Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden

Actueel advies

Advies van de dag Jeroen Boogaard, 29 jun 2021 10:34

Siemens werkt aan groeiversnelling

0 0 Leestijd ongeveer

Met de aankondiging van nieuwe ambitieuze groeidoelstellingen onderstreept Siemens zijn status van technologiebedrijf. Zowel de omzet- als winststijging moet op middellange termijn flink hoger uitkomen.

Siemens hield vorige week een investeerdersdag waarop de nieuwe ceo Roland Bush de strategie voor de komende jaren uit de doeken deed. De belangrijkste boodschap is dat na de ingrijpende herstructurering van de afgelopen jaren de focus nu meer op groei komt te liggen. Over de economische cyclus van drie tot vijf jaar streeft het bedrijf naar een autonome omzetgroei van 5 tot 7% per jaar. Eerder was dat nog 4 tot 5%. De winststijging per aandeel moet daar nog bovenuit komen, met een jaarlijkse groei van 7 tot 9%.

Daarmee verwacht Siemens een stuk harder te groeien dan de markt. De marktomvang van de kernactiviteiten Digital Industries, Smart Infrastructure, Mobility en Siemens Healthineers bedraagt €440 mrd en groeit tot 2025 met 4 tot 5% per jaar. Aanjagers van de groei zijn digitalisering, automatisering en duurzaamheid. Zo is er mede dankzij de komst van snelle 5G-verbindingen nog een digitaliseringsslag in de industrie te verwachten. Onder meer via acquisities wil het bedrijf ook aanpalende markten aanboren.

Margedoelen

Binnen alle divisies wint software aan belang. Daarbij zal de divisie Digital Industries meer software via de cloud als abonnement verkopen, wat op korte termijn de winstgevendheid kan drukken maar uiteindelijk tot een stabielere kasstroom leidt. Voor deze meest winstgevende divisie werd de margedoelstelling herhaald. Voor Smart Infrastructure en Mobility zijn hogere doelstellingen afgegeven.

De aandeelhouders worden niet vergeten. In de komende vijf jaar gaat Siemens voor nog eens €3 mrd aan eigen aandelen inkopen. Daarnaast mikt het op een verdere dividendstijging. Dat was evenwel onvoldoende om een nieuwe impuls aan het aandeel te geven, dat al met 34% is gestegen in de afgelopen twaalf maanden. De nieuwe doelen kwamen in grote lijnen overeen met de verwachtingen in de markt.

Aandeel Siemens blijft koopwaardig

Een structureel hoger groeitempo en meer terugkerende inkomsten uit software-abonnementen rechtvaardigen op termijn wel een hogere waardering, zeker als Siemens de organisatiestructuur verder vereenvoudigt en zijn belang in de energiedivisie helemaal afbouwt. Bij een k/w van 18,4 voor volgend jaar handhaaf ik voor het aandeel Siemens het koopadvies.

Siemens brengt meer focus aan
Siemens heeft in de voorbije jaren flinke stappen gezet in de vereenvoudiging van de bedrijfsstructuur. De transformatie is nu grotendeels afgerond. De onderneming bevestigde dat het haar 45%-belang in Siemens Energy nog verder wil terugbrengen. Waarschijnlijk wordt de deelneming van 85% in Siemens Healthineers geleidelijk verlaagd naar 50%, maar op welke termijn dit zal gebeuren is niet duidelijk.

Siemens ziet de voormalige gezondheidszorgdivisie als kernactiviteit. Verder zijn er na de verkoop van Flender aan Carlyle Group nog kleinere desinvesteringen te verwachten in de resterende niet-kernactiviteiten (Portfolio Companies), die vorig jaar een omzet genereerden van circa €3,2 mrd. Zo kan de conglomeraatkorting op de beurs geleidelijk afnemen.

Aandeel Siemens kerngegevens

 

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!