Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Opinie Menno van Hoven, 18 mei 2021 16:50

Dividendportefeuille | Een kleinere weging voor LVMH

0 0 Leestijd ongeveer

De Dividendportefeuille is in 2021 goed voor een plus van 10,6%. Vandaag breng ik de weging in LVMH terug van 6 naar 4%. Daarmee blijft de Franse luxegigant nog wel altijd met afstand het zwaarst wegende aandeel.

Na een koersstijging van 23,1% in 2021 is er, zoals eerder aangekondigd, een mooi moment aangebroken om een stuk winst te nemen op LVMH. Het aandeel werd in twee stappen gekocht, eerst in 2015 en toen in 2016 (toen de koers nog verder daalde). De gemiddelde koers van de aankopen was €148,20. Vandaag stap ik uit voor een derde van de totale positie tegen een koers van €629, goed voor een totaalrendement van 367,2%.

Europees Grootste

LVMH is inmiddels het grootste Europese beursgenoteerde bedrijf, na de enorme koerswinst van de afgelopen jaren. De waardering is fors, maar de vooruitzichten op langere termijn zijn ook onverminderd goed. Toch voel ik me comfortabeler bij een weging van 4% (was 6% gisteren), waarmee LVMH nog steeds verreweg de grootste positie is binnen de Dividendportefeuille. Met een geschatte k/w 2021 van 37, een dividendrendement van minder dan 1% en een beurswaarde van €315 mrd is de gedeeltelijke winstneming een logische stap voor mij.

De extra kaspositie van 2% zal op korte termijn worden gebruikt voor de aankoop van één nieuwe Europese positie. Zodra ik hier een definitief besluit over heb genomen, zal dat zoals gebruikelijk uiteraard eerst weer via Twitter worden aangekondigd, net zoals ik vanmorgen met LVMH deed.

Per saldo leverde de Dividendportefeuille op weekbasis wat in, waarbij de verliezen wel beperkt bleven. Monolithic Power, dat 3% verloor, was de grootste daler. Ook de andere techfondsen sloten na een volatiel koersverloop per saldo lager ten opzichte van een week geleden. Positieve uitschieters op weekbasis zijn Eastman Chemical, nieuwe aankoop Ahold Delhaize en Diageo, met stuk voor stuk koerswinsten van 3 tot 4%.

Eastman

Met name Eastman Chemical blijft het uitstekend doen, zeker vergeleken met sectorgenoten. Het aandeel sloot gisteren op een hoogste koers ooit van bijna $130 en plust in 2021 nu bijna 30%. Voor de Dividendportefeuille is Eastman nu goed voor een totaalrendement van 95% sinds de aankoop in januari 2019. Met een k/w van 15, een dividend van 2,2% en sterke groeivooruitzichten voor de komende jaren is de sterke performance helemaal niet gek. Wie verder kijkt en voor de lange termijn belegt kon de laatste twee jaar fantastisch profiteren van de veel te lage koersen voor dit soort aandelen, die natuurlijk wel in een cyclische sector opereren.

Diageo

Ook de Britse drankenreus Diageo presteert in 2021 zeer goed, met nu een winst van ruim 17%. Bij een koers van 3361 pence nadert het bedrijf achter Johnnie Walker en Smirnoff de hoogste koers ooit van medio 2019. Voor de Dividendportefeuille is Diageo na een aantal moeizame jaren nu goed voor een totaalrendement van 121,8%. Diageo kwam vorige week met goed nieuws voor aandeelhouders dankzij een voorzien winstherstel in 2021. Voor het lopende boekjaar rekent Diageo op een autonome operationele winstgroei van ten minste 14%, wat net boven de voorziene autonome omzetgroei voor dit jaar ligt.

Bovendien liet het Britse bedrijf in een trading update weten voor £1 mrd extra eigen aandelen in te willen kopen tot 2022, met tussen 12 mei en 12 november een geplande aanschaf van de eerste £500 mln. Naast de aandeleninkoop gaat het dividend van Diageo natuurlijk elk jaar verder omhoog, reden voor de positie in de Dividendportefeuille. Net als bij LVMH geldt ook voor Diageo dat de vooruitzichten voor de komende jaren zeer goed blijven, maar dat beleggers met een k/w van 29 voor 2021 wel een hoge prijs betalen.

Ahold

Tot slot was ook Ahold Delhaize een stijger op weekbasis. Ik kocht het aandeel op 9 maart voor de Dividendportefeuille en ontving inmiddels het eerste dividend van deze dividendtopper van eigen bodem, die naast dividendgroei ook veel eigen aandelen inkoopt. Inmiddels is er een koerswinst van 4,1% op de positie in Ahold, wat nog exclusief het dividend is dat aan het einde van het tweede kwartaal wordt herbelegd.

Wat betreft dividend was het deze week rustig. Alleen Honeywell en AGCO gingen ex-dividend, waarbij AGCO na het speciale dividend van $4,00 per aandeel een week eerder nu het reguliere dividend van $0,20 per kwartaal betaalt.

De komende week krijgt het dividendinkomen wel weer een impuls, met onder meer SEB en Arkema die nog ex-dividend noteren. Het gemiddelde dividendrendement van de Dividendportefeuille is nu 1,7%.

  • Rendement 2021: +10,7%
  • Rendement sinds start: +295,6%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!