Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen

Actueel advies

Shell | Verwachtingen overtroffen, dividend omhoog

0 0 Leestijd ongeveer

Vooral dankzij hogere olieprijzen heeft Shell in het tweede kwartaal zo goed gepresteerd dat het dividend fors omhoog gaat. Ook wordt gestart met het inkopen van eigen aandelen.

Shell wist in het voorbije kwartaal met name te profiteren van het herstel in de olie- en gassector en de toegenomen vraag naar energie. Daardoor kwam de aangepaste nettowinst, exclusief eenmalige lasten en voorraadwijzigingen, uit op ruim $5,5 mrd, boven de consensusverwachting van $5,1 mrd dus. Als gevolg van de coronacrisis hield Shell in dezelfde periode vorig jaar netto slechts $638 mln over.

De kasstroom uit operationele activiteiten groeide eveneens fors. Die kwam uit op $12,6 mrd, vergeleken met $8,3 mrd een kwartaal eerder en $2,6 mrd een jaar geleden. Ook werd de nettoschuld tot $65,7 mrd gereduceerd. Eind maart bedroeg deze nog $71,3 mrd.

Hoger dividend

“We voeren vandaag onze aandeelhoudersuitkeringen op, verhogen het dividend en beginnen met het terugkopen van eigen aandelen, terwijl we doorgaan met investeren in de toekomst van energie”, schreef topman Ben van Beurden in een toelichting op de cijfers. Het kwartaaldividend werd dan ook aanzienlijk verhoogd: van $0,1735 per aandeel in het eerste kwartaal, naar $0,24 nu.

Vorig jaar sneed Shell voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog nog in het dividend. Dat werd toen na het eerste kwartaal met twee derde verlaagd. Inmiddels ligt het dividend echter alweer 50% hoger dan twaalf maanden geleden. Van Beurden liet tevens weten dat het beleid om het dividend jaarlijks met 4% te laten stijgen niet wordt gewijzigd.

Inkoop eigen aandelen

Voor de inkoop van eigen aandelen trekt de Nederlandse olie- en gasreus dit jaar weer $2 mrd uit. Vorig jaar werd een in 2018 gestart inkoopprogramma (van in totaal $25 mrd) als gevolg van corona nog stopgezet. De teller stokte toen op $16 mrd.

Aandeel RDS blijft koopwaardig

Hoewel Shell in een tussentijdse handelsupdate begin juli al te kennen had gegeven dat aandeelhouders weer rijkelijker zouden worden beloond, reageerden beleggers blij verrast. Het aandeel Shell sloot de dag ruim 3,5% hoger. Met dit jaar meer dividendverhogingen in het verschiet én het aangekondigde aandeleninkoopprogramma zit er mijns inziens meer in het vat. Het koopadvies voor het aandeel Royal Dutch Shell blijft dus van kracht.

Kerncijfers tweede kwartaal 2021 2020
Winst* $5,534 mrd $638 mln
Nettoschuld $65,74 mrd $77,84 mrd
Dividend per aandeel $0,24 $0,16
* Exclusief eenmalige lasten en voorraadwijzigingen

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!