Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden

Actueel advies

Advies van de dag Hein Praats, 5 jul 2021 15:54

BP is weer helemaal terug

0 0 Leestijd ongeveer

Sinds november heeft het aandeel BP de weg omhoog weer gevonden. Met een wereldeconomie die zich naar verwachting verder herstelt én een toenemende focus op groene energie zit er nog meer in het vat.

Als gevolg van de coronapandemie kwam de koers van het aandeel BP in maart vorig jaar in een duikvlucht terecht. Sinds eind 2020 heeft de Britse oliegigant echter veel veerkracht getoond, waarbij de indrukwekkende olieprijsstijging veel heeft bijgedragen aan de dit jaar al met 25% gestegen aandelenkoers. Een en ander is ook terug te zien in de sterk verbeterde resultaten over het eerste kwartaal (zie kader). Tegelijkertijd lijkt BP de coronacrisis ook te hebben aangegrepen om zich met gedegen financiële discipline concreter op de energietransitie te gaan richten.

Minder lineair, meer circulair

Zo zet BP zijn ingezette desinvesteringsplannen onverminderd voort. Van de $25 mrd die in 2025 aan ‘fossiele’ bedrijfsonderdelen moet zijn afgestoten, is naar schatting nu al bijna $15 mrd gerealiseerd. Met het oog op nog meer kostenbesparingen liet BP medio mei eveneens weten de mogelijkheden te onderzoeken om zijn Angolese olie- en gasactiviteiten samen te voegen met die van het Italiaanse Eni.

Aan de andere kant zet BP zijn streven naar 40% minder CO2-uitstoot in 2030 kracht bij met de doelstelling om het bedrag aan koolstofarme investeringen de komende negen jaar te vertienvoudigen. BP investeerde daarvoor al in een aantal zonne-energieprojecten en een oplaadbedrijf (IoTecha) in de VS, en het ging met het Noorse Equinor een samenwerking aan voor de bouw van diverse windparken op zee. Vorige week werd door biotechnologiebedrijf Gidara Energy nog een samenwerkingsverband aangekondigd met (onder meer) BP om niet-recycleerbaar afval om te zetten in geavanceerde methanol, waarmee BP naar eigen zeggen ook de noodzaak erkent om steeds meer van een lineaire naar een circulaire economie over te stappen.

Goed eerste kwartaal
Dankzij de gestegen olieprijzen wist BP in het eerste kwartaal een forse winst te boeken van $4,7 mrd. Een jaar eerder werd in dezelfde periode nog een verlies van $4,4 mrd opgetekend. Ook verbeterde de operationele kasstroom in de eerste drie maanden van 2021 aanzienlijk. Deze steeg naar $6,1 mrd, tegenover $952 mln een jaar eerder en $2,7 mrd in het laatste kwartaal van 2020. Mede dankzij het afstoten van onderdelen wist BP ook de nettoschuld omlaag te brengen, van $38,9 mrd ultimo 2020 naar $33,3 mrd aan het einde van het eerste kwartaal. In een toelichting op de goede eerstekwartaalcijfers kondigde BP aan in het tweede kwartaal voor $500 mln eigen aandelen te gaan inkopen.

Sterke draagkracht

Ik verwacht dat een continuering van het wereldwijde herstel, in combinatie met de financiële discipline van BP, zal zorgen voor genoeg draagkracht om de duurzame energiedoelen van het bedrijf te verwezenlijken. In mijn taxaties had ik al rekening gehouden met een sterk herstel, en ik zie dan ook geen reden om deze ramingen aan te passen. In afwachting van de cijfers over het tweede kwartaal, waarvan ik verwacht dat het beter zal zijn dan het tweede kwartaal van vorig jaar en het eerste kwartaal van dit jaar, blijft het koopadvies voor deze sectorfavoriet van kracht.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!