Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Opinie Johan Brinkman, 10 jun 2021 09:00

Extreem bewust van risico’s

0 0 Leestijd ongeveer

Drie jaar geleden las ik het boek Feitenkennis van de Zweedse statisticus Hans Rosling met als ondertitel: Tien redenen waarom we een verkeerd beeld van de wereld hebben en waarom het beter gaat dan je denkt.

Het is een optimistisch boek over onder meer de positieve ontwikkelingen in de wereldwijde gezondheidszorg en voedselvoorziening, maar ook met een waarschuwing voor vijf risico’s: extreme armoede, klimaatverandering, een Derde Wereldoorlog, financiële ineenstorting en – u raadt het misschien – een pandemie.

Ik kon me bij het lezen wel iets bij de genoemde risico’s voorstellen. Pandemieën, financiële ineenstortingen en wereldoorlogen hebben sinds begin vorige eeuw alle drie al een of meerdere keren plaatsgevonden en extreme armoede en klimaatverandering waren ook in 2018 al de grote vraagstukken van deze tijd. Dus ik voelde me door de waarschuwingen van in het boek van Rosling zeker aangesproken. Maar de kans dat een van deze risico’s mij persoonlijk zou treffen, leek me bijzonder klein.

Alerter dan drie jaar terug

Uiteraard heb ik sinds het uitbreken van de coronacrisis anderhalf jaar geleden veel aan de waarschuwing van Rosling moeten denken. Maar ook nu – of misschien wel juist nu – de wereld goede perspectieven heeft om de pandemie er de komende jaren onder te krijgen, ben ik alerter op de grote risico’s die Rosling benoemde dan drie jaar geleden. Dat is wat een persoonlijke ervaring die ik me drie jaar geleden nog niet kon voorstellen, de afgelopen anderhalf jaar met me heeft gedaan.

Maakt dit me een betere belegger? Ja en nee. Ja, omdat een extreem bewustzijn van de risico’s van beleggen me als belegger helpt om op de lange termijn een zo goed mogelijk rendement te behalen. Nee, omdat extreem bewustzijn ook kan omslaan in angst, waardoor de belegger helemaal geen risico’s meer durft te nemen. En geen of weinig risico heeft op de lange termijn een negatief effect op de behaalde rendementen.

De risico’s

Toch: juist in het extreem positieve klimaat op dit moment, ben ik extreem bezig met de risico’s. Overigens: volgens Rosling was er nog een zesde kandidaat voor zijn lijstje met waarschuwingen, namelijk het onbekende risico. Beleggers hebben het in dit verband ook vaak over The Black Swan. Ten overvloede: ondanks deze uitweiding over de risico’s, blijf ik – net als de helaas te vroeg overleden Rosling – een optimist. Anders zou ik het mezelf als belegger ook wel erg moeilijk maken.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.