Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Opinie Karel Mercx, 6 jul 2021 09:00

Column | Waar moet je wezen?

0 0 Leestijd ongeveer

Als Nederlandse belegger kijk je voor het kopen van een aandeel als ING uiteraard in de eerste plaats op de Amsterdamse beurs. Maar waar koop je bijvoorbeeld Novo Nordisk? Het aandeel staat genoteerd aan de kleine beurs van Kopenhagen, maar ook aan de grootste beurs ter wereld: New York.

Als ik me afvraag aan welke beurs ik het beste kan handelen, kijk ik altijd als eerste naar het handelsvolume. In Kopenhagen is de dagelijkse omzet in het aandeel Novo Nordisk gemiddeld €114 mln en in New York €13 mln. Meer omzet betekent betere prijzen en daarom is het op basis van dit criterium verstandig om  de aandelen Novo Nordisk aan te schaffen in Denemarken. Maar voor wie bijvoorbeeld een dollarrekening heeft, of wil profiteren van lagere transactiekosten in New York, kan het toch verstandiger zijn om uit te wijken naar Wall Street.

Bij aandelen zijn er niet zoveel variabelen, zodat deze afweging meestal redelijk eenvoudig te maken is. Bij ETF’s ligt dat anders, en dit komt door de sinds 2018 geldende Europese verordening PRIIP. Deze bepaalt dat een ETF die in één EU-land is toegestaan, automatisch ook in de andere landen moet worden toegelaten. Maar daarbij kunnen wel verschillen ontstaan.

ETF in Amerikaanse dollars

Dat zien we bijvoorbeeld bij de iShares Diversified Commodity Swap UCITS ETF. Deze ETF is verkrijgbaar in Zwitserland, Italië, Nederland en Duitsland. De Duitse versie heeft echter de euro als handelsvaluta, terwijl de Nederlandse versie de Amerikaanse dollar gebruikt. Voor het rendement maakt het nauwelijks uit. Maar heb je als belegger een euro- of dollarrekening, dan maak je wel transactiekosten als je de ETF in een andere valuta koopt.

Ook bij het kopen van een beleggingsfonds kan je als belegger de mist in gaan. Zo heeft het Robeco Afrika Fonds meerdere ‘classes’, de RAFRI met lopende kosten van 2,01% en de ROBF met lopende kosten van 1,14%. Broker DeGiro biedt ze allebei aan, maar ik zie voor de particuliere belegger geen enkel voordeel van de RAFRI ten opzichte van de ROBF.

Het is om dit soort ongelukkige beleggingskeuzes te voorkomen dat wij fondscodes bij onze artikelen opnemen. Zo weet u altijd welke versie van een bepaalde belegging u het beste kunt aanschaffen. Maar mocht u onverhoopt toch nog tegen een waslijst aan keuzes aanlopen en niet weten welke belegging voor u het beste is, neem dan eens een kijkje op ons forum. We zullen uw vragen graag beantwoorden.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!