Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Opinie Hein Praats, 1 mei 2021 14:00

Solide basis onder stijgende huizenmarkt

0 0 Leestijd ongeveer

De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning in de VS steeg in maart tot recordhoogte. Omdat van een bubbel nog geen sprake lijkt, kan de opbloeiende huizenmarkt het economisch herstel voorlopig prima ondersteunen.

Uit vorige week gepubliceerde cijfers van de National Association of Realtors blijkt dat de gemiddelde verkoopprijs van een bestaand huis in de VS in maart tot een recordbedrag van $329.100 is gestegen. Dat betekent een toename van 5,9% ten opzichte van een maand eerder en van 17,2% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Meer vraag, minder aanbod

Dat de huizenprijzen in de VS zo omhoog zijn geschoten, heeft veel te maken met de al jarenlang extreem lage renteomgeving. Daardoor daalden ook de hypotheekrentes al een tijdje gestaag, maar duikelden deze vanwege de coronacrisis in 2020 extra drastisch, waardoor de dertigjaars-hypotheektrente afgelopen januari een dieptepunt bereikte van 2,65%. Van de kopers die hierdoor bijgevolg de huizenmarkt overspoelden waren velen nieuwkomers, op zoek naar een eerste huis dus, wat voor extra druk op de woningmarkt heeft gezorgd aangezien zij wel een huis van de markt halen, maar er geen terug voor aanbieden.

De woningmarkt wordt, behalve vanuit de vraagkant door de fors gedaalde hypotheekrentes, eveneens opgedreven vanuit de aanbodzijde. Hoewel er pre-corona al een tekort aan te koop staande woningen was – tussen 2010 en 2019 werden sinds de jaren zestig van de vorige eeuw nooit zo weinig woningen gebouwd – heeft de pandemie de krapte op de Amerikaanse huizenmarkt nog eens versterkt. Enerzijds doordat velen in mindere tijden terughoudender worden om grote veranderingen aan te gaan, waardoor mensen die eerder nog van plan waren hun huis te verkopen ervoor kozen om dat het afgelopen jaar juist niet te doen. Maar anderzijds ook omdat Covid-19 de mensen, met het oog op besmettingsgevaar, minder welwillend heeft gemaakt om potentiële kopers uit te nodigen voor een fysieke bezichtiging.

Vraagzijde

Aan de vraagzijde speelt verder een rol dat huishoudens hun financiën veel beter op orde hebben dan bijvoorbeeld het geval was voor en tijdens de subprime-crisis (slechte hypotheekleningen) van ruim een decennium geleden. Volgens de Federal Reserve is de schuld als percentage van het persoonlijk inkomen namelijk gedaald tot 85,3% vergeleken met een piek van 117,1% in 2009, waardoor ook de hypotheeklasten tegenwoordig beter en makkelijker kunnen worden gedragen.

Bovendien voorspellen analisten dat de vraag van een jongere generatie starters, zeg de leeftijdsgroep dertig tot veertig jaar op zoek naar een woning, de komende jaren meer zal toenemen dan het aanbod van babyboomers dat hun huis in de verkoop zet ten faveure van een gehuurd seniorenappartement.

Aanjager voor groei

Daarbij kan de sterk aangetrokken huizenmarkt de komende jaren voor een extra stimulans zorgen om de economie verder aan te jagen. Consumenten die de waarde van hun huis zien stijgen, krijgen immers meer zelfvertrouwen, wat zich vaak weer vertaalt in hogere consumentenbestedingen. Omdat tweederde van het Amerikaanse bruto binnenlands product op dat laatste drijft, komt dat vanzelfsprekend ook het economisch herstel flink ten goede.

Ik denk dan ook dat er genoeg ondersteunende factoren zijn die niet wijzen op zeepbelontwikkeling in wording, op weg naar een crash die het wereldwijde financiële systeem dertien jaar geleden aan het wankelen bracht. Waar die toen werd aangewakkerd door Wall Street, dat enorme winsten genereerde door zoveel mogelijk hypotheken te financieren, te bundelen en te veranderen in daaraan gekoppelde risicovolle beleggingsproducten, heeft de sindsdien aangescherpte financiële regelgeving een herhaling van dergelijke praktijken voorkomen. Dat betekent dat de huidige huizenmarktbonanza eerder op een solide basis lijkt te zijn gebouwd dan te bestaan uit gebakken lucht, wat toen het geval was.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.