Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Analisten Stephen Hendriks, 3 jul 2021 09:00

SG verwacht weinig koerswinst en pleit voor strategiewijziging

0 0 Leestijd ongeveer

Een drietal redenen verdrijven het optimisme bij Société Générale. Maar over een gelijk aantal assetclasses is de bank nog wel enthousiast.

De beheerders van ‘multi asset portfolio’, een portefeuille van Société Générale, behoorden naar eigen zeggen tot de meer optimistische beleggers. Maar dat optimisme hebben de samenstellers van deze portefeuille – waarin verschillende vermogenscategorieën zijn opgenomen – om drie redenen verloren.

Om te beginnen heeft het economisch herstel in de VS en China zijn piek bereikt. In het derde kwartaal voorziet de bank een afname van de groei die tot ver in 2022 kan aanhouden. Omdat economisch herstel piekt, zal er ook een einde komen aan het ongekend hoge aantal opwaartse bijstellingen van de winstverwachtingen voor de Amerikaanse aandelenmarkt.

Waardering

Maar ondanks de verwachte vertraging ziet Société Générale de Amerikaanse economie komend jaar nog wel met 3,9% groeien. Dat betekent dat het zeer ruime monetaire ‘crisisbeleid’ van de Federal Reserve niet meer houdbaar is, en ook dat is een risico. Dat geldt helemaal in combinatie met de hoge waardering op de markt voor Amerikaanse aandelen, bedrijfsobligaties én staatsobligaties, waarschuwt de bank. Het effectief rendement op Amerikaanse tienjarige staatsobligaties van zo’n 1,5% ligt onder de inflatie.

Bedrijfsobligaties hebben een hoger effectief rendement, maar zijn volgens Société Générale ook niet meer aantrekkelijk. De risico-opslag op Amerikaanse high-yieldleningen is namelijk tot historisch lage niveaus teruggevallen. De waardering van de Amerikaanse aandelen – op basis van de gemiddelde winst per aandeel over perioden van tien jaar – was alleen tijdens de technologiebubbel in 1999-2000 nog hoger.

Hoog dividend

Toch zijn er ook in dit lastige klimaat wel degelijk kansen, stelt de bank. Zo is Société Générale enthousiast over olie en Chinese beleggingen, zowel staatsobligaties als aandelen. Chinese tienjarige staatsobligaties bieden een 1,5 procentpunt hoger effectief rendement dan hun Amerikaanse tegenhangers. Beleggers hoeven zich in China bovendien geen zorgen te maken over de afbouw van kwantitatieve verruiming door de centrale bank, omdat de Chinese centrale bank daar niet zijn toevlucht toe heeft gezocht.

De recente terugval van Chinese aandelen biedt volgens de bank een prima instapmoment. Omdat aandelen de komende tijd weinig koerswinst zullen opleveren, raadt Société Générale een hoogdividendstrategie aan. De afgelopen vijf jaar hebben beleggers voor $300 mrd aan kapitaal aan hoogdividendfondsen onttrokken, maar het is tijd voor een ommekeer van die trend. Société Générale verwacht namelijk dat het dividend van Europese aandelen de komende tien jaar met 46% kan stijgen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.