Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Naderen Europese beurzen het kookpunt?

0 0 Leestijd ongeveer

Europese aandelen staan op recordhoogte en de ECB pompt nog steeds miljarden euro’s in de economie. Naarmate het eindpunt van de steunmaatregelen nadert, nemen de beleggingsrisico’s echter in rap tempo toe.

Nadat de coronapandemie de aandelenmarkten begin vorig jaar nog had doen beven en sidderen, kenmerkte het vervolg van 2020 zich door indrukwekkende koersstijgingen. Die stijgende trend heeft zich dit jaar onverminderd voortgezet. Zo is de Stoxx Europe 600 Index sinds begin 2021 al met meer dan 10% gestegen. Tegelijk is de Europese VStoxx Index, een belangrijke angstgraadmeter die de verwachte beweeglijkheid van de vijftig meest toonaangevende Europese aandelen weergeeft, teruggezakt tot bijna pre-pandemische niveaus.

Einde beurspret?

Toch zijn er in de huidige euforie meerdere factoren die vroeg of laat de beurspret kunnen gaan bederven. Allereerst zouden hobbels op de weg terug naar ‘normaal’ kunnen leiden tot toenemende marktrisico’s. Dat het opheffen van lockdownmaatregelen vooral cruciaal is voor de reis- en toerismesector is daarbij evident; niet voor niets is de Europese Stoxx 600 Travel & Leisure Index dit jaar al bijna met een kwart gestegen, in lijn met de verwachting (en hoop!) dat we deze zomer weer massaal op vakantie kunnen.

Tegelijkertijd kan elke hapering in de uitrol van vaccinprogramma’s juist ook voor tegenslagen zorgen bij luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties. Van die laatste groep ging D-reizen vorige maand zelfs al failliet, nog vóór een volledige heropening van de economie. En hoewel de inentingscampagne in Europa na een trage start nu aan het versnellen is, zou het opduiken van meer vaccinresistente coronavarianten zeker nog roet in het eten kunnen gooien. Anders gezegd: misschien zijn de fors gestegen beurskoersen wel teveel gebaseerd op het idee dat de pandemie voor het einde van 2021 bijna geheel zal zijn uitgeroeid.

Daarnaast zijn er dit jaar verkiezingen in Frankrijk (regionaal, in juni) en in Duitsland (landelijk, in september) die de politieke verhoudingen binnen de twee grootste EU-economieën zouden kunnen verstoren. De onzekerheid die dat eventueel teweeg brengt op de financiële markten zou op zijn beurt kunnen leiden tot grotere schommelingen in de aandelenkoersen. Bovendien is er ook sprake van oplopende inflatierisico’s, die al zijn terug te zien in de fors gestegen grondstofprijzen. Het gevaar is dat bedrijven die in hun eindprijzen gaan doorberekenen, waardoor prijsstijgingen verder in de economie doorsijpelen. Wel hebben consumenten genoeg geld opgepot om hogere prijzen mee op te vangen én flink te gaan uitgeven om de economie verder aan te jagen.

Forse toename faillissementen verwacht

Tegelijkertijd zullen centrale banken hun monetaire versoepeling sneller gaan terugschroeven naarmate het economisch herstel meer aan kracht wint, en zullen overheden hun budgettaire steun aan het bedrijfsleven gaan afbouwen. Daarmee neemt voor veel bedrijven het faillissementsrisico toe. In 2020 bleef een verwachte golf van faillissementen in Europa nog uit door overheidssteun en een versoepeling van de insolventieregels. Sterker nog: het aantal bedrijven dat vorig jaar op de fles ging, nam in de eurozone af met ongeveer een vijfde. Dat was tijdens de grote financiële crisis van 2008-2009 wel anders. Het lijkt er dus sterk op dat het overheidsbeleid ditmaal voor veel slecht presterende bedrijven uitstel van executie heeft betekend.

Toename/afname aantal faillissementen in crisistijdToename/afname aantal faillissementen in crisistijd

Het wegvallen van ondersteunende overheidsmaatregelen dit jaar, zou er volgens veel analisten toe kunnen leiden dat het aantal faillissementen dit jaar wereldwijd met ruim een kwart toeneemt, en in Europa zelfs met meer dan een derde. Mocht dat het geval zijn, dan zou deze faillissementsexplosie weleens een grotere weerslag kunnen hebben op het uitgesproken positieve beleggerssentiment dan alle andere genoemde risico’s.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.