Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Opinie Jeff Thijssen, 4 mei 2021 09:00

Weet waar je aan begint

0 0 Leestijd ongeveer

De Zwitserse bank UBS maakte vorige week bekend een verlies van $774 mln te hebben geleden op de ondergang van investeringsfonds Archegos. Daarmee bedraagt de totale schade voor banken in deze kwestie een slordige $10 mrd. 

Archegos stond onder leiding van Bill Hwang, een belegger met een kleurrijk verleden. Hij leerde het vak bij Tiger Management van hedgefondsmanager Julian Robertson, waarna hij in 2000 startte met een eigen fonds, Tiger Asia Management. Het was een succes, maar in 2012 werd Hwang gedwongen het fonds te sluiten omdat hij met voorkennis bleek te hebben gehandeld in Chinese bankaandelen. Om strafrechtelijke vervolging te ontlopen betaalde hij een boete van $44 mln en accepteerde hij een verbod om voortaan nog gelden van derden te beheren.

Hwang mocht echter nog wel beleggen met zijn eigen geld, en richtte dan ook kort daarna investeringsfonds Archegos op. Banken stonden in de rij om met Hwang in zee te gaan, waardoor hij met een flinke hefboom kon gaan beleggen. Een uitzondering was Goldman Sachs, dat weigerde zaken met hem te doen. Toch werd hij hier enkele jaren later van de zwarte lijst gehaald, mogelijk omdat de Amerikaanse zakenbank vreesde anders inkomsten te zullen mislopen.

Naar schatting belegde Hwang begin dit jaar met ruim $10 mrd en gaven banken hem de mogelijkheid te beleggen met een hefboom van 5, die mogelijk zelfs opliep tot een hefboom van 20. De investeringen waren  geconcentreerd in een beperkt aantal bedrijven. Onverwachte koersdalingen van Chinese internetbedrijven en de koersval van ViacomCBS na de uitgifte van nieuwe aandelen zorgden er waarschijnlijk voor dat het fonds niet meer aan zijn verplichtingen kon voldoen. Gedwongen verkopen zorgden uiteindelijk voor een faillissement, en voor forse verliezen voor de betrokken banken.

Het verhaal van Archegos toont maar weer eens aan dat het risicomanagement bij beleggers en banken vaak niet op orde is. Volgens mij is de enige manier om dergelijke problemen te voorkomen om voorafgaand aan elke transactie risicomanagement toe te passen. Bij aandelen is dit eenvoudig: spreid uw belangen en maak geen gebruik van geleend geld. Schrijft u net als ik met regelmaat een putoptie, zorg dan dat u bij opening al voldoende gelden achter de hand houdt om te allen tijde aan de verplichting te kunnen voldoen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!