Updates

Aandelen Internationaal

Intel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Intel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen

Drie Europese dividendtoppers voor extra rendement

0 0 Leestijd ongeveer

De Dividendportefeuille nadert het tienjarig jubileum en presteert ook dit jaar met een dubbelcijferig rendement wederom prima. Ik zet de laatste ontwikkelingen op een rijtje en behandel tevens drie nieuwe aandelen voor de portefeuille.

Met een winst van 12,0% doet de Dividendportefeuille het in 2021 vooralsnog weer naar behoren. Sinds de start in september 2011 bedraagt het totaalrendement nu +298,6%. Er was geen enkel verliesjaar, zelfs niet in het dramatisch verlopen 2018. Centraal bij de Dividendportefeuille staat een stabiel tot liefst jaarlijks groeiend dividend voor alle aandelen in portefeuille. Met uitzondering van 2020, toen onder meer LVMH, SEB en Arkema éénmalig fors verlaagden en veel Amerikaanse bedrijven voorzichtig waren met verhogen, werd elk jaar een hoger dividendinkomen geïncasseerd.

Dit jaar zal het inkomen naar verwachting rond het niveau van 2020 uitkomen, vooral door het wegvallen van het relatief hoge dividend van Bayer en Danone, die na een dividendverlaging beide in maart werden verkocht en pas in mei ex-dividend noteerden. Vervangers Ahold Delhaize en Wolters Kluwer betalen halfjaarlijks en bieden gemiddeld een lager dividendrendement. Ook Realty Income, dat helaas niet meer gekocht kan worden bij DeGiro, werd uit portefeuille gehaald wat doorweegt in het inkomen over 2021.

Per saldo resulteert dat in een geschat jaarinkomen van €6659 bij de huidige samenstelling. Daarbij moet wel een slag om de arm worden gehouden vanwege een drietal aanstaande portefeuillewijzingen (zie verderop). Na de gedeeltelijke verkoop van LVMH onlangs bedraagt de kaspositie nu 2,1%. Dat geld, aangevuld met de opbrengst uit nog twee verkopen, zet ik op zeer korte termijn in voor vers bloed in de portefeuille.

Verhogingen

Op dit moment telt de Dividendportefeuille 42 aandelen die samen goed zijn voor een dividendrendement van gemiddeld krap 1,7%. Dat is de laagste yield sinds 2011, wat natuurlijk komt doordat de beurskoersen harder blijven stijgen dan het dividend. Wat betreft dividendgroei ben ik zeer tevreden over de gang van zaken tot dusver in 2021, met als voorlopig hoogtepunt een verhoging van 17% door zwaargewicht Parker Hannifin. Op 42 aandelen zijn er na vijf maanden in 2021 al twintig verhogingen, met als laatste wapenfeit een verhoging van 8,6% door Medtronic. Normaal gesproken komen er nog twintig verhogingen bij.

Rendementen Dividindportefeuille

Achterblijvers

Twee aandelen stellen teleur wat dat betreft: Reckitt-Benckiser (geen verhoging) en opnieuw Henkel, dat nu voor het derde jaar op rij €1,83 uitkeert. Met de Duitse producent van lijmen, shampoo en wasmiddelen is mijn geduld eigenlijk al langere tijd op. Ik gaf Henkel sinds de aankoop in 2018 het voordeel van de twijfel, maar had beter eerder kunnen switchen naar een echte dividendgroeier. Ook Reckitt doet het, ondanks de Covid-19-impuls in 2020, slecht met nauwelijks groei de laatste drie jaar. Beide aandelen, die net als het dividend ook qua koers slecht presteerden, verdienen geen plekje meer in de Dividendportefeuille en zullen op zeer korte termijn verkocht worden.

Wachten of instappen?

Het gevolg van de steeds verder oplopende beurskoersen is dat ook de betere aandelen die ik op het oog heb voor de portefeuille steeds duurder worden. Dat is eigenlijk iets waar ik al jarenlang mee te maken heb. Het is dan ook óf op de rijdende trein springen en voor nu de hoofdprijs betalen, óf blijven wachten op dips, die zeker gaan komen, maar totaal onvoorspelbaar blijven en misschien nog wel jaren op zich zullen laten wachten. In de huidige markt geldt nu eenmaal dat dure aandelen gewoon nog duurder worden. Zeker als er sprake is van een zeer lange beleggingshorizon, zoals bij de Dividendportefeuille, zul je toch een keer moeten instappen, ook al betaal je daarvoor een stevige prijs. Hoe meer tijd je hebt – bij voorkeur tien, twintig of liefst dertig jaar – hoe minder relevant het instapmoment. Maar natuurlijk koopt iedereen het liefst laag. En de praktijk leert ook dat de fondsen die tegen een hoge waardering in portefeuille kwamen, vaak na een flinke koersstijging in de voorliggende jaren, niet de grote uitblinkers op korte termijn zijn.

