Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Commentaar Johan Brinkman, 3 jun 09:00

Kijk voorbij de volgende correctie

0 0 Leestijd ongeveer

Een Verhaal van de Week over hoe beleggers met een correctie kunnen omgaan publiceren in een week waarin de AEX flirt met de hoogste slotstand ooit – ons kan niet worden verweten dat we pas waarschuwen als het kwaad al is geschied.

Evenmin kunnen we garanderen dat de aanbevelingen in het artikel van Hildo Laman – leren van het verleden, spreiding en beschermingsconstructies – de komende maanden van nut kunnen zijn. Wanneer de volgende beurscorrectie komt is niet te voorspellen, maar wel dat de kansen toenemen naarmate de huidige opgaande markt langer duurt en in kracht toeneemt.

Sinds maart vorig jaar is de AEX met horten en stoten gestegen van 404 naar 718 punten. Zulke stijgingen zijn fors, maar ook weer niet uitzonderlijk. Zo boekte de AEX in de eerste vijf maanden van dit jaar 13,6% koerswinst, maar in 2015 was er over dezelfde periode een nóg hoger rendement: +16,3%. Ook is het goede resultaat van de Amsterdamse beurs dit jaar geen lokaal fenomeen. De Amerikaanse S&P500 (+11,9%) en de Europese Stoxx600 (+12,0%) rendeerden in dezelfde maanden vergelijkbaar. Dat de huidige stijging breed gedragen wordt, verkleint de kans op een correctie overigens niet.

Correcties en koopadviezen

Hoe valt een artikel over hoe om te gaan met een correctie te rijmen met de overvloed aan positieve adviezen – ‘kopen’ of ‘houden’ – die we afgeven? Van de op het Beursplein genoteerde fondsen hanteren wij momenteel op basis van fundamentele analyse slechts zo’n dozijn verkoopaanbevelingen en op basis van technische analyse zelfs maar een handvol. In het vaste universum aan internationale aandelen liggen de verhoudingen nog extremer. Welnu, een waarschuwing voor een correctie én een overvloed aan houd- en verkoopadviezen vallen in mijn ogen juist zeer goed te rijmen.

Denk aan de horizon

Een van de belangrijkste lessen uit het verleden die Laman beschrijft, is dat een gemiddelde correctie nog geen maand duurt. Zelfs de coronacrash in februari en maart vorig jaar duurde niet veel langer. Daarna volgt dus een periode van herstel. Niet verkopen, maar juist kopen is dus het adagium tijdens een correctie, waarbij de belegger verder kijkt dan de komende weken en een beleggingshorizon hanteert van minstens twaalf maanden (de horizon die wij standaard voor onze adviezen hanteren). Kortom: wees voorbereid op de volgende correctie, maar zorg ervoor dat uw horizon altijd verder ligt.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.