Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Duurzaamheid Martijn Kleinbussink, 12 jul 2021 12:01

Emissierechten gaan nu echt meetellen

0 0 Leestijd ongeveer

Bizarre weersverschijnselen, mislukte oogsten en steeds meer gedwongen migratie: de kosten van klimaatverandering lopen steeds hoger op. Dit maakt de prijs voor CO2-uitstoot tot een van de belangrijkste financiële factoren ter wereld.

Volgens de Wereldbank zijn er op dit moment wereldwijd 64 afzonderlijke initiatieven om CO2-uitstoot te belasten. Bij elkaar hebben die maatregelen betrekking op ongeveer 21,5% van de wereldwijde emissies. Eerder hebben we al gezien wat de effecten waren van het verdubbelen van de Europese CO2-prijzen op bedrijven als Fiat. En nu bestaat er een reële kans dat er een soortgelijke ontwikkeling op wereldwijde schaal gaat plaatsvinden.

Dat er een prijskaartje hangt aan de uitstoot van CO2 is essentieel, omdat het prikkels creëert voor het verlagen van de uitstoot. Eerder deze maand deed het IMF de suggestie voor invoering van een wereldwijde minimumprijs voor CO2 om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te halen. Volgens het IMF zou een dergelijke stap ‘emissiereducties een vliegende start kunnen geven’.

Bedrijven zijn inmiddels aan het rekenen geslagen. Zo gaat energiegigant BP uit van een prijs van €100 per ton aan CO2-uitstoot in 2030. Het bedrijf erkent dat zo’n financiële prikkel nodig is om een snelle daling in uitstoot te bewerkstelligen. Centrale banken vragen andere bedrijven nu om eenzelfde analyse uit te voeren en de Bank of England is begonnen met een analyse om te kijken hoe banken en verzekeraars omgaan met een snelle prijsstijging.

Een prijs van €100 per ton aan CO2-uitstoot is meer dan vier keer het gemiddelde dat bedrijven momenteel intern gebruiken in de modellen waarmee ze risico’s in kaart brengen, en het bedrag is tien keer hoger dan het wereldwijde gemiddelde uit 2019. Het lijkt er dus op dat het bedrijfsleven rekening moet houden met grote veranderingen op dit vlak. Wat zijn hier de mogelijke gevolgen van?

Koersdalingen van boven de 40%

Een nieuwe analyse van Van Lanschot Kempen laat zien hoe sterk de aandelenkoersen kunnen reageren op een stijging van de CO2-prijs. De studie toont aan dat wereldwijde aandelenmarkten met maar liefst 20% kunnen dalen als bedrijven over de hele wereld worden getroffen door een CO2-prijsstijging van $75 per ton. Dit kan oplopen tot maar liefst 41% als de indirecte uitstoot van bedrijven – ook wel ‘scope 3’ genoemd – zou worden meegenomen in de berekeningen.

Van Lanschot Kempen ging er in zijn analyse van uit dat de kosten voor CO2-uitstoot voor de volle 100% voor rekening van de bedrijven zou komen. Het is natuurlijk nog maar de vraag of het werkelijk zo zou gaan, want de kosten zouden natuurlijk (deels) kunnen worden doorberekend aan consumenten. Dit vraagstuk gaat de komende tien jaar voor bedrijven een van de allergrootste uitdagingen worden, want niet alle ondernemingen zullen even goed in staat zijn om de gestegen kosten van CO2-uitstoot bij de klant neer te leggen.

Luchtvaartmaatschappijen krijgen op korte termijn al met deze dynamiek te maken. De hoeveelheid uitstoot van een gemiddelde luchtvaartmaatschappij is twee keer zo hoog als het gemiddeld toegestane niveau. Dat betekent dat deze ondernemingen een hoop CO2-rechten moeten kopen. Een aantal luchtvaartmaatschappijen, zoals Ryanair, heeft al snel geprobeerd de uitstoot te ‘hedgen’ door CO2-rechten in te kopen. Ryanair zegt gedekt te zijn tot eind 2023. Maar uiteindelijk zal ook deze maatschappij de hogere prijzen moeten betalen. En uiteindelijk zullen luchtvaartmaatschappijen er niet aan ontkomen om de gestegen kosten door te berekenen aan passagiers. Wat gebeurt er met de vraag naar vliegtickets als de kosten ervan ineens tweemaal of zelfs driemaal zo hoog worden?

Beleggers doen er goed aan om te kijken wat een bedrijf aan CO2 uitstoot en hoe het deze emissies probeert te reduceren. Want voor je het weet, heb je een aandeel in portefeuille van een bedrijf dat wordt ingehaald door de realiteit. Dan kan je bezit zomaar ineens een stuk minder waard worden.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!