Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Advieswijziging | Nedap weer kansrijk door versoepeling

0 0 Leestijd ongeveer

Op 4 juni 2020 tipte ik het aandeel Nedap in onze rubriek Tip van de Week en dat pakte goed uit. Het rendement bedraagt inmiddels 58,9%. Ondanks dit mooie resultaat ben ik zeker niet van plan het aandeel te verkopen.

Het Nederlandse aandeel Nedap was een jaar geleden mijn tip van de week. Als gevolg van de coronacrisis en het daarmee gepaard gaande negatieve sentiment op de beurs werd het aandeel massaal van de hand gedaan en dat leverde destijds een mooi instapmoment op. Het ongerealiseerde rendement bedraagt 58,9%.

Nedap bleek minder last te hebben van de coronacrisis dan menig belegger op voorhand dacht. De jaaromzet over 2020 kwam uit op €189,9 mln, een afname van slechts 1% ten opzichte van 2019. Daarbij verbeterde ook nog eens de kwaliteit van de omzet. Zo steeg de terugkerende omzet uit software-abonnementen met 14% naar €50,7 mln.

Nedap bestaat uit zeven marktgroepen en dat zorgt voor een mooie spreiding die ook afgelopen jaar zijn werk deed. De marktgroepen Healthcare en Live Stock Management, naar schatting samen goed voor meer dan 40% van de omzet, wisten ondanks de pandemie te groeien en dat compenseerde de omzetafname van sommige marktgroepen die meer hinder ondervonden van de coronacrisis.

Goede reputatie

Ondanks het feit dat het aandeel Nedap inmiddels hoger staat dan toen we de coronacrisis ingingen, blijft het aandeel in mijn ogen een mooie belegging voor de lange termijn. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren een goede reputatie opgebouwd op het gebied van softwareontwikkeling en Rfid-chips. Een mooi voorbeeld daarvan is het door Nedap ontwikkelde Elektronisch Cliënten Dossier dat inmiddels door ruim 1000 zorginstellingen wordt gebruikt.

Ook de Rfid-chips, die retailers in staat stellen op hun voorraden te optimaliseren, zijn een succes. De technologie verbetert het online inzicht in de voorraden. Ligt een bepaald item niet meer in het centrale magazijn, maar nog wel in een van de vestigingen, dan kan het toch online worden besteld door de consument. Bekende klanten zijn o.a. Decathlon, H&M en Mediamarkt.

Aandeel Nedap weer koopwaardig

Het aandeel Nedap noteerde eerder dit jaar even €64, maar leverde sindsdien wat in. Een mogelijk verklaring is dat het bedrijf bij de cijfers over het eerste kwartaal liet weten te kampen met een uitdagende componentenmarkt. Componentenschaarste in combinatie met oplopende prijzen voor transport kunnen de resultaten op korte termijn negatief beïnvloeden. Een kanttekening bij de wat lagere beurskoers is dat het bedrijf in de tussentijd wel €2,25 aan dividend per aandeel heeft uitgekeerd.

Bij een slotkoers van €58,20 op vrijdag komt de geschatte k/w 2021 uit op 23 en het dividendrendement op circa 4%. Daarmee is het aandeel aantrekkelijk gewaardeerd. Daarbij zit er ook volop fantasie in het aandeel. In een recent interview liet Ruben Wegman, sinds 2009 de CEO van Nedap, weten dat er meerdere kleine groeibriljanten onder de radar aan het rijpen zijn. De recente versoepelingen voor retailers zal de Marktgroep Retail goed doen ik verhoog daarom het advies op het aandeel Nedap van ‘houden’ naar ‘kopen’.

De auteur heeft een longpositie in Nedap

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.