Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Advies Hildo Laman, 30 apr 2021 12:00

Facebook | Hogere advertentieprijzen stuwen omzet en winst

0 0 Leestijd ongeveer

Facebook gaat ondanks de nodige hindernissen weer een jaar met hoge groei tegemoet. Beleggers blijven met het aandeel echter aan de voorzichtige kant.

Het eerste kwartaal van Facebook heeft een resultaat opgeleverd dat een stuk boven de verwachtingen lag. De omzet is gestegen met 47,6%  naar $26,2 mrd en de nettowinst met 93,7% naar $9,5 mrd ($3,34 per aandeel). Het gebruik van de platforms van Facebook is toegenomen, maar de omzetstijging komt vooral door de hogere advertentieprijzen.

Dure advertenties

Volgens Facebook werd er 30% meer betaald voor advertenties. Daardoor is de omzet per gebruiker gestegen van $6,95 naar $9,27. Het bedrijf heeft ongeveer 3 miljard gebruikers. De stijging van het aantal gebruikers lag in het eerste kwartaal op 15,2%. Het aantal getoonde advertenties steeg echter met ‘maar’ 12%. Het zijn dus niet zozeer de volumes, maar vooral de prijzen die de hoge omzetgroei veroorzaakt hebben.

Hoge groei

Ik schat de omzet dit jaar in op $113,5 mrd. Als dat gehaald wordt, zal de gemiddelde jaarlijkse omzetgroei uitkomen op 26,7% over drie jaar (2019, 2020 en 2021). Dat is heel hoog voor een bedrijf van deze omvang. Daar komt nog bij dat Facebook last heeft van strengere regels en zelf maatregelen neemt die ten koste gaan van de omzet.

In het tweede kwartaal zal bijvoorbeeld een verandering in het besturingssysteem van Apple een negatieve invloed hebben op de resultaten. Apple-gebruikers moeten in het nieuwe systeem eerst expliciet toestemming geven voordat hun gegevens gebruikt mogen worden door derden. Momenteel is toestemming weigeren wel mogelijk, maar niet bepaald makkelijk.

Aandeel Facebook blijft koopwaardig

Ik verhoog mijn wpa-taxatie voor dit jaar van $11,25 naar $12,30. Met een koers van $325 is de k/w dan 26,4. Dat is helemaal niet duur voor een bedrijf met een dergelijke hoge groei. De hindernissen rond privacy zijn waarschijnlijk een reden waarom het aandeel geen hogere waardering heeft, eentje die meer past bij het groeitempo.

Maar deze problemen bestaan inmiddels al jaren en hebben tot op heden niet gezorgd voor noemenswaardige problemen voor het bedrijf. Ik zie dan ook niet in waarom beleggers er nu ineens angstig voor moeten zijn. Het advies op het aandeel Facebook blijft ’kopen‘.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!