Updates

Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Vinci

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 21 jul 15:30

AkzoNobel maakt stevige inhaalslag

0 0 Leestijd ongeveer

In het tweede kwartaal groeide de omzet van AkzoNobel iets sneller dan verwacht. Daar staat tegenover dat de marge licht tegenvalt. De toekomst van het bedrijf ziet er goed uit, maar dat wordt al weerspiegeld in een hoge waardering.

De resultaten van AkzoNobel steken heel fraai af tegen die over het door corona vertekende tweede kwartaal van 2020. De omzet is met 26% gestegen naar €2,5 mrd. Die toename is voor een groot deel te danken aan een omzetsprong van 31% naar €1,4 mrd bij de divisie Performance Coatings. Het afzetvolume van de divisie lag 30% hoger en mixeffecten leverden een bijdrage van 4%. Zonder valutategenwind (-4%) was de omzet zelfs nog sneller gestegen. Met name de verkopen aan industriële bedrijven en autofabrikanten namen flink toe. Daarnaast tekende zich in het scheepvaartsegment een herstel af, met een omzetgroei van 16% naar €297 mln.

Decoratieve verven

Bij Decoratieve Verven – de andere hoofddivisie van AkzoNobel – steeg de vergelijkbare omzet met 21% naar €1,1 mrd. Achter die toename ging vooral een stijgende afzet in opkomende markten schuil. In Azië liep de omzet met 31% op naar €255 mln en in Zuid-Amerika zelfs met 74% naar €101 mln.

Het is een opsteker dat de omzetgroei iets hoger ligt dan verwacht, maar de aangepaste ebit pakte juist iets lager uit dan het zich liet aanzien. Dit bedrag veerde met 41% op naar €335 mln. In zekere zin ontstaat zo het omgekeerde beeld van de afgelopen jaren, toen het bedrijf moeite had om de afzet op te schroeven maar de winst juist steeg dankzij kostenbesparingen en efficiëncymaatregelen. Onder de streep verdubbelde die nettowinst overigens tot €261 mln.

Rendement op verkopen

Het rendement op verkopen (rov) verbeterde van 12,0 naar 13,3%. Het bedrijf ligt nog goed op koers voor een jaarlijkse toename van 50 basispunten, waar het voor dit jaar en 2022 naar streeft. Over 2020 kwam de rov overigens uit op 15,0%. De prognose wijst erop dat AkzoNobel er vertrouwen in heeft dat het stijgende grondstofkosten kan doorberekenen. Ook ontstaan er synergievoordelen door aankopen, zoals de recente overname van Grupo Orbis. Dit jaar stevent de onderneming af op een winst per aandeel van €4,70 en voor 2022 is dat €5,50. De k/w van 21,2 heeft weinig opwaarts potentieel, maar de winstgroei van 5 tot 10% op middellange termijn en het dividendrendement (2,2%) vormen een stevig fundament onder het houdadvies.

Overnemen of uitkeren?
AkzoNobel streeft naar een nettoschuldpositie van 1 à 2 maal de ebitda. Onder meer dankzij een ebitda-stijging in het tweede kwartaal (+58% naar €469 mln) verbeterde die verhouding van 1,4 naar 1,2. Als het bedrijf de doelstelling van een ebitda van €2 mrd in 2023 inlost, kan de nettoschuldpositie in potentie met ruim €2 mrd oplopen. In combinatie met een jaarlijkse vrije kasstroom van €800 mln à €900 mln is er alle ruimte voor de inkoop van eigen aandelen (€1 mrd per jaar) en dividend (circa €375 mln). Het ligt voor de hand dat AkzoNobel het resterende bedrag inzet voor kleinere overnames. Maar als het bedrijf die de komende jaren niet kan vinden, kan de dividendgroei mogelijk in positieve zin verrassen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!