Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Actueel Menno van Hoven, 26 mei 10:46

Beurzen vandaag | Activistische druk op verder rustige dag

0 0 Leestijd ongeveer

De AEX noteert kort na opening 0,25% hoger op 714 punten. Bij gebrek aan nieuws zijn er geen opvallende uitschieters. In Europa is er actie bij Danone, dat een adviesverlaging van Berenberg kreeg. Ook staat Vivendi in de spotlights.

De AEX noteert in de ochtendhandel licht hoger op 714 punten. Het is opvallend stil met geen enkel aandeel dat meer dan 2% beweegt. Binnen de AEX is Adyen de grootste stijger met +1,1%, grootste daler is Aegon met -1,2%. Ook de andere financials doen een klein stapje terug vandaag. Midkapper Vopak plust als grootste stijger 1,6%. Vastgoedfonds Eurocommercial Properties is de grootste AMX-daler met -1,2%.

Grootste stijgers AEX/AMX om 09:30 uur:

 • Vopak +1,6%
 • Adyen +1,1%
 • DSM +1,0%

Grootste dalers AEX/AMX om 09:30 uur:

 • Eurocommercial Properties -1,2%
 • Aegon -1,2%
 • ABN Amro -1,1%

Europa | Danone en Vivendi

Ook elders in Europa is er weinig beweging met +0,1% voor de Eurostoxx50. Grootste stijger is Flutter Entertainment (+1,7%) nadat de analisten van HSBC van ‘verkopen’ naar ‘houden’ gingen voor het gokbedrijf dat voorheen bekend was onder de naam Paddy Power Betfair.

Grootste daler is Danone, dat na een negatief rapport van Berenberg 1,1% verliest. De analisten gaan van ‘houden’ naar ‘verkopen’ en verlagen het koersdoel voor het Franse ex-Dividendportefeuillebedrijf van €60 naar €55. Berenberg denkt dat het aandeel Danone tot het eerste kwartaal van 2022 slecht zal blijven presteren omdat er tot die tijd onderliggend weinig zal veranderen bij het bedrijf dat recent een nieuwe topman aankondigde.

Die nieuwe topman en andere structurele wijzigingen bij Danone dit jaar zijn deels in gang gezet door activistische beleggers. Eén van ‘plaaggeesten’ van Danone was Bluebell Capital, dat gisteren een nieuw Frans bedrijf, Vivendi, op de korrel nam. Vivendi is vandaag één van de stijgers op het nieuws dat de activistische belegger Bluebell aandringt op een extra cashuitkering aan aandeelhouders in verband met de afsplitsing van Universal Music Group.

Kleinere belegger

Interessant hier is dat Bluebell zich inzet voor de kleinere beleggers, die meer gebaat zijn bij een cashuitkering dan een (klein) belang in de geplande nieuwe beursnotering van Universal Music aan Euronext Amsterdam. De activistische belegger heeft vooral problemen met de ongunstige belastingtechnische consequenties van de plannen van Vivendi en denkt dat er in dat verband ook beter voor een beursnotering in New York gekozen kan worden in plaats van Amsterdam.

Vivendi, dat wordt gecontroleerd door grootaandeelhouder Vincent Bolloré, wil 60% van zijn ‘kroonjuweel’ Universal uitkeren aan aandeelhouders in de vorm van de nieuwe notering in Amsterdam. Bluebell wil dat Vivendi daarnaast ook €3 mrd aan cash uitkeert naast de geplande notering van Universal. 

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09:30 uur:

 • Flutter Entertainment +1,7%
 • Vivendi +1,4%
 • Adyen +1,1%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 09:30 uur:

 • Danone -1,1%
 • ING -0,9%
 • BNP Paribas -0,7%

Verenigde Staten

De Amerikaanse beurzen sloten gisteren allemaal in mineur met kleine verliezen voor de Dow, Nasdaq en S&P500. De Dow Jones eindigde 0,24% lager op 34.312 punten met Boeing als grootste stijger. De vliegtuigbouwer reageerde op nieuws over extra bestellingen voor zijn 737 MAX vliegtuigen van bestaande klant SMBC. Het vliegtuigleasebedrijf koopt nog eens 14 van het voorheen best verkopende toestel van Boeing dat aan de grond werd gehouden na enkele fatale ongelukken in 2019.

Ook Disney deed het goed en steeg voor de vierde dag op rij na een flinke koersdaling in de voorliggende periode. In 2021 staat Disney nog steeds op een verlies van 3%. Grootste daler was Merck dat bijna 2% inleverde zonder specifiek nieuws.

Grootste stijgers Dow Jones:

 • Boeing +1,4%
 • Walt Disney +1,1%
 • Home Depot +0,6%

Grootste dalers Dow Jones:

 • Merck & Co -1,9%
 • Chevron -1,6%
 • Travelers Companies -1,4%

Grafiek van de Dag | Vivendi

Vivendi ligt na Danone onder vuur van activistische belegger Bluebell, dat niet blij is met de huidige plannen van het mediabedrijf inzake de afsplitsing van Universal. Het aandeel Vivendi stijgt in 2021 ruim 13% en noteert nabij de hoogste koers in jaren. Op 23 juni gaat Vivendi ex-dividend voor een gewoon dividend van €0,60 per aandeel, wat een dividendrendement van 2% geeft bij de huidige beurskoers van €29,81.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.