Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Stephen Hendriks, 4 aug 2021 11:23

Linde | Gasproducent blijft maar doordenderen

0 0 Leestijd ongeveer

Na weer een uitstekend kwartaal verhoogde Linde de winstprognose voor heel 2021. Een volgende verhoging lijkt een kwestie van tijd, de producent van industriële gassen beleeft een topjaar.

De vergelijking met het tweede, door corona getekende, kwartaal van 2020 valt natuurlijk al snel gunstig uit, maar Linde publiceerde zelfs met deze kanttekening uitstekende cijfers. De omzet groeide in het tweede kwartaal met 19%, inclusief een zes procentpunt positieve bijdrage van valuta-effecten.

De groei van de operationele winst (39%) en de winst per aandeel (42%) – beide gecorrigeerd voor amortisatie van immateriële activa en herstructureringslasten – was nog sterker. Voor het achtste kwartaal op rij wist de producent van industriële gassen de operationele winstmarge te verhogen. Deze liep in het tweede kwartaal met 3,5 procentpunt op tot 24,2%. Een nieuw record voor Linde. Daardoor kwam het rendement op het ingezette kapitaal op 15,7%. Ook dat was een nieuw record.

Wel viel de operationele cash flow op het eerste gezicht wat tegen. Deze lag met $1,83 mrd slechts 4% boven het niveau van het tweede kwartaal van 2020 en 13% onder het niveau van het eerste kwartaal. Volgens financieel topman Matt White was dat echter het gevolg van een $300 mln hogere belastingbetaling die in het kwartaal viel. White verwacht weer een verbetering van de operationele kasstroom in het derde kwartaal.

Conservatief

Door de uitstekende gang van zaken dit jaar verhoogt Linde de winstprognose voor het lopende jaar opnieuw. In plaats van een winst per aandeel van $9,60-9,80 rekent het bedrijf nu op $10,10-10,30. Die aangescherpte prognose lijkt weer te conservatief. Financieel topman White gaf namelijk wel een concrete update over het derde kwartaal, maar nog niet over het vierde. Die volgt bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers en dat leidt vermoedelijk tot een volgende aanscherping van de prognose voor het hele jaar.

Aandeel Linde koopwaardig voor lange horizon

Ik verhoog mijn winstprognose voor het lopende jaar dan ook tot $10,50. Daarmee komt de koers-winstverhouding voor Linde voor 2021 op 28,8. De hoge waardering is het enige minpunt bij het aandeel Linde, al reken ik de komende twee jaar op dubbelcijferige winstgroei. Sinds mijn laatste advies in mei – toen ik aangaf dat het instapmoment niet ideaal was – is de koers met slechts 2,5% gestegen.

Nog steeds is het instapmoment verre van ideaal en is het aandeel alleen koopwaardig voor beleggers met een horizon van veel meer dan één jaar.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!