Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Commentaar Johan Brinkman, 6 mei 09:00

Commentaar | Blijven inspelen op sectorrotatie

0 0 Leestijd ongeveer

Technologiebedrijven zitten in 2021 niet bij de winnaars op de aandelenmarkten. Er vindt een sectorrotatie plaats naar cyclische aandelen.

Het sentiment op de financiële markten zal in 2021 worden bepaald door de sectorrotatie van technologieaandelen naar cyclische fondsen. Althans dat beweerde ik twee maanden geleden op deze plek op basis van de stijging van de Amerikaanse rente sinds half februari, gecombineerd met de koersval van technologie-aandelen wereldwijd. Echter, na een dip in maart bereikte de breed samengestelde Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq Composite vorige week weer een nieuwe recordstand. Wat is er aan de hand?

Amsterdamse techaandelen verliezen, industrials winnen

In ieder geval op het Beursplein heeft de verschuivende voorkeur van technologie naar cyclische waarden zeker plaatsgevonden. Gerekend vanaf de vorige recordstand van de Nasdaq, op 12 februari, tot en met afgelopen dinsdag, behoren enkele belangrijke technologiebedrijven in Amsterdam duidelijk tot de verliezers, zoals Prosus (-17,4%),  Adyen (-11,8%) en Just Eat Takeaway (-7,2%). En ook twee kleinere winnaars van vorig jaar behaalden over deze periode een negatief koersrendement: Alfen (-24,1%) en CM.com (-11,0%).

Daar tegenover staan enkele duidelijke winnaars uit de sectoren die vorig jaar slecht rendeerden. Industriële fondsen die er sinds half februari uitsprongen, waren Accell (+39,0%), ArcelorMittal  (+32,2%), Kendrion (+25,0%) en Aperam (+21,3%). Datzelfde geldt voor de banken ING (+26,6%) en ABN Amro (+21,1%) en de vastgoedfondsen ECP (+36,3%) en URW (+20,3%). De grote vraag is nu echter: zet deze trend door? En zo ja, hoe moet je daar als Nederlandse particulier mee omgaan?

Voor de antwoorden op deze vragen sluit ik aan bij het artikel dat mijn collega Hildo Laman eind maart publiceerde en dat naar mijn mening niets aan actualiteit heeft ingeboet: voor dit jaar bestaat een gerede kans dat de technologiesector niet bij de best renderende sectoren zal horen. Ruimte maken voor industriële ondernemingen, financiële instellingen en chemie- en grondstoffenbedrijven is geen slecht idee voor beleggers die nog weinig van zulke waarden in portefeuille hebben.

ETF’s voor de sectorrotatie

De ETF’s om in te spelen op de sectorrotatie die in Beleggers Belangen van 26 maart werden genoemd, breng ik hierbij opnieuw onder de aandacht. Net zoals onze koopadviezen uit cyclische sectoren op het Beursplein, zoals DSM, OCI, ING, ABN Amro, NN Group, ASR, ECP en URW. Hoewel zeker in de VS de technologiesector goed is hersteld, zullen de grote winnaars dit jaar andere sectoren zijn dan vorig jaar.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!