Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Opinie Menno van Hoven, 21 jul 2021 10:40

Beurzen Vandaag | Hersteldag met veel cijfers

0 0 Leestijd ongeveer

De Europese beurzen laten vandaag een mooi herstel zien met een plus van 1,6% voor de AEX. Grootste stijger na cijfers is ASML. Akzo Nobel levert juist in na resultaten over het tweede kwartaal.

Grootste daler binnen de AMX is Corbion na een adviesverlaging. Ook waren er cijfers van SAP, PPG Industries en Netflix.

NEDERLAND | ASML

De AEX opende mooi hoger en loopt in de ochtendhandel steeds verder op met een plus van 1,6% rond kwart voor tien. Het regent cijfers vandaag, zowel in Nederland als internationaal. De meest opvallende naam in Amsterdam is ASML dat ruim 4% wint na een outlookverhoging voor 2021. De halfgeleidergigant verwacht voor heel 2021 een omzetgroei van 35% tegen de eerdere prognose van +30%.

Akzo Nobel kwam ook met resultaten en is de grootste daler in de AEX ondanks een hogere winst en omzet. Gisteren was sectorgenoot PPG Industries al de gebeten hond, onder druk van hogere kosten en een ontwrichte bevoorrading als gevolg van COVID-19.

De met afstand grootste daler vandaag is midkapper Corbion, dat ruim 7% kwijtspeelt na een downgrade door Barclays. Het voedings- en speciaalchemiebedrijf heeft volgens de analisten te kampen met hogere inputkosten die de resulaten onder druk zetten. Barclays verwacht in 2022 een lager EBITDA resultaat voor Corbion en denkt dat de eerder afgegeven outlook niet haalbaar is. Het aandeel krijgt een flinke dreun en is daarmee de volledige jaarwinst van 2021 kwijt. Barclays geeft nu een ‘underweight’ advies met een koersdoel van €43 (was €48,50).

Grootste stijgers AEX/AMX om 09:30 uur:

 • ASML +4,2%
 • Adyen +3,9%
 • ASMI +3,4%

Grootste dalers AEX/AMX om 09:30 uur:

 • Corbion -7,0%
 • Akzo Nobel -2,4%
 • Galapagos -0,4%

EUROPA | SAP

Ook elders in Europa zijn er vandaag weer veel cijfers met binnen de Eurostoxx 50 (die 1,2% stijgt) het Duitse softwarebedrijf SAP als meest opvallende naam. SAP levert ondanks een outlookverhoging 1,8% in. Het is voor SAP de tweede outlookverhoging in 2021, terwijl het Duitse bedrijf desondanks nog altijd rekent op een onveranderde tot licht lagere operationele winst.

Na een sterk koersherstel eerder dit jaar kiezen beleggers toch weer eieren voor hun geld en stappen uit het aandeel dat qua groeicijfers achterblijft bij sectorgenoten als Oracle en Salesforce. Grootste stijger in Europa is ook ASML (zie hierboven).

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09:30 uur:

 • ASML +4,2%
 • Adyen +3,9%
 • Airbus +3,6%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 09:30 uur:

 • SAP -1,8%
 • Daimler -1,3%
 • BMW -0,2%

VERENIGDE STATEN | Netflix

De Amerikaanse beurzen sloten gisteren fors hoger met een winst van 1,6% voor de Dow. Nabeurs kwam Netflix met teleurstellende cijfers. De omzet groeide sterker dan verwacht maar het bedrijf stelde teleur wat betreft aanwas van nieuwe abonnees in de zeer competitieve markt voor streamingdiensten.

Ook PPG Industries stond in de spotlight na kwartaalcijfers die een dag eerder nabeurs al werden bekend gemaakt. Het verf- en coatingsbedrijf leverde uiteindelijk 4,4% in. De winst staat onder druk door stijgende inputkosten als gevolg van COVID-19. Pas in 2022 mag weer gerekend worden op herstel bij Dividendportefeuilleaandeel PPG, dat wel het dividend voor het 50ste jaar op rij verhoogde. Grote stijgers gisteren op Wall Street waren de cyclische aandelen, waaronder financials en industrials. Vliegtuigbouwer Boeing was de grootste winnaar.

Grootste stijgers Dow Jones:

 • Boeing +4,9%
 • American Express +3,7%
 • Goldman Sachs +2,8%

Grootste dalers Dow Jones:

 • Merck -1,1%
 • Procter & Gamble -0,5%
 • Verizon -0,5%

GRAFIEK VAN DE DAG

ASML kwam weer eens met beter dan verwachte kwartaalcijfers en is de grootste stijger binnen AEX en Eurostoxx50. De hoogste koers ooit van €611,80, die op 14 juli werd aangetikt, wordt vandaag niet gehaald. Met een beurswaarde van €244 mrd is ASML één van de allergrootste beursgenoteerde bedrijven in Europa.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.