Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Dividendportefeuille | Dubbel dividend voor nieuwe aankoop

0 0 Leestijd ongeveer

De Dividendportefeuille staat na de verkoopgolf maandag in de VS en deze ochtend in Europa nog net aan op een dubbelcijferige winst van 10,4% in 2021. Het totaalrendement is nu +294,7%.

De techaandelen van de portefeuille blijven onder druk liggen. Monolithic Power is de grootste daler met nu -8% op weekbasis. Met -12% is het halfgeleideraandeel nu zelfs de grootste daler in 2021. Ook medetechbedrijven Teradyne, Intel, Microsoft en Texas Instruments deden een stapje terug.

Daarnaast was er vorige week ook verlies voor Coloplast, na cijfers over het eerste kwartaal. Het healthcare-aandeel houdt het interim dividend stabiel op DKK 5 en zal net als vorig jaar waarschijnlijk wel weer een hoger slotdividend betalen. Op 10 mei (gisteren) ging Coloplast gelijk al ex-dividend, tegelijkertijd met DSM, dat een slotdividend van €1,60 per aandeel betaalt.

Veel koersstijgingen

Tegenover een paar dalers stonden ondanks de koerstik op Wall Street maandag toch vooral veel stijgers op weekbasis, aangevoerd door Eastman Chemical met +8%. Ook nieuwe aankoop AGCO, dat op 7 mei ex-dividend ging voor het speciale dividend van $4,00, kende een topweek met +8%. Op 13 mei gaat AGCO nog een keer ex-dividend, ditmaal voor het reguliere dividend van $0,20 per kwartaal. Arkema veerde verder op na meevallende kwartaalcijfers en een outlookverhoging. Arkema noteert eind mei nog ex-dividend. Een dag eerder op 25 mei gaat ook SEB nog ex-dividend.

De laatste portefeuillewijzigingen van vorige week dinsdag hebben het gemiddelde dividendrendement weer een impuls gegeven. Bristol-Myers keert flink meer uit dan Microsoft en CSX en AGCO is dankzij het speciale dividend van $4,00 ook goed voor ruim 3% dividend. Het gemiddelde dividendrendement bedraagt nu 1,7% voor de dividendportefeuille.

In 2021 is Monolithic Power zoals gezegd nu de grootste daler met -12%. In totaal zijn er acht dalers, waarvan er 5 minder dan 2% kwijt zijn geraakt, wat exclusief dividend is. Daar staan ruim 30 stijgers tegenover met H.B. Fuller (+33%) en A.O. Smith (+32%) als grootste winnaars.

Nog een aanpassing in de portefeuille op komst

Na de wijzigingen van vorige week wil ik op korte termijn nog één extra aanpassing doen binnen het Europese Dividendportefeuille-gedeelte. Met 5,9% is de weging van LVMH na de flinke koersspong te groot geworden. Zoals eerder aangekondigd wil ik het gewicht van LVMH terugbrengen tot maximaal 4%. Helaas ben ik er nog niet aan toegekomen om een goede bestemming te vinden voor het vrijkomende cashgeld indien LVMH wordt verkocht.

Hopelijk lukt dat begin volgende week wel. Als ik een geschikte vervanger heb voor de 2/2,5% kasgeld dan zal dat uiteraard zo snel mogelijk via Twitter worden aangekondigd, net zoals ik vorige week deed bij de winstnemingen op CSX en Microsoft en de tegelijkertijd uitgevoerde aankopen van AGCO en Bristol-Myers.

De kaspositie staat van de Dividendportefeuille nu op 0,4% en zal de komende weken nog verder oplopen als meer aandelen, in zowel Europa als de VS, ex-dividend gaan. Hieronder de actuele portefeuillesamenstelling en wegingen per aandeel.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!