Binnen de Dividendportefeuille zien we dat bijvoorbeeld met L’Oréal, Castellum, Wolters Kluwer, Tecan, DSM en natuurlijk ook het zeer recent toegevoegde AGCO. Deze aandelen werden in een laat stadium, vaak rond een all time high, gekocht en komen langzaam op gang wat betreft rendement. Wie echter over tien jaar nog eens naar deze aandelen kijkt, zal normaal gesproken heel andere (hogere) rendementen zien, mede door het dividend dat elk jaar met mooie stappen verder wordt verhoogd. De voorkeur gaat natuurlijk altijd nog uit naar ‘buy the dips’ bij nieuwe aankopen, maar ik kan niet maanden of jaren wachten op een dip.

Weer vol belegd met Europese aankopen

De Dividendportefeuille moet, vooral vanwege de lange beleggingshorizion en de strategie van consequent herbeleggen, in principe altijd vol belegd zijn. Cash op de balans betekent ook geen dividend om te herbeleggen en dat staat haaks op strategie en doelstelling, namelijk een zo hoog mogelijk totaalrendement op zeer lange termijn realiseren door consequent herbeleggen van dividenden die elk jaar verder omhoog gaan.

Na de verkoop van een derde van het belang in grote uitblinker LVMH – met ruim 4% nog altijd het zwaarst wegende aandeel in de Dividendportefeuille – is er dus sinds enkele weken een kleine kaspositie van ongeveer 2%. Met de aanstaande verkoop van Henkel en Reckitt-Benckiser loopt die kaspositie op tot circa 6%. Dat geld zet ik in voor de aanschaf van drie nieuwe posities in Europa. Daarnaast ben ik voornemens om op termijn ook verder te kijken dan Europa en de Verenigde Staten, waarbij vooral Japan hoog op mijn lijstje staat. Japan, dat vooral de laatste jaren opvalt met een sterke dividendgroei en steeds meer focus op een sterk trackrecord, zou uiteindelijk 15 of 20% kunnen gaan meewegen. Voor nu blijft de Dividendportefeuille een mix van Amerikaanse (weging 60%) en Europese (40%) aandelen. De hierna volgende aandelen voldoen aan alle eisen en passen dan ook perfect in de filosofie van de Dividendportefeuille.

Dividend Aristocrats
De Dividend Aristocrats Index, die bestaat uit aandelen die het dividend minstens 25 jaar op rij hebben verhoogd, is één van de mooiste vijvers om uit te vissen. 2021 verloopt tot dusver zeer voorspoedig voor de inmiddels 64 aristocraten, die inclusief dividend gemiddeld goed zijn voor +17,2% dit jaar tot nu toe. Het zijn voornamelijk financials en vastgoed die het gemiddelde flink opdrijven. Staalbedrijf Nucor, dat het dividend nog nauwelijks met +0,6% verhoogde in 2020 en 2019 is de grootste stijger met +98,5%. En oliereus Exxon, dat zwaar onder druk ligt, plust 52,6%.

Verlanglijstje 2021

Voor nieuwe aankopen voor de Dividendportefeuille is het voor mij altijd vooral belangrijk dat er sprake is van een sterke dividendhistorie met liefst jaarlijkse verhogingen en geen dividendverlaging in de laatste tien jaar, uitzonderingen daargelaten. Voor de Dividendportefeuille heb ik bewust de positie in LVMH, SEB en Arkema gehandhaafd, ondanks de stevige dividendverlagingen in 2020 door de coronacrisis. Dit drietal zal de schade de komende jaren ruimschoots inhalen en hoefde ook helemaal niet te verlagen vorig jaar. Dat gebeurde vooral onder maatschappelijke druk, maar financieel en fundamenteel zijn en waren het ook vorig jaar gewoon topaandelen.

Drie nieuwe dividendaandelen


Toch kijk ik voor mijn verlanglijstje naar aandelen die ondanks de pandemie geen zwakte toonden in 2020. Corona of niet, het dividend mag nooit omlaag. De aanstaande nieuwkomers in de Dividendportefeuille verhoogden ook vorig jaar gewoon het dividend of betaalden later alsnog het eerder ingetrokken dividend, zoals Assa Abloy dat binnen de portefeuille deed. Bij mijn speurtocht naar nieuwe, Dividendportefeuille-waardige, fondsen ben ik uitgekomen bij de volgende drie nieuwe aankopen.

1. Orkla

De eerste is al vele jaren een persoonlijke favoriet. Het gaat om het Noorse Orkla, dat actief is met een breed gespreide portefeuille van consumentenmerken op het gebied van levensmiddelen, gezondheidszorg en persoonlijke verzorging. Zo is ook het tandverzorgingsmerk Jordan, dat ook hier in de winkel ligt, van Orkla, dat een kwart van de omzet in thuisland Noorwegen realiseert en daarnaast elders in Europa en ook in India actief is. Grootaandeelhouder is miljardair en bestuursvoorzitter Stein Erik Hagen, met een geschat vermogen van $2,6 mrd de op één na rijkste Noor.

