Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden

Kans op heropleving reflatiethema neemt toe

0 0 Leestijd ongeveer

Het inspelen op reflatie zou door een strategieaanpassing van de ECB weer aan populariteit kunnen winnen. In dat geval liggen er voor waarde-, small- en midcapaandelen en (vooral) goud waarschijnlijk mooie tijden in het verschiet.

Eind augustus vorig jaar veranderde de Fed zijn inflatiedoelstelling van 2% naar gemiddeld 2%, waarbij toekomstige inflatie in de VS dus ook voor korte of langere tijd boven de 2% kan liggen – dit ter compensatie van de afgelopen jaren, waarin de inflatie daar juist onder bleef hangen. Vorige week traden de beleidsmakers van de ECB in de voetsporen van die van de Fed door hun inflatiedoelstelling naar 2% te verhogen en eveneens ruimte te creëren voor een tijdelijke overschrijding van dat niveau. In de afgelopen twintig jaar was het inflatiedoel van de ECB altijd ‘onder, maar dicht tegen de 2%’ geweest. Volgens steeds meer ECB-bestuurders was deze doelstelling echter niet alleen te vaag geworden, ook zou hij kunnen leiden tot het te snel aantrekken van de monetaire teugels.

Stijgende tienjaarsrente

Wat dat laatste aangaat is de aanpassing van de inflatiestrategie van de ECB mooi getimed, aangezien de EU-consumentenprijsindex in mei naar precies 2% was opgelopen (om in juni vervolgens iets terug te zakken naar 1,9%). Aan de andere kant is de EU-kerninflatie sinds 2003 nooit meer boven de 2% uitgekomen, waarbij de staatsschuldencrisis in Europa er het laatste decennium bovendien voor heeft gezorgd dat het Europese inflatiepeil altijd ruim onder het Amerikaanse bleef liggen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat het inspelen op reflatie, oftewel het kopen van beleggingen als gevolg van verwachte economische groei en oplopende inflatie, eind vorig jaar dus vooral vanuit de VS werd aangewakkerd. Zozeer zelfs dat de Amerikaanse staatsobligatierentes als gevolg van toenemende inflatieangst fors begonnen op te lopen en de tienjaarsrente eind maart een punt bereikte van net onder de 1,75%. Sindsdien is dit rendement echter weer aanzienlijk gedaald, vorige week zelfs eventjes tot onder de 1,30%. Het reële tienjaars rendement, gecorrigeerd voor inflatie dus, daalde daarbij op hetzelfde moment voor het eerst sinds februari kortstondig onder de -1%.

Waardeaandelen

 

De klaarblijkelijk gedaalde inflatieverwachtingen zorgden de afgelopen tijd dan ook voor afnemend enthousiasme over reflatie. Nu veel analisten de zet van de ECB zien als een teken dat inflatie de komende tijd toch verder kan gaan aanlopen, zou echter ook het reflatiethema weer in schwung kunnen raken. Daarmee zou nu de tijd kunnen aanbreken om bijvoorbeeld weer waardeaandelen te gaan kopen. Die raakten na positief vaccinnieuws in november weer flink in trek en presteerden in aantrekkende groeiomstandigheden navenant. De afgelopen weken zijn hun koersen echter flink gedaald, wellicht door iets lagere – zij het nog altijd hoge – verwachtingen voor de economische groei, maar dat maakt instappen nu wel aantrekkelijker.

Zie ook de Tip van vorige week: Ideale belegging in tijden van oplopende inflatie

Datzelfde geldt voor small- en midcapaandelen. Terwijl die in maart vorig jaar nog in de uitverkoop gingen ten faveure van grote Amerikaanse techbedrijven, vonden ze na het geleidelijk opheffen van lockdownmaatregelen weer de weg omhoog. De laatste paar maanden zijn de prestaties van MKB-aandelen echter weer achtergebleven bij die van de bredere aandelenindices, maar daarmee zijn ze nu dus voordeliger aan te schaffen.

Goud

Toch lijken de beste reflatiekansen weggelegd voor goud. Temeer daar centrale banken steeds meer impliceren dat hogere inflatie niet meteen tot renteverhogingen leidt en dalende reële obligatierendementen historisch goed zijn voor de koersontwikkeling van goud. Omdat dit, ondanks een recente, kleine koersopleving, nog niet is terug te zien in de prijs van het edelmetaal, zou het voor échte reflatiegelovigen geen slecht idee zijn om rond het huidige $1800-niveau wat (extra) goud in te slaan.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!