Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden

Actueel advies

Advies Hildo Laman, 5 jul 2021 16:41

Uitkijken naar nieuwe technologie ASML

0 0 Leestijd ongeveer

De komende kwartaalcijfers van ASML zullen waarschijnlijk geen problemen opleveren. De nieuwe technologie zal nog jaren op zich laten wachten, maar dat is geen bezwaar voor beleggers.

Op 21 juli zal ASML de resultaten over het tweede kwartaal presenteren. Het gaat nu al een aantal jaren bijzonder goed met de chipmachinemaker. Weliswaar zal het tweede kwartaal naar verwachting een iets lagere omzet opleveren dan het eerste, maar dat is niet zorgelijk.

In het eerste kwartaal werd er buitengewoon veel software verkocht en een aantal machines dat weliswaar in het tweede kwartaal werd geleverd, zal pas in het derde kwartaal tot de omzet worden gerekend. Ik verwacht dan ook een goede omzetverwachting voor het derde kwartaal en reken erop dat mijn omzetverwachting voor het hele jaar (€16,2 mrd) gehaald of overtroffen zal worden.

Hoogwaardige EUV-technologie

ASML dankt zijn succes voor een belangrijk deel aan de verkoop van EUV-machines. De ontwikkeling van de EUV-technologie heeft jaren gekost, en heeft verschillende keren vertraging opgelopen. De komende jaren zou het kunnen dat nieuwe technologie voor soortgelijke twijfel bij analisten gaat zorgen. ASML is bezig met het ontwikkelen van high-NA EUV, waarmee nog betere chips gemaakt kunnen worden.

Er was hoop dat deze technologie in 2023 al beschikbaar zou zijn voor klanten, maar begin dit jaar heeft ASML gezegd dat het 2025 of 2026 wordt. Het zou natuurlijk kunnen dat ASML door de ervaringen met EUV juist een heel voorzichtige tijdslijn geschetst heeft. De complexiteit van de chipproductie neemt echter steeds verder toe, en dat betekent dat verbeteringen moeilijk zijn. Het zou mij daarom niet verbazen als onverwachte tegenslag de komende jaren juist voor verdere vertraging zal zorgen.

Advies aandeel ASML

Dat ontwikkeling veel tijd vergt, is echter geen reden om niet in ASML te beleggen. Integendeel. De komende jaren ziet het er erg goed uit voor het bedrijf. ASML is de enige die EUV-technologie aanbiedt en chips zijn in de huidige wereld niet weg te denken. Daarom zal ASML voorlopig nog gewild blijven bij beleggers. Ik verwacht ook niet dat er serieuze problemen in het kwartaalrapport van 21 juli zullen staan en handhaaf het koopadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!