Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Actueel Menno van Hoven, 2 jun 10:58

Beurzen vandaag | Voorzichtig hoger, olie en Abbott

0 0 Leestijd ongeveer

In ons dagelijkse rondje langs de beurzen bekijken we de grootste stijgers en dalers in Europa en de VS. Vandaag: De AEX staat een fractie hoger met Shell als grootste stijger na het OPEC-besluit de huidige afspraken te handhaven.

De productie van olie wordt geleidelijk verder verhoogd in lijn met de stijgende vraag naar brandstoffen en dat is goed nieuws voor de olieprijs en dus ook voor oliemajors zoals Shell. Ook het Franse Total, dat zijn naam deze week wijzigt in TotalEnergies, zit in de lift vandaag. In de VS was Abbott Laboratories de gebeten hond na een lagere winstoutlook als gevolg van teruglopende Covid-19-tests.

NEDERLAND

Shell is de grootste stijger met +1,8% na de OPEC-bijeenkomst. Het aandeel van de oliereus staat in 2021 nu op een winst van 12% maar noteert op €16 nog altijd ver onder het hoogtepunt van ruim €30 van enkele jaren geleden. Ook Fugro zit in de lift, net als Air France-KLM, dat dit jaar nog altijd op een verlies van 6% staat. Grootste daler is PostNL, nog voor de semiconductoraandelen ASML en ASMI. Bij PostNL nemen beleggers winst na een koersexplosie van bijna 70% in 2021. 

Grootste stijgers AEX/AMX om 09:30 uur:

 • Shell +1,8%
 • Fugro +1,5%
 • Air France-KLM +1,5%

Grootste dalers AEX/AMX om 09:30 uur:

 • PostNL -2,0%
 • ASML -1,2%
 • ASMI -1,2%

EUROPA

De Eurostoxx50 noteert een fractie lager met -0,08% op 4068 punten. Ook hier is een oliefonds, in dit geval het Franse Total, één van de grootste stijgers. Interessant detail is dat Total op korte termijn de naam van het bedrijf gaat wijzigen naar TotalEnergies om de nadruk te leggen op de veranderende activiteiten van de concurrent van Shell, dat zichzelf vooral ziet als brede energiespeler in plaats van olie-en gasbedrijf.

Aandeelhouders keurden de voorgestelde naamswijziging vorige week goed en vanaf morgen wordt de nieuwe naam op de beurs gevoerd. Ook biergigant AB InBev zit in de lift. Gisteren verhoogde Jefferies het koersdoel voor het Belgische bedrijf van €75 naar €80 per aandeel.

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09:30 uur:

 • Total +1,6%
 • AB InBev +1,6%
 • Bayer +1,3%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 09:30 uur:

 • Vivendi -1,7%
 • ASML -1,2%
 • Deutsche Post -0,8%

VERENIGDE STATEN

De Dow sloot gisteren 0,1% hoger op 34.575 punten en presteerde daarmee beter dan de Nasdaq en S&P500 die minimale verliezen boekten. Boeing was hier de grootste stijger met +3,1%. De vliegtuigbouwer profiteert van de stijgende vraag naar nieuwe vliegtuigen en kreeg een hoger (koop)advies van de analisten van Cowen, die het koersdoel flink verhoogden van $240 naar $290.

Een grote daler, niet opgenomen in de Dow, was Abbott Laboratories, dat een tik kreeg op het nieuws dat het Healthcarebedrijf flink minder omzet dan eerder voorzien verwacht uit de verkoop van zijn Covid-19-tests. Meer over Abbott in de update elders op deze site. In het kielzog van Abbott werden ook andere ‘corona-aandelen’ meegesleurd, waaronder Johnson & Johnson.

Grootste stijgers Dow Jones:

 • Boeing +3,1%
 • Dow Inc +2,9%
 • Goldman Sachs +2,8%

Grootste dalers Dow Jones:

 • Johnson & Johnson -2,2%
 • Procter & Gamble -1,5%
 • Nike -1,4%

GRAFIEK VAN DE DAG

Dividendportefeuille-aandeel Abbott Laboratories sloot gisteren 9,3% lager nadat het liet weten minder winst te verwachten in 2021 door teruglopende verkopen van zijn coronatests. Het aandeel was de afgelopen jaren telkens één van de grootste stijgers.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.