Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Beleg nu in de duurzaamheid van straks

0 0 Leestijd ongeveer

Duurzaamheid voelt niet langer aan als ‘de toekomst’ maar als het heden. Dingen die tien jaar geleden nog nieuw waren, zijn nu heel normaal, of het nu om duurzame energie of elektrische auto’s gaat. Waar liggen voor beleggers de volgende kansen?

Wanneer een nieuwe technologie voor algemene doeleinden opkomt (denk aan spoorwegen, elektriciteit, computers), is de vraag wat je er allemaal mee kan. Normaal gesproken is dat een lastige taak, voorbehouden aan sciencefictionschrijvers en durfkapitaal. Maar dit is niet het geval gebleken met duurzaamheid. De transitie naar een duurzame economie is namelijk niet gedreven door aanbod, maar door vraag.

Dat maakte het een jaar of tien geleden een stuk eenvoudiger om de toekomst in kaart te brengen. Je hoefde enkel te kijken naar dingen die mensen wilden, maar nog niet hadden. Dit deden beleggers dan ook. Gretig investeerden ze in bijvoorbeeld plantaardig voedsel, duurzame energie en elektrische auto’s. Hierdoor kwamen allerlei duurzame toepassingen steeds breder beschikbaar.

Vaccins

Veel thema’s op het gebied van duurzaam beleggen zijn nu algemeen bekend, maar waar liggen de volgende kansen? Daarvoor kunnen beleggers nog steeds kijken naar dingen die mensen willen, maar nog niet hebben. Een ​​recent voorbeeld is de grote doorbraak in biotechnologie, namelijk mRNA-vaccins. Een coronavaccin was duidelijk iets dat de meeste mensen graag wilden hebben, dus werd er in geïnvesteerd door onder andere Pfizer en Moderna. Met succes. En dit is pas het begin, want mRNA heeft het potentieel om andere ziekten op te lossen en misschien zelfs kanker te genezen. Het is dus niet zo gek dat er na het initiële succes nu veel wordt geïnvesteerd in doorontwikkeling.

Beleggers spelen hier op in. Zo is beurswaarde van BioNtech, de ontwikkelaar van het Pfizer-vaccin, inmiddels met meer dan 400% gestegen. Ook het Zwitserse Lonza Group timmert stevig aan de weg. Dit bedrijf bouwt momenteel capaciteit voor de productie van vaccins en heeft plannen en contracten om het gebruik van mRNA in de toekomst te vergemakkelijken. Door op deze manier naar duurzaamheid te kijken kan een oplettende belegger legio beleggingskansen vinden. Mijn vuistregel: als iets op dit moment slecht is geregeld, ligt er waarschijnlijk een investeringsmogelijkheid.

Overheidsbeleid

De luie belegger hoeft zelfs niet eens meer op zoek te gaan naar deze mogelijkheden. Die kan gewoon kijken naar de plannen van overheden. Zo richt het Groene Herstelplan van de Europese Unie zich op de renovatie van gebouwen, schone energie, waterstof en schone mobiliteit. Dit komt overeen met de recente plannen van het International Energy Agency. Die heeft als doelstelling dat alle nieuwe gebouwen ‘zero-carbon-ready’ moeten zijn in 2030 en alle gebouwen ‘zero-carbon-ready’ in 2050, en dat er vanaf 2035 enkel nog elektrische auto’s worden verkocht.

Vergelijkbare geluiden gaan inmiddels op in de Verenigde Staten, waar progressieve Democraten een eigentijdse groene versie van de beroemde ‘New Deal’ op tafel hebben gelegd. Ook hier ligt de focus op energiebronnen, het moderniseren van transport en het terugbrengen van emissies van gebouwen, industrie en agricultuur.

Dit is nog maar het begin

Omdat de uitvoering van deze plannen decennia lang actueel zal zijn, liggen er grote kansen voor beleggers. Neem nou Heating, Ventilation and Airconditioning (HVAC). HVAC is verantwoordelijk voor een groot gedeelte van het energieverbruik van de gebouwen waarin we werken, wonen of winkelen. Slimmere oplossingen op dit vlak kunnen dus erg interessant zijn in de komende jaren.

Duurzaam beleggen is ongekend succesvol geweest de afgelopen jaren. Toch staan we pas aan het begin van de transitie naar een duurzame economie. Voor beleggers biedt dat gouden kansen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.