Updates

Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Opinie Wim-Hein Pals, 21 mei 2021 14:00

De bevolking van China gaat krimpen

0 0 Leestijd ongeveer

Uit de volkstelling die vorig jaar in China is gehouden, blijkt dat de vergrijzing beduidend is toegenomen ten opzichte van tien jaar geleden en nog nog veel verder zal stijgen. Dit betekent dat op termijn andere sectoren interessant worden voor beleggers.

Deze week publiceerde de Chinese regering de resultaten van de volkstelling van eind 2020, die eens per decennium wordt gehouden. De uitkomsten laten zien dat China ruim 1,41 miljard inwoners telde. Hieruit valt op te maken dat de gemiddelde jaarlijkse bevolkingsgroei over de afgelopen tien jaren is uitgekomen op 0,53%. De piek in de Chinese bevolking is aanstaande. Nu is bevolkingsgroei uiteraard de resultante van enerzijds het geboortecijfer en anderzijds het sterftecijfer. China’s sterftecijfer is betrekkelijk stabiel de afgelopen decennia.

Het geboortecijfer daarentegen neemt al zo’n 35 jaren af. Ergens aan het einde van dit decennium zal het geboortecijfer onder het sterftecijfer zakken en daarmee de krimp van de Chinese bevolking in gang zetten. Kwam er in China in eerdere jaren nog een bevolkingsaantal bij dat gelijk staat aan de totale Nederlandse bevolking, in 2020 was dat beduidend lager: er werden ‘slechts’ 12 miljoen Chinese baby’s geboren vorig jaar. Daarmee is de trend van lagere geboortecijfers aanzienlijk versneld door de coronapandemie.

Een ander interessant facet van het bevolkingsonderzoek is dat het jonge deel van de bevolking is toegenomen in de afgelopen tien jaar. Waren er in 2010 nog 223 miljoen jongeren onder de leeftijd van 15 jaar, in 2020 was dat aantal toegenomen tot 253 miljoen. Deze stijging is een direct gevolg van het volledig loslaten van de éénkindpolitiek in 2016. Desondanks blijkt uit de kille cijfers andermaal dat de Chinezen gemiddeld genomen volgens een oud Chinees gezegde ‘vergrijzen voordat ze rijk zijn’.

De jongste volkstelling toont immers ook aan dat het gedeelte van de bevolking dat ouder is dan 65 jaar in 2020 ruim 13% bedroeg, hetgeen beduidend hoger lag dan de 9% uit 2010. De komende jaren zal de vergrijzing alleen maar toenemen. Volgens voorspellingen van de Verenigde Naties zal het bejaardenaandeel gestaag stijgen naar 17% van de bevolking in 2030 en zelfs naar 26% in 2050.

Chinese groeisectoren

Voor wie wil beleggen in China zit er op de middellange termijn nog genoeg muziek in Chinese groeisectoren, zoals consumentengoederen en technologie. Op de lange termijn echter wijst de recente volkstelling de belegger in Chinese aandelen veel meer in de richting van sectoren als vrijetijdsbesteding, reizen en gezondheidszorg.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.