Orkla is een echte overnamemachine, die vrijwel maandelijks een, vaak kleine, acquisitie doet. Het dividend wordt al tientallen jaren ten minste stabiel gehouden met periodieke verhogingen. Dit jaar werd een 6% hoger (record)dividend van NOK2,75 betaald. Met een dividendrendement van 3,2% en een k/w van 17 voor 2021 is Orkla een absolute aanwinst voor de portefeuille.

2. Lifco

Dat geldt ook voor de tweede nieuweling: het Zweedse Lifco. Dat bedrijf heeft net als Orkla een miljardair, Carl Bennet, als grootste aandeelhouder met ruim 50% van de aandelen. De historie van Lifco gaat terug tot 1946. Het bedrijf werd in november 2014 door Bennet naar de beurs in Stockholm gebracht. Lifco is een investeringsmaatschappij die zich richt op kleine en middelgrote bedrijven actief in niches op het gebied van Dental, Demolition & Tools en System Solutions. De portefeuille bestond eind 2020 uit 175 bedrijven actief in 31 landen wereldwijd. Lifco investeert voor de lange termijn in marktleiders in niches met een duurzame winstgroei en robuuste cashflows die volledig zelfstandig blijven opereren.

Lifco, dat in 2021 inmiddels al zeven nieuwe acquisities aankondigde, geeft aan op lange termijn een stabiele ontwikkeling van het dividend na te streven. Daarbij wordt 30-50% van de winst na belasting uitgekeerd. Sinds 2014 ging het dividend elk jaar met dubbele cijfers omhoog, met dit jaar een verhoging van 14,3% tot SEK1,20. Vooral vanwege de activiteiten, in combinatie met het dividend, is Lifco voor mij een zeer interessant aandeel.

3. Merck KGaA

Dat laatste geldt zeker ook voor de derde aanwinst, het Duitse Merck KGaA, dat een prachtige mix van activiteiten heeft met 43% van de omzet afkomstig uit life sciences, 38% uit healthcare en het restant uit de speciaalchemiedivisie Electronics (voorheen Performance Materials) waarmee Merck na de overname van Versum Materials in 2019 vooral actief is op de semiconductormarkt. Eerder werd ook al de Amerikaanse Dividend Aristocrat Sigma-Aldrich ingelijfd om de Life Sciences divisie te versterken. Merck laat al jaren mooie groeicijfers zien en wordt met een k/w van minder dan 20 voor 2021 helemaal niet hoog gewaardeerd.

De vooruitzichten op lange termijn zijn zeer goed, de vrije kasstroom is gigantisch en de balans ijzersterk. Daarbij voert Merck een duurzaam dividendbeleid, waarbij jaarlijks slechts 20-25% van de winst wordt uitgekeerd. Mede hierdoor oogt het rendement met 1% laag. De komende jaren kan het dividend, dat sinds 2009 niet werd verlaagd, nog veel verder omhoog. In 2021 ging Merck inmiddels ex-dividend voor €1,40 (+8%). Dat geldt ook voor een aantal andere Europese en Amerikaanse aandelen die ik in een later stadium verder zal toelichten als (nieuwe) tip van de week of in toekomstige Dividendportefeuille-artikelen.

Lam Research door het dak
Online publiceert Beleggers Belangen maandelijks de ‘watchlist’ dividendtips, waarin ik een actueel overzicht geef van de dividendaandelen die door de jaren heen getipt zijn, inclusief dividendrendementen, performance en het huidige advies. Het overzicht van mei toont alle tips sinds 2013. Daar zien we als de grootste uitschieters Dividendportefeuillewaardige aandelen als Lam Research (+613,5% sinds de kooptip in het Dividend E-magazine van augustus 2016), Adidas (+431%), Tomra Systems (+127,9%) en recenter nog Pool Corp (+92% na de tip van mei vorig jaar) en Trane Technologies (+81% na de tip in juli 2020).

Centraal bij eigenlijk al deze tips staat een dividend dat jaarlijks, liefst met grote sprongen, verder wordt verhoogd. Dan gaat de koers uiteindelijk mee, zeker met het verstrijken van de jaren. Ook de twee aandelen die ik beschreef in het vorige omslagverhaal over de Dividendportefeuille, in september vorig jaar, doen het overigens uitstekend. Destijds stipte ik ASMI en het Franse 3D softwarebedrijf Dassault Systems aan als koopkandidaten. ASMI stond op €116 en zou sindsdien ruimschoots verdubbelen. Dassault noteert inmiddels 20% hoger.

De auteur heeft een positie in Lifco, Orkla en Merck KGaG.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,17 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!