Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Analisten Christian Slagter-Koster, 23 mei 2021 09:00

ABN Amro zet kanttekeningen bij herstel China

0 0 Leestijd ongeveer

ABN Amro stelt dat de macrocijfers suggereren dat China’s herstel van de coronapandemie niet gelijkmatig is. Daarbij moeten beleggers er rekening mee houden dat de data nog altijd sterk beïnvloed wordt door basiseffecten.

Zo profiteert de Chinese industrie van de sterke buitenlandse vraag, waardoor de industriële productie op jaarbasis een groei noteerde van 9,8%. In maart bedroeg de groei nog 14,1%. Verder profiteert China van de kracht van de vastgoedsector, waar de private investeringen dit jaar tot dus ver sneller groeien dan de publieke investeringen. Aan de andere kant vond ABN Amro de groei van de detailhandelsverkopen tegenvallen.

Waar gerekend werd op een groei van 25%, kwam deze op jaarbasis uit op slechts 17,7%. Op maandbasis krompen de detailhandelsverkopen met 6,5%. Deze zwakte kan volgens ABN Amro wijzen op een verschuiving in de consumptie naar diensten, die niet goed wordt meegenomen in de detailhandelsverkopen.

Export

De Chinese exportgegevens over april waren wel beter dan waar ABN Amro op rekende. De uitvoer in dollars steeg op jaarbasis met 32,3%, terwijl de invoer in dollars met 43,1% toenam. Hoewel ook hier basiseffecten een sterke rol blijven spelen, laten deze cijfers volgens ABN Amro zien dat China de export op een hoog niveau weet vast te houden. Dat is allereerst te danken aan een sterk herstel van het mondiale bbp en de wereldhandel volgend op de coronaschok.

Verder profiteert China volgens ABN Amro van pandemiespecifieke vraag naar medische en IT-goederen. Verder lijkt de sterke toename van het coronavirus in India de Chinese uitvoer van goederen naar dat land te hebben gestimuleerd.

Chinese inflatie

Het herstel van de buitenlandse vraag en de investeringen zijn ook terug te zien in de inflatiecijfers van China. Wat ABN Amro daarbij opvalt is de versnelling van de producentenprijzen. Na tussen medio 2019 en eind 2020 meestal in de min te hebben gestaan, is de producentenprijsindex de afgelopen maanden aanzienlijk gestegen. In april bedroeg de stijging op jaarbasis 6,8%, de grootste toename sinds oktober 2017. Dit heeft vooral te maken met de recente ontwikkelingen op de grondstoffenmarkten en daarmee gerelateerd aan mondiale factoren.

ABN Amro is dan ook niet bezorgd over de Chinese bijdrage aan de opleving van de mondiale inflatie. Zij merkten begin april al op dat de Chinese kredietcyclus aan het omslaan is en verwachten dat deze trend zich in 2021 voortzet. Toch voorziet ABN Amro geen scherpe ommezwaai van het monetaire beleid, zeker niet in aanloop naar de honderdste verjaardag van de Communistische Partij van China. Voor heel 2021 rekent ABN Amro op een economische groei van 9%.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.