Updates

Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Verhaal van de Week Johan Brinkman, 14 jul 2021 16:00

Analistenadviezen | Makkelijk scoren met koopadviezen

0 0 Leestijd ongeveer

PostNL, Signify en ASMI waren in de eerste jaarhelft goud waard, terwijl u Galapagos, JDE Peet's en Just Eat Takeaway beter niet in portefeuille kon hebben. Tot de beste verkoopadviezen van banken en brokers behoorde naast Galapagos en JDE Peet’s ook Air France-KLM.

In de beste zes maanden voor de AEX sinds 1998 was het voor analisten relatief makkelijk scoren met hun koopadviezen. De tien banken en brokers die in dit onderzoek zijn meegenomen, gaven tot en met 30 juni aan 217 AEX of AMX-aandelen op enig moment een koopadvies. Daarvan waren er 171 (78,8%) winstgevend en leverden er 46 (21,2%) verlies op. Ter vergelijking: van de 220 koopadviezen in geheel 2020 leverden er slechts 124 (56,4%) winst op en waren er 96 (43,6%) verlieslatend. Een significant verschil dat aangeeft hoe rimpelloos 2021 tot nu toe is verlopen in vergelijking met het eerste coronajaar.

Beste koopadviezen

Toch is niet alles anders dan vorig jaar. Een in het oog springende constante is PostNL. Dit was vorig jaar – na ‘gouden tip’ Adyen – het aandeel waarmee analisten bij de kooptips het hoogste rendement konden behalen. En zie: waar Adyen vanwege de sectorrotatie van half februari van groei- naar waardeaandelen per saldo nauwelijks van zijn plaats kwam, boekte PostNL nog eens ruim 75% rendement. Ivar Billfalk-Kelly (UBS) en Marc Zwartsenburg (ING Research), die PostNL geheel 2021 op ‘kopen’ hadden staan, voeren hiermee de tussenstand van beste kooptips aan.

Daarmee bevinden Billfalk-Kelly en Zwartsenburg zich overigens in goed gezelschap, want ook Beleggers Belangen is enthousiast over PostNL. Nog vlak voordat het fonds in maart vorig jaar de laagste stand ooit bereikte, herhaalde analist Peter Schutte zijn koopadvies. Bij zijn laatste bevestiging hiervan, vorige maand, stelde Schutte dat de toename van e-commerce door de pandemie blijvend is. En dat ook de waardering en het dividend Post NL nog steeds aantrekkelijk maken.


Een tweede aandeel waarmee analisten in de eerste zes maanden van 2021 hoge ogen gooiden, was Signify. Daniela Costa (Goldman Sachs) en Martin Wilkie (Citi Research)  hadden dit aandeel het gehele jaar op ‘kopen’ staan en behaalden daarmee een toprendement voor hun klanten. In lijn met de gehele markt dipte het aandeel tijdens de coronacrash vorig voorjaar, maar dat koersverlies was al aan het einde van 2020 goedgemaakt. Dit jaar zet Signify de ene recordstand na de andere neer.

Ook hier geldt dat abonnees op Beleggers Belangen hebben kunnen meeprofiteren van de koersstijging van het aandeel, want Michiel Pekelharing vond het verlichtingsbedrijf al sinds begin dit jaar koopwaardig. Wist Signify de omzet vorig jaar alleen maar te laten groeien door overnames, in het eerste kwartaal van dit jaar nam de omzet ook toe als gevolg van flink hogere verkopen in het consumentensegment. Ook de vooruitzichten en het dividend maken Signify volgens onze analist tot een aantrekkelijk aandeel.

Waren er dus bij PostNL en Signify maar twee bankanalisten die een koopadvies gaven, in het geval van ASMI vonden maar liefst zes collega’s het aandeel sinds het begin van het jaar koopwaardig. Nu behoren de drie belangrijkste spelers in de Nederlandse chipindustrie – naast ASMI ook ASML en Besi – al jaren tot de uitblinkers op het Beursplein, maar koers-technisch verliep het eerste halfjaar toch bepaald lastig. Door de inflatieangst geraakten technologieaandelen het afgelopen halfjaar tweemaal in een dipje, maar ze herstelden beide keren ook. Daardoor noteert ASMI nu weer rond de hoogste stand ooit.

En het wordt eentonig: ook voor ASMI hanteert Beleggers Belangen al jaren een koopadvies. Hildo Laman constateerde na het eerste kwartaal dat de omzet en vooral de winst van de chipmachineproducten van ASMI hoger waren dan verwacht. Met zijn positieve oordeel over ASMI staat Laman dus bepaald niet alleen, maar wel opmerkelijk is dat het aandeel in 2021 beduidend beter heeft gepresteerd dan ASML en Besi, die overigens dit jaar ook uitstekend renderen en waarop we ook al jarenlang koopadviezen hebben staan.

Slechtste koopadviezen

Gezien het positieve sentiment was het dus relatief makkelijk scoren met koopadviezen, maar toch waren er de nodige miskleunen. De grootste daarvan was van Matthew Harrison (Morgan Stanley), die adviseerde om Galapagos te kopen. Met dit biotechnologiebedrijf gaat het al sinds de recordstand van februari vorig jaar van kwaad tot erger. Het uitblijven van Amerikaanse goedkeuring voor Jyseleca (voorheen Filgotinib) en het stopzetten van een studie met een veelbelovend middel tegen longfibrose hebben de onderneming beroofd van concreet uitzicht op een substantiële inkomstenstroom.

