Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden

Actueel advies

Advies van de dag Hein Praats, 30 jun 2021 10:05

SBM Offshore | Te laag gewaardeerd

0 0 Leestijd ongeveer

De verbeterende marktomstandigheden in de olie- en gasindustrie zijn absoluut nog niet terug te zien in de koers van het aandeel SBM Offshore. De markt is echter (veel) pessimistischer dan gerechtvaardigd lijkt.

Terwijl de olieprijs zo’n 50% hoger ligt dan aan het begin van dit jaar, staat het aandeel SBM Offshore over dezelfde periode op een verlies van meer dan 15%. Hoewel dit in aantrekkende marktomstandigheden ontegenzeglijk teleurstellend is, kan ik hiervoor geen gegronde redenen vinden.

Cijfers en outlook

Aan de ene kant kan de dalende omzet in het eerste kwartaal (-12%) of de volgens diverse analisten té voorzichtige outlook voor 2021 hebben meegespeeld bij het achterblijven van de aandelenkoers. Aan de andere kant werden in een toelichting op diezelfde cijfers de prognoses voor heel 2021 – zowel die voor het bedrijfsresultaat als die voor de omzet – gewoon gehandhaafd.

Ook kan de recent ontstane roering in de fossiele brandstoffenmarkt – met onder meer een gerechtelijke groene uitspraak in de zaak-Shell en klimaatactivisten die in de VS zitting in het bestuur van Exxon Mobil afdwongen – aan de underperformance hebben bijgedragen, al zit SBM Offshore in de energietransitie verre van stil (zie kader).

Vertrouwen

Het lijkt er mijns inziens dan ook het meest op dat SBM Offshore nog steeds moeite heeft om het vertrouwen van beleggers terug te winnen na de langslepende, maar afgesloten, corruptiezaak in Brazilië. Hoewel dat misschien begrijpelijk is, zijn er genoeg redenen te bedenken die een hogere koers rechtvaardigen.

Allereerst is er sprake van een goed gevuld orderboek, waardoor een gedegen kasstroom nu al tot aan 2050 wordt veiliggesteld. Ten tweede zal een stijgende wereldwijde energiebehoefte de komende decennia zorgen voor groeikansen in zowel conventionele als toekomstige activiteiten. En daarbij heeft SBM Offshore met zijn Fast4Ward-programma, waarmee de levertijden van zijn drijvende platforms (FPSO’s) drastisch worden gereduceerd, een mooie voorsprong op de concurrentie opgebouwd.

Aandeel SBM Offshore blijft koopwaardig

Naast de in mijn ogen dan ook te lage waardering biedt het aandeel SBM Offshore met een huidig dividendpercentage van ruim boven de 5 ook nog eens een aantrekkelijk dividendrendement. Hoewel mijn geduld dus danig op de proef wordt gesteld, handhaaf ik wel mijn koopadvies.

(Ook) focus op energietransitie
SBM Offshore heeft als technologiebedrijf de kennis en expertise in huis om drijvende olie- en gastoepassingen ook aan te wenden voor hernieuwbare energietechnologie. Zo heeft het bedrijf de afgelopen zes jaar de CO2-emissie van zijn eigen vloot al met zo’n 40% weten terug te dringen.

Daarnaast zet SBM in op drijvende offshore windtoepassingen en op (schone) energie die uit de golven op zee kan worden gehaald. Ook ontving het bedrijf afgelopen april voorlopige goedkeuring van Bureau Veritas voor Carbon Collectors om in samenwerking met Imodco (onderdeel van SBM Offshore) CO2 veilig te gaan opvangen en opslaan in lege offshore gasvelden in de Noordzee. Daarmee richt SBM Offshore zich dus eveneens op het aanpakken van de CO2-uitstoot bij stakeholders.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!