Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Opinie Karel Mercx, 1 jul 2021 14:00

De bijbaan van Charlie Munger

0 0 Leestijd ongeveer

Naast zijn positie als vice-voorzitter van Berkshire Hathaway heeft de 97 jarige Charlie Munger een bijbaan: hij is voorzitter van Daily Journal Corporation.

Munger kocht dit mediabedrijf in 1977 en bouwde het via een reeks overnames en autonome groei uit tot een groep kranten en websites die informatie leveren over de juridische sector, onroerend goed en algemene zaken. Een deel van de kasstroom van het bedrijf heeft the Daily Journal Corporation besteed aan het opbouwen van een beleggingsportefeuille. Met een waarde van $197 mln was deze vorig jaar ongeveer vier keer zo groot als de omzet van $49,9 mln. De portefeuille telt slechts zes aandelen, en is dus erg geconcentreerd.

Alibaba

In april bracht Munger voor het eerst in zes jaar weer een grote wijziging in de portefeuille aan, door voor $137 mln aandelen te kopen van de Chinese online retailer Alibaba. Het aandeel van deze internetgigant was sinds vorig najaar met 30% gedaald. In de transactie zien we duidelijk de ijzeren beleggingsregels terug die Munger voor zichzelf gesteld heeft. Eén daarvan is dat hij eerst onderzoekt wat de kans op permanent verlies van kapitaal is voordat hij überhaupt gaat bedenken tot hoe ver de kasstroom van een bedrijf kan groeien. Munger heeft in dit geval duidelijk zijn huiswerk gedaan, want Chinese aandelen zijn goedkoop en de wijze van boekhouden maakt ze nog goedkoper dan ze al lijken.

Een belangrijke andere regel van Munger is dat het groeiverhaal van het bedrijf eenvoudig begrepen moet kunnen worden. In dit geval gaat het daarbij om de groei en toenemende koopkracht van de Chinese middenklasse, waardoor de online retail de komende jaren sterk zal blijven groeien. Ook maken Chinese bedrijven nog relatief weinig gebruik van de cloud. Hier liggen groeikansen voor Alibaba, want we hebben aan Google, Microsoft en Amazon gezien hoeveel geld daarmee kan worden verdiend.

Munger legt verder een sterke nadruk op het belang van goed management. Het zou mij in dit geval niet verbazen als hij via zijn goede vriend Li Lu – een soort Chinese Warren Buffett – geruststellende informatie heeft verkregen over het bestuur van Alibaba. Overigens is Li Lu ook degene dankzij wie Buffett en Munger sinds 2008 een rendement van 1729% (!) hebben gemaakt op de Chinese elektrische-autobouwer BYD.

Daily Journal Corporation aandeelhoudersvergadering

Wie belangstelling heeft voor een belegging in Daily Journal Corporation kan terecht in New York. De ticker is DJCO. Er is ook een jaarlijkse aandeelhoudersvergadering, waar Munger een paar uur lang vragen van beleggers beantwoordt.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.