Om bovenstaande reden herhaalde weer Michiel Pekelharing afgelopen februari zijn verkoopadvies op Galapagos. Het eerste verkoopadvies dateerde van december vorig jaar, toen duidelijk werd dat partner Gilead Sciences voorlopig niet zou proberen om groen licht te krijgen voor marktintroductie van Filgotinib in de VS. Op dat moment hadden beleggers dus al een flinke koersdaling voor de kiezen gekregen. Maar het verlies van ruim 30% dit jaar hebben we onze abonnees met onze negatieve visie op Galapagos tenminste bespaard.

Twee andere analisten – Reginald Watson (ING Research)  en Celine Pannuti (JPMorgan) – zaten er ook flink naast met een koopaanbeveling op JDE Peet’s. Dit koffieaandeel beleefde eind vorig jaar nog wel een korte opleving, maar dit jaar gaat het met de koersontwikkeling net als bij Galapagos van kwaad tot erger. Anders dan bij de eerder genoemde aandelen heeft Beleggers Belangen sinds de beursgang ruim een jaar geleden nooit een uitgesproken mening gehad over JDE Peet’s. Ook ons meest recente advies was ‘houden’.

Grote tegenvaller

Maar dé grote tegenvaller in het eerste halfjaar was Just Eat Takeaway. Maar liefst vijf van de tien brokers die wij in dit onderzoek hebben meegenomen, en ook Beleggers Belangen, gingen in die periode met dit aandeel de mist in. Waar beleggers menen dat PostNL ook na de pandemie blijft profiteren van e-commerce, bestaat er twijfel of ook de maaltijdbezorging op hetzelfde niveau zal blijven. Ook verloor Just Eat Takeaway – net als Adyen – door de sectorrotatie dit voorjaar. Tot slot leed het aandeel lange tijd onder de onzekerheid over de overname van Grubhub, maar die overname is sinds vorige maand een feit.

Het is nu aan Just Eat Takeaway om te bewijzen dat de overname in de VS een goede zet is, stelde onze eigen analist Jeff Thijssen vorige maand naar aanleiding van de overname. De groeivooruitzichten voor de groep blijven onverminderd goed. Net als de vijf analisten van banken en brokers, ziet Thijssen de 15% koersverlies die de maaltijdbezorger in de eerste jaarhelft heeft geleden dus als een extra argument voor zijn koopadvies. In vergelijking met de Amerikaanse concurrent Doordash typeert Thijssen Just Eat Takeaway zelfs als ‘een koopje’.

Ook een ander koopadvies dat in de eerste zes maanden van het jaar verlies opleverde, vinden wij in alle eerlijkheid zo gek nog niet. Jerome Bodin van ABN Amro Oddo BHF gaf op 20 januari Prosus een initieel koopadvies. De timing was enigszins ongelukkig, want nog geen maand later gingen technologie-aandelen vanwege de sectorrotatie in de uitverkoop. Op dat moment stond Prosus op de hoogste stand sinds de introductie van de investeringsmaatschappij op het Beursplein, een kleine twee jaar geleden.

Karel Mercx, die Prosus vanaf de eerste dag voor Beleggers Belangen volgt, beargumenteert zijn koopadvies vooral door te wijzen op de deelneming van Prosus in het Chinese technologiebedrijf Tencent, waarvan de koers flink gedaald is sinds het begin van de sectorrotatie. Mercx meent dat de inflatieangst die deze rotatie in februari op gang bracht, in de tweede helft van het jaar zal afnemen. Net als Thijssen bij Just Eat Takeaway, ziet Mercx in de koersdaling van Prosus dus vooral een aanmoediging om in te stappen.

Beste verkoopadviezen

Tot slot de beste verkoopadviezen. Net als ‘onze’ Michiel Pekelharing had Graig Suvannavejh (Goldman Sachs) Galapagos het gehele halfjaar op ‘verkopen’ staan. Hij tekent daarmee voor de beste verkooptip van het eerste halfjaar. Daarnaast maakten Reginald Watson (ING Research) en Celine Pannuti  (J.P.Morgan) hun klanten blij met hun advies om JDE Peet’s uit hun portefeuille te verwijderen, een ander aandeel dat ik al eerder in dit artikel heb besproken. Maar het aandeel waarmee maar liefst vijf banken en brokers een plekje verdienden in de top van het klassement van beste verkoopadviezen, was Air-France-KLM.

Hoewel geen technologie-aandeel, kachelde het aandeel van de luchtvaartmaatschappij toch steeds verder onderuit vanaf een topje begin maart. Air-France-KLM gaat op korte termijn geen winst maken en bij een stijgende rente investeren beleggers liever in aandelen die al wel winstgevend zijn. Verder blijft het natuurlijk hoogst onzeker of het personenvervoer door de lucht ooit nog op het niveau zal komen van voor de pandemie. Vooralsnog kan Air France alleen maar blijven vliegen dankzij de steun van de Franse en Nederlandse overheid.

En het is eentonig, maar wel waar: ook in de advisering over Air France-KLM zat Beleggers Belangen het afgelopen halfjaar goed. Onze analist Peter Schutte had de luchtvaartmaatschappij al vanaf het begin van de coronacrisis op ‘verkopen’ en bezweek sindsdien geen enkele keer voor de verleiding om op een laag niveau in te stappen. Daarmee bespaarde hij alleen dit jaar de abonnees al een koersverlies van zo’n 20%. Eind dit jaar analyseren wij hoe de rendementen van de adviezen van de genoemde tien banken en brokers zich in de tweede jaarhelft verder ontwikkeld hebben.

 Bovenstaande tabel is gebaseerd op 217 koopadviezen en 44 verkoopadviezen van de tien genoemde brokers. Voor de rangschikking zijn alleen de koopadviezen bepalend. Een negatief cijfer bij een verkooptip is positief voor de belegger.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!