Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Opinie Jeff Thijssen, 2 jul 2021 14:00

Bent u belegger of handelaar?

0 0 Leestijd ongeveer

De druk om te beleggen neemt toe, zeker nu verschillende banken vanaf 1 juli een negatieve rente in rekening brengen op spaartegoeden boven de €100.000.

Tellen we de inflatie en de belasting daar bij op, dan zal u al snel tot de conclusie komen dat u geen andere mogelijkheid heeft dan uw geld aan het werk te zetten. Er is alleen één probleem: rendement behalen zonder risico bestaat niet.

Hierdoor is beleggen voor beginners vaak spannend en dat komt mede doordat ze de vele valkuilen niet kennen. De bekendste, een gebrek aan spreiding, lijkt met de komst van ETF’s steeds beter te zijn geland bij het grote publiek. Twee minder bekende zijn het ontbreken van een duidelijk doel en te weinig onderscheid maken tussen beleggen en handelen.

Waarom?

Starters, en zelfs beleggers die al jaren actief zijn, doen er verstandig aan om zichzelf met regelmaat de volgende vraag te stellen: waarom beleg ik eigenlijk? Voor sommigen is het antwoord kapitaalbehoud. Anderen beleggen om een inkomen te halen uit hun vermogen of willen hun vermogen laten groeien. Daarbij is er ook nog een hele grote groep die beleggen heel erg leuk vindt en het doet voor het plezier.

Maar wat het doel ook is, het is belangrijk om dit met regelmaat op een A4’tje te schrijven, want bij deze eenvoudige stap gaat het namelijk vaak fout. Een duidelijk doel is belangrijk, omdat dit bepaalt hoe uw portefeuille er uit dient te zien. Kiest u voor behoud, dan is het vragen om problemen als u er een portefeuille op na houdt met enkel bedrijven die hard groeien en verlieslatend zijn.

Beleggen of handelen

Ook dient u te bepalen of u meer een belegger of handelaar bent. Beleggen doet u voor de lange termijn, waarbij u graag mede-eigenaar wordt van bedrijven. Handelen legt een sterkere nadruk op de korte termijn en het gaat daarbij vaak om snel winst maken. Voor veel beleggers zal het antwoord ergens in het midden liggen.

Naast beleggen voor de lange termijn, vindt menig belegger het ook leuk om af en toe een optieconstructie op te zetten en te speculeren met crypto of een meme-aandeel. Hoort u tot deze groep, dan wil ik u aanraden om twee rekeningen aan te houden, een beleggingsrekening en een handelsrekening. Een goed vertrekpunt daarbij, al naar gelang uw risicobereidheid, is om 80% te beleggen en met de overige 20% te handelen.

Scheiding aanbrengen is verstandig, omdat bij beide het risicomanagement verschilt. Ziet u het saldo op uw handelsrekening slinken, dan kunt u zich in de toekomst het beste beperken tot beleggen en het handelen laten voor wat het is. Het zal uw rendement ten goede komen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.