. Het bedrijf heeft allerlei niet-beursgenoteerde belangen in snelgroeiende e-commerce bedrijven. De waarde van deze bedrijven bedraagt volgens recent onderzoek van Deloitte €33 mrd. Prosus heeft €4,9 mrd netto cash en een belang in Mail.ru van $1,2 mrd. Opgeteld is dit €39 mrd, waar de beurswaarde van Prosus $110 mrd bedraagt. Het belang van Prosus in Tencent is dus €71 mrd.

De beurswaarde van het bedrijf Tencent bedraagt €134 mrd. Dit betekent dan weer dat in de aandelenkoers van Prosus een korting van Tencent van 47% is ingeprijsd. Ook de beheerders van Comgest Europe Growth zien Prosus als een aantrekkelijke belegging:

‘We hebben geen posities aangepast in de huidige volatiliteit. We houden via Prosus een positie aan in Tencent, wat wij een bedrijf van hoge kwaliteit vinden. Anders dan de vele overgewaardeerde, verlieslatende bedrijven die de afgelopen jaren zo populair waren. De relatie tussen Tencent en de Chinese overheid is goed. Bestuursvoorzitter Pony Ma heeft anders dan zijn evenknie Jack Ma bij Alibaba niet de behoefte de toezichthouder de les te lezen. We denken dat we via Prosus toegang hebben tot de zeer dynamische groei van China en dat we niet veel betalen voor deze groeiverwachtingen.’ En ook bij ons blijft het advies voor het aandeel Prosus op ‘kopen’ staan.

Chinese onrust raakt ook opkomende markten-ETF’s


De koersdalingen van de grote Chinese technologie-aandelen laten ook hun sporen na op ETF’s die beleggen in aandelen uit opkomende landen. Bijvoorbeeld op de iShares Core MSCI EM IMI ETF die wij begin dit jaar hebben getipt en die al geruime tijd deel uitmaakt van de Pensioenportefeuille. China heeft een weging van ruim 31% in deze ETF. Samen met het Taiwanese TSMC en het Zuid-Koreaanse Samsung vormen de Chinese techbedrijven Alibaba, Tencent en Meituan bovendien de vijf grootste posities. Deze drie Chinese bedrijven hebben een gezamenlijke weging van ruim 9% in de ETF.

iShares Core MSCI EM IMI ETF prima spreiding voor de portefeuille

De onrust in China zorgde tussen 22 en 30 juli voor een daling van 3,2% van deze iShares-ETF waarin liefst 2997 aandelen zijn opgenomen. Uit berekeningen van Bloomberg blijkt dat meer dan een derde van dit verlies echter voor rekening kwam van slechts drie aandelen: Alibaba, Meituan en Tencent. De iShares Core MSCI EM IMI ETF kan dus niet aan aanhoudende Chinese onrust ontsnappen, maar blijft een geschikt instrument om voor de lange termijn gespreid in aandelen uit opkomende landen te beleggen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,17 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!