Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Vinci

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Vinci

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden

Aegon AM | Kansen voor autosector

0 0 Leestijd ongeveer

Ondanks de zorgen van beleggers over de impact van het chiptekort op de autoproductie en de toenemende kosten, vindt Aegon Asset Management dat de sector gezond is en dat de overgang naar elektrisch rijden kansen biedt.

Nadat in 2019 de wereldwijde autoverkopen waren uitgekomen op 89 miljoen stuks, daalden ze in 2020 als gevolg van de coronapandemie tot onder de 77 miljoen. Aegon Asset Management verwacht een robuust herstel in 2021. Gemiddeld rekenen analisten voor dit jaar op een groei van de autoverkopen met circa 10% tot 84 miljoen. Voor 2022 verwachten ze dat er 89 miljoen nieuwe auto’s worden verkocht.

Dit herstel zal volgens Aegon AM in alle regio’s zichtbaar zijn. In de VS stijgen de autoverkopen naar verwachting van 14,6 miljoen in 2020 naar 16 miljoen in 2021. Als gevolg van de chiptekorten is de voorraad bij Amerikaanse dealers momenteel goed voor slechts 23 dagen handel, het laagste niveau in 35 jaar. Deze lage voorraad zal volgens Aegon AM, in combinatie met de consumentenvraag, de autoproductie ondersteunen. In China, ’s werelds grootste automarkt, groeit de verkoop dit jaar naar verwachting met 5% en voor Europa schat Aegon AM de toename op 11%.

Investeren in elektrische auto’s

Als gevolg van het gezonde herstel blijven autofabrikanten fors investeren in elektrische voertuigen. Dit komt ook voort uit het feit dat landen inzetten op het terugdringen van de CO2-uitstoot. Zo wil de EU dat tussen 2021 en 2025 de uitstoot van het wagenpark met 15% vermindert en tussen 2025 en 2035 met nog eens 37,5%. Deze emissiedoelstellingen zullen naar verwachting leiden tot een drastische toename van het aantal elektrische voertuigen, omdat het anders volgens Aegon AM voor autoproducenten moeilijk is om deze doelstellingen te realiseren. Het is volgens de analisten voor autoproducenten en toeleveranciers dan ook van cruciaal belang om nu al te investeren in elektrische voertuigen.

Begin juli kondigde Stellantis, het fusiebedrijf van Fiat Chrysler en PSA Groupe, aan om tot en met 2025 $35,5 mrd te investeren in elektrische en zelfrijdende voertuigen. Stellantis verwacht vooral veel van de Amerikaanse markt en wil in de komende jaren 55 elektrisch aangedreven modellen op de markt brengen. Met deze investering volgt het fusiebedrijf het voorbeeld van andere grote autoproducenten als Volkswagen, General Motors en Ford. Volkswagen investeert tussen 2021 en 2025 €73 mrd in de ontwikkeling van nieuwe technologieën, wat neerkomt op 50% van zijn totale investeringsbudget. De Duitse autoproducent verwacht dat in 2030 de helft van zijn nieuwe auto’s elektrisch aangedreven is.

Al met al ziet Aegon AM voldoende kansen voor autoproducenten en toeleveranciers die zich vol op de productie van elektrische voertuigen richten.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.