Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 7 jul 2021 10:18

Johnson & Johnson wacht ook inhaalslag op de beurs

0 0 Leestijd ongeveer

Qua winstgevendheid maakt Johnson & Johnson (JNJ) een flinke inhaalslag na een wat mager 2020. Op de beurs is daar echter weinig van te merken. Daar kan in het tweede halfjaar verandering in komen.

Sinds de jaarwisseling is de S&P500 Index dubbel zo snel gestegen als de koers van het aandeel Johnson & Johnson. Er zijn verschillende verklaringen voor dit verschil. De winstverwachtingen zijn minder snel gestegen dan bij veel andere bedrijven, die meer profiteren van het economisch herstel. Bij de publicatie van de eerstekwartaalcijfers werd de prognose voor de aangepaste winst per aandeel in 2021 aangescherpt naar $9,42 à $9,57. Het middelpunt van die bandbreedte lag een halve dollarcent onder de voorspelling uit januari ($9,40 à $9,60).

De winstschatting voor de S&P500 Index is volgens S&P Global Market Intelligence juist met 5,1% gestegen sinds eind 2020. Juridische perikelen zijn een andere reden voor de achterblijvende beurskoers. Begin juni weigerde het Amerikaanse hooggerechtshof het beroep in behandeling te nemen tegen een schadevergoeding van $2,1 mrd die was opgelegd omdat talkpoeder mogelijk kankerverwekkende stoffen bevat.

Juridische strijd

Per saldo hebben circa 28.900 Amerikanen zich aangesloten bij een van de zaken tegen Johnson & Johnson. Aan het begin van het jaar had het bedrijf $3,9 mrd opzij gezet voor schikkingen. De recente ontwikkelingen wijzen erop dat dit bedrag mogelijk enkele miljarden hoger uitvalt. Daarnaast ligt het bedrijf onder vuur vanwege de rol die het speelde bij de opiaten-epidemie. Een groot aantal Amerikanen is verslaafd aan sterke pijnstillers. Eind juni schikte het bedrijf voor $230 mln met de staat New York. Het ligt voor de hand dat de kosten van vergelijkbare overeenkomsten met andere staten in de miljarden lopen.

Advies op aandeel Johnson & Johnson

Hoewel kredietbeoordelaar Moody’s heeft gewaarschuwd dat hoge juridische kosten mogelijk leiden tot een lager kredietprofiel, heeft nog geen enkel kredietbureau de hoogste AAA-rating op credit watch staan. Dat is de eerste stap op weg naar een mogelijke bijstelling. Het meest waarschijnlijke scenario is dat talk- en opiaat-schikkingen bij beleggers eerder leiden tot opluchting, dan tot zorgen over de balans.

Johnson & Johnson is zo goed als schuldenvrij en heeft een jaarlijkse free cashflow van $20 mrd. Bovendien steekt de verwachte winstgroei in 2022 van bijna 10% wel gunstig af tegen die van de S&P500. De naar verhouding sterke winststijging en het vooruitzicht dat het dividend (2,5% rendement) straks voor het zestigste jaar op rij verhoogd wordt, vormen samen met een waardering die in lijn ligt met het gemiddelde van de afgelopen jaren de doorslag om het koopadvies te handhaven.

 

J&J in cijfers 2021 2020
Omzet $92,75 mrd $82,58 mrd
Ebitda $33 mrd $27,15 mrd
Winst per aandeel $9,55 $8,03

Voorspelbaarheid speelt J&J parten
De voorspelbare resultaatontwikkeling was lange tijd een van de aantrekkelijkste eigenschappen van Johnson & Johnson. Momenteel steekt de winstgroei echter wat mager af bij de winstexplosie van meer cyclische bedrijven. De farmadivisie van J&J is goed voor ruim de helft van de omzet. Voorlopig weegt de afzetgroei van bestaande middelen (zoals Darzalex tegen beenmergkanker: +46% naar $1,4 mrd) en de introductie van nieuwe medicijnen ruimschoots op tegen de impact van generieke concurrentie. De omzet groeit met circa 7%. Dit jaar stijgt de divisie medische apparatuur (30% van de omzet) wat sneller als inhaalslag na een zwak 2020. Op de lange termijn groeit de concernomzet met 3 à 6%, terwijl de winst dankzij margeverbeteringen en overnames met 5 à 8% stijgt.
Beurs NYSE
Wpa 20 $8,03
Wpa 21 $9,55
Omzet 20 $82,6 mrd
Beurswaarde $500,0 mrd
K/w 21 17,7
Div. rend. 2,48%
Ticker: JNJ

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!