Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Opinie Johan Brinkman, 8 jul 2021 09:00

Commentaar | Hoeveel ‘groener’ bent u geworden? (deel 2)

0 0 Leestijd ongeveer

Hoeveel ‘groener’ bent u geworden, vroeg ik u een week geleden op deze plek. Daarop mocht ik via de mail en op ons forum de afgelopen dagen veel meer reacties ontvangen dan in het gehele afgelopen jaar op het thema duurzaamheid, waarvoor veel dank.

Wat mij betreft is het ook positief dat van degenen die hebben gereageerd, het merendeel blij is met de extra aandacht die wij aan duurzaamheid geven en opbouwende suggesties doet om dit thema uit te breiden en te verbeteren. Hiervan zal ik hieronder enkele voorbeelden vermelden.

Allereerst wil ik echter de ruimte bieden aan de minderheid van reacties die minder positief was, overigens voor een deel niet zozeer over Beleggers Belangen als wel over de aandacht voor het thema duurzaamheid in het algemeen. ‘Ik ben 65-plus en wil bij leven nog rendement zien. Dus op korte termijn rendabele duurzaamheid verhalen en anders maar niet’, is in die categorie een kenmerkende reactie. We nemen dit soort opmerkingen serieus en kunnen al onze lezers geruststellen: nooit zullen wij een belegging – duurzaam of niet – aanraden waarvan wij het komende jaar, of over een wat langere periode, geen positief rendement verwachten.

Suggesties van lezers

Dan de opbouwende suggesties om onze aandacht voor duurzaam beleggen uit te breiden en te verbeteren. Een kleine greep. Welke indices op het gebied van ESG (Environmental, Social, Governance) bestaan er welke heeft onze voorkeur? Hoe beoordelen wij de groene beleggingsfondsen van ASN, Triodos en andere fondsenaanbieders? Kan Beleggers Belangen inzicht geven in de ontwikkeling van de CO2-impact van de getipte bedrijven? Kan de beheerder een duurzaamheids-ETF opnemen in de ETF-portefeuille? Of beter: kan Beleggers Belangen een eigen duurzaamheidsvoorbeeldportefeuille beginnen?

Stuk voor stuk zijn dit waardevolle suggesties die we als redactie zeker gaan overwegen. Stuk voor stuk zijn het ook suggesties die ons het nodige huiswerk bezorgen, want eenvoudig is het natuurlijk niet om uit de veelheid aan potentiële duurzame beleggingen de aandelen, ETF’s en beleggingsfondsen te vinden die zowel hun duurzame belofte waarmaken als de belegger rendement opleveren. Maar ik beloof u dat we een substantieel deel van de gedane suggesties voor het einde van het jaar zullen realiseren. Nieuwe suggesties zijn welkom via de e-mail en op ons forum